terveyskeskus.net

Terveyskeskustelu => Lääkkeet => Aiheen aloitti: petomaani - Huhtikuu 11, 2008, 13:57:01

Otsikko: Prednisolon/Prednisoloni
Kirjoitti: petomaani - Huhtikuu 11, 2008, 13:57:01
Sain omalekurilta viikon kuurin Prednisolonia, 4 x 5mg aamuisin. Mikä "idea" on antaa lääke noin lyhyeksi aikaa? Millä perusteella saisin uusittua reseptin? Sain samana päivänä myös kortisonipiikin päkiään, joka helpotti jalkaa kummasti.
Kuinka moni syö Prednisolonia, mitä haittaa ja mitä hyötyä lääkkeestä on? Aikoinani söin P:ia, kun dg tuli vuonna 2004, mutta nyt en ole vuosiin syönyt - paitsi tän lyhyen viikon kuurin. Huomisaamuksi jäi tosin vain 2 tabua ??  ???
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sonny - Huhtikuu 11, 2008, 19:13:35
Petomaani, usein kokeillaan viikon parin kuurilla onko kortisonista apua, minunkin piti viikon kuluttua lääkkeen määräämisestä soittaa lekurille onko auttanut ja oli. Eikö lääkäri sanonut mitään jatkosta? Minä varmaan söisin tuon viikon ja soittaisin sitten itse hänelle ja kertoisin tilanteen.
Prednisolon pelasti minut ja olen käyttänyt sitä nyt jo kolmisen vuotta, auttoi reumakipuihin todella hyvin. Nyt on enää ylläpitoannos eli 5 mg menossa mutta senkin poistamisen huomaa heti, ei meinaa päästä kävelemään eikä saa käsillä tehtyä mitään.
Hyvä lääke etenkin jos sitä ei tarvii syödä isoja annoksia. Minulle tuo sinun annos teki unettomuutta ja sellaisen manian tyyppisen olotilan että tilasin etelänmatkan jonne minulla ei olisi ollut kuntoa lähteä  :rohonauru: Tilasin myös stepperin jota en voi käyttää mutta kun silloin tuntui siltä...
Varo siis mielialan muutoksia äläkä tee mitään äkkinäisiä päätöksiä ja unettomuus on ihan ykkönen joka kuuluu asiaan ja menee ohi kyllä.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Tuuli - Huhtikuu 11, 2008, 20:14:20
Sonnypa tuossa kertoikin aikalailla samat mitä itse olisin. Tosi hyvä lääkehän tuo on tulehdukseen, mutta pitkässä käytössä voi tuoda ongelmiakin mukanaan (no mikäpä lääke ei :laugh: ). Minä olen pyrkinyt aina käyttämään aika lyhkäisen aikaa, kun olen pärjännnyt aika hyvin ilmankin. Lopettaminen on silloinkin ollut haastellista, mutta minä olenkin tosi herkkä kortisonille. Sulla Petomaani on tuo kaksi tablettia ajateltu lopetusannoksesi, tuo lääke kun tulisi laskea alas vähenevin annoksin.

Mutta jos on auttanut voinnissa sua tuo lääke, niin ei kuin soitto tai visiitti lekurille :) Kalsiumia yms (http://ohjepankki.vsshp.fi/fi/3003/6487) kannattaa syödä vaikka purkista sitten lisäksi. Tsemppiä!

Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: petomaani - Huhtikuu 11, 2008, 20:48:05
Kiitos vastauksista, Tuuli ja Sonny! Vai että Sonny tilas oikeen etelänreissun eikä ois ollu voimiakaan..  :rohonauru:
On kyllä auttanut, tai niin ainakin luulen. Ymmärsin myös, ettei kortisonia sais oikeen hulluna syödäkään (pitkiä aikoja), joten tartteekin kysellä.. Tuuli, sen verran lekuri sanoi jatkosta, että otatan uuden kortisonipiikin päkiään, mutta ite tabuista ei sanonut mitään. No, ehkäpä kysyn sitten kun menen seuraavaa piikkiä ottamaan.  :)
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Tiibet - Huhtikuu 11, 2008, 21:14:46
Minä söin myös kortisonia lyhyen kuurin kokeeksi. En enää muista tarkasti, mutta nyt tuntus ettei se ehkä ollut kuin 5 päivää, mutta muistan selkeästi sen, että siitä oli hyötyä kipuihin.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: petomaani - Huhtikuu 12, 2008, 10:55:45
Mikä idea näin lyhyissä pätkäkuureissa sitte oikeen on, niinku nyt Tiibetillä ja mulla on (eihän ne kivut lopullisesti voi kadota pikkukuurin jälkeen?)? Omalekuri sano, että yli kahen viikon kuuri kortisonia pistää kortisoni"laman" aivoissa päälle eikä sen enempää kortisonia kannata syä?? Siis onko tosi??
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Tuuli - Huhtikuu 12, 2008, 19:08:44
Minä olen ymmärtänyt, että kortisonin syönti vaikuttaa lisämunuaisen toimintaan. Eli kun kortsikkaa syö pitempään, ei lisämunuainen tuota sitä samassa määrin. Eli siksi lääke täytyy lopettaa vähitellen, jotta kehon oma kortisonin (vai olikohan se kortisolia mitä elimistö tuottaa, no samaan asiaan vaikuttavat) tuotanto osaisi käynnistyä.

Lääkäri joka totesi ettei kahta viikkoa pitempään kannata kortisonia syödä, ei varmaankaan ollut reumalääkäri? ;) Vaikka oikeassahan hänkin oli sen suhteen, että lyhyen kuurin jälkeen riskit sitten lisääntyvät. Mulla kortisonia on käytetty lyhkäisesti lääkemuutosten välissä pahimpaan tulehdukseen. Ehkä sullakin lääkäri laittoi lyhyemmän kuurin siksi aikaa, että niveleen piikitetty kortisoni alkaisi kunnolla purra? Piikitetty kortisoni ei ole elimistölle kokonaisuudessaan niin rankka hoito kuin tablettimuotoinen.

Tässä (http://www.tohtori.fi/?page=1585926&id=2157240) ihan hyvää juttua kortisonista.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: OP - Huhtikuu 12, 2008, 20:59:43
Siinä on vielä sekin, että kortisoni haprastuttaa luustoa aika lahjakkaasti pitempään käytettynä.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: petomaani - Huhtikuu 14, 2008, 16:34:57
Kiitos Tuuli :) Juu ei todellakaan ollu reumalekuri, ihan vaan "mun omalekuri" :D Kiitokset linkistä.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Tiibet - Toukokuu 14, 2008, 11:50:32
Sain taas kortisonikuurin viikoksi, 10 mg aamuisin viikon ajan. Sitten pitäisi keskustella tilanteesta ja päättää jatkosta. Tämä lekuri hämmästeli sitä, ettei edellisellä kokeilulla hoitoa sitten jatkettu, jos siitä oli kerran ollut hyötyä.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Kaustinen - Toukokuu 14, 2008, 12:33:04
Minullakin on kyseinen lääke menossa lääkevaihtojen välissä.. elikkäs Trexanista Aravaan (tuli kirjoiteltua myös tuonne Aravan alle). Söin ensin 20 mg/pv 2 tbl aamulla ja 2 tbl illalla. Viikon kuluttua pääsin jopa kyykkyyn, jota en ollut voinut tehdä sitten viime kesän! Annosta on nyt pienennetty parin viikon jaksoissa puoli tablettia ja huomisesta alkaen on enää 1,5 tbl eli 7,5 mg. Annoksen vähetessä olen ollut ärtynyt, surullinen ja tunneherkkä.  :-[ Painon olen saanut pidettyä suht koht, kun yritän olla syömättä enempää kuin ennenkään vaikka nälättää.. mutta turvotusta on sekä kasvoissa että käsissä. Gynekologi (!) piti huolen, että alan syödä myös kalciumia+D-vit. lisäksi, vaikka syön paljon kalaa ja lisäksi E-epaa.

Reumaoireilu tuntuu pikkuhiljaa palailevan, joten taitaa olla taas edessä reumalääkkeen vaihto  ??? Eipä taida olla sitten jäljellä enää muuta kuin biologiset  :-\ ?
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: petomaani - Kesäkuu 09, 2008, 21:28:20
Eipä varmaan mullakaan ole muuta vaihtoehtoa kuin biologiset lääkkeet.. Reumahoitaja tosin kertoi erittäin edullisia kokemuksia reumaatikosta, jolla biologiset lopetti koko taudin :)
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Kaustinen - Kesäkuu 09, 2008, 23:00:36
No Wau! Että parantui kokonaan ???

En tiedä, mikä noissa biologisissa lyö vastaan.. kai se tietämättömyys..  :-\ ...vaikka tosiaan täälläkin viesteissä on kuulunut vain pelkkää positiivista kommenttia..

No, mutta tähän Prednisoloniin palatakseni siitä aiheesta kerkesin kirjoittaa tuon "Arava"-otsikon alle.. Menee vallan lääkkeet ja otsikot sekaisin  :D No, onneksi ei pää, en ainakaan tunnusta :D  :vihellys:
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: petomaani - Kesäkuu 10, 2008, 10:54:34
Joo, tauti pysähtyi kokonaan. Sehän ero se tuntuukin olevan biologisilla vs tavalliset reumalääkkeet, että nää meijän popsimat (Arava jne) hidastaa taudin kulkua ja oireita, mutta biologisilla ollaan sitte ilmeisesti päästy eteenpäin. Se vaan testataan antamalla ainetta esim. käsivarteen ja katotaan, sopiiko biologiset ollenkaan.
Mutta, eiköhän nekin ole aika yksilöllisiä siinä mielessä, miten ne toimivat. Ois kyllä erittäin mukavaa saada tähän vuonna 04 todettuun nivelreumaan stoppi  :D

En tiedä sitten, tyrkkäiskö reumatologi mulle Aravan kaveriksi Prednisolonia, kun vastaanotolle pääsen. Oliko tossa muuten miten noi turvakoeseurannat (Prednisolonissa?)
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Kaustinen - Kesäkuu 10, 2008, 12:07:49
En tiedä, mahtaako Prednisolon tarvita turvakoetta ollenkaan.. tuota Aravaa, joka aloitettiin samaan aikaan, varten on otettu se normaali kahden viikon välein muutama kerta ja sitten kuukausi jne. Kortisonissa kai lähinnä se isompi ongelma, että jos on ylipainoa (mitä minulle on tullut kahden vuoden aikana.. piti laihduttaa 5 kiloa ja tulikin lisää 20  :o ) niin riski on sairastua siihen aikuisiän taimikäliediabetekseen... painoa on tullut huhti-toukokuun aikana lisää 4 kg, jess  :-[  :thumbdown: ...kai tämä erä syödään vähän niinkuin kuuriluonteisesti Aravan vaikutusta odotellessa. Ja jos paino tätä menoa nousee, niin en halua syödä sitä enää yhtään  >:(
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: petomaani - Kesäkuu 10, 2008, 12:52:16
Sitä mieki muistelin.. Tai siis kun söin Trexanin kera Prednisolonia, niin Trexanihan tarkastettiin samaan tahtiin kuin Arava alussa. Nyt oon siinä saumassa että Arava tsekataan kuukauden välein.

Mulle P ei onneksi tuonut lisäkiloja. Harmillistahan se varmasti on, uskon kyllä! Mullahan ei muuten alotettu joulukuussa kuin Arava, ei mitään muuta sen lisänä.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Kaustinen - Kesäkuu 10, 2008, 14:28:03
Toi painon nousu tän kaiken muun päälle on mulle tosi kova paikka, vaikka mitenkä päin yritän sen hyväksyä..  :-[ En ole ollut edes lasten odotusaikana tällainen enkä viihdy ollenkaan.. Elämäntapaani on ennen aina kuulunut liikkua paljon ja harrastaa eri lajeja sählystä ratsastukseen, sulkapallosta tanssiin.. ja nytkin yritän zempata itseni liikkeelle koirani kanssa, vaikka välillä se on melkoista pakkopullaa! MUTTA se ei nyt saa olla pääasia, painonpudotuksenkin aika vielä koittaa ja vaihtoehtoja liikkumiseenkin on vaikka kuinka paljon, jahka oikea lääke löytyy.. eteenpäin ollaan koko ajan menossa.. päivä kerrallaan.

Tuon kortisonin sain Aravan oheen varmaan siksi, kun viikkoa ennen kuntoutusta selkä tuli niin huonoon kuntoon, että en olisi voinut sinne osallistua. Olin jo muutenkin taistellut epävarmana taudista jo yli kaksi vuotta.. Lääkäri totesi, että laitetaanpa sinut nyt työkuntoon ja vaihdettiin lennossa Trexanista Aravaan ja kortisonia 20 mg/pv.. siitä sitten kahden viikon jaksoissa on pienennetty annosta 2,5 mg joka toinen viikko. Viikko kortisonin aloituksesta aloin tuntea olevani melkoisen hyvässä kunnossa.. jaksoin käydä muutaman kerran vesijuoksussakin ja töissä aloin innolla kehittämään uusia asioita.. mutta nyt olo tosiaan laskee kuin lehmän häntä  :haukoitus: Lääkäri mainitsi vielä viime kerralla, että on hänellä vielä takataskussa jotain, jos tämäkään ei auta. Päättelin itse, että varmaan ne biologiset.. ans kattoo.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: petomaani - Kesäkuu 23, 2008, 14:43:32
Mie luulen kans, että ennemmin mulle tuupataan kortisoniresepti kouraan kuin lopetetaan Arava.  :( Mitä hyötyä siitä sitten on.. en tiedä.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sofia - Kesäkuu 27, 2008, 14:38:49
Nivelreuma sitten löytyi.Lääkkeenä Prednisolon 5mg  2 aamulla/viikon ja sitten 2 viikkoa 1,5 ja uuteen kontrolliin saakka 1 aamuisin.Kontrolli 4-5kk:n kuluttua.Trexan menee rinnalla ja foolihappo ja Burana.
Toivon ettei nosta painoa......tai tule muutakaan "mukavaa"
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: petomaani - Kesäkuu 27, 2008, 21:10:38
Tuolla toisaalla jo kirjoitinkin, mutta tännekin sulle Sofia  :thumbsup: hienoa, että dg vahvistui ja sait hoidon aloitettua! Toivotaan, että cocktail tepsii!
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sonny - Kesäkuu 27, 2008, 21:18:00
Sofia, tärkeä asia muistaa on tämän lääkkeen kanssa sen tuoma lennokkuus ja myönteisyys  :o Itse olen tilannut sen vaikutuksen alaisena ulkomaanmatkaa yms. laittaa siis todella vauhdin päälle joten ei kannata tehdä suurempia ratkaisuja sen vaikutuksen alaisena ennen kuin vointi tasaantuu.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: petomaani - Kesäkuu 27, 2008, 21:34:22
Sonnyn saamaa lennokkuutta kaivattas tääläki päässä.  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Kaustinen - Kesäkuu 28, 2008, 12:45:40
Minulla sama vaikutus kuin Sonnyllä.. pistin töissäkin niinsanotusti "haisemaan" ja kehittelin/pistin asiat pyörimään sellaisella vauhdilla, että nyt sitten saa niittää sitä, minkä silloin olen kylvänyt.. kun vaan jaksais!

..ja uuden kalliin nimeltämainitsemattoman polkupyöränkin ostin.. jolla en nyt jaksa ajaa! Onneksi oli sen verran kallis, että meinaan taas tänäänkin ainakin yrittää! Tulkoon ukko sitten hakemaan, jos en pääse kotiin  >:(
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sonny - Kesäkuu 28, 2008, 18:24:12
Ja minä tilasin stepperin ja mies muistaa vieläkin ilmeeni kun hän kysyi että kuinkas sillä sitten treenaat kun et voi astua edes portaita kunnolla  :laugh:
Tuolla se nyt pölyttyy....
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sofia - Kesäkuu 29, 2008, 08:20:43
Just joo, lentoon ollaan lähdössä täälläkin ja 3 päivää vasta lääkettä syöty  ;D Olo on tosi hyvä ja tuntuu että jaksaa/pystyy mihin vain.Huomenna lähden reissuun ja lupasin jo siellä ruohota kukkapenkit, siivota jne.
Pitänee "jarrutella" ettei karkaa mopo käsistä.Kuinka kauan tämä vauhti kestää????Ja onko pysähdys äkkinäinen  :o
Kiitos neuvoista  :thumbup:
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Tuuli - Kesäkuu 29, 2008, 12:11:50
On se tuo kortisoni aika ihmelääke :laugh: Minulla vaikutukset taas ihan toisenlaiset, ja kestävät niin kauan kuin sama annos on, ja vähenevät aina annosta laskiessa.

Koittakaahan pitää itsenne jotenkin kurissa ;D
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sonny - Kesäkuu 29, 2008, 12:49:15
Sofia, käsijarrua nyt tai tulet kipeäksi  :thumbsup: Kyllä se siitä tasaantuu varmaan viikossa suunnilleen jos ei annosta muuteta, ikävä kyllä se toimii sitten toiseenkin suuntaan, kaikki maailman murheet kaatuu päälle kun alkaa vähentää annosta  :-\
Aivan mahtava lääke kipuihin mutta annosten muuttelu on hankalaa juuri noiden mielenmuutosten vuoksi.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sofia - Heinäkuu 10, 2008, 22:44:59
Annosta pudotettu 7,5mg, viiko takana ja toinen edessä.Sitten tippuu 5mg/vrk.Vauhti on hiipunuut, itkettää kaikki ja nukuttaa.Muuten hyvä olo jaksaa yleisesti paremmin kuin ennen lääkettä.Hieman yökkis oloa, mutta voi johtua mahansuojalääkkeestäkin.Taisinkin olla jo aika huonossa kunnossa, ennen tätä kuuria  :(
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: petomaani - Heinäkuu 10, 2008, 22:46:48
Voi harmitus Sofia :( toivottavasti huono olo on väliaikaista ja fiilis alkaa parantua.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sofia - Heinäkuu 10, 2008, 22:54:23
Petomaani, sen karmean kivun ja jäykkyyden rinnalla pikku tursaamiset ei tunnu missään  :) Ja kun täältä sain jo tietoa  siitäkin osasin odottaa.Se kipu mitä kärsin n.2-1v. oli jotain niin.... :'( ja sitten tk.ssa syytettiin vain lääkkeidenväärinkäyttäjäksi.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Eliiza - Heinäkuu 11, 2008, 10:40:51

Sofia - kun kortisoni toi noin hyvän avun ja vähennys tuo mukanaan myös kipuja, niin muista kertoa lääkärillesi.
Jos muut lääkkeesi eivät tuo riittävää apua tai kortisonin pienempi annos ei jatkossa tehoa, niin voisiko sitä kortisoniannosta pitää pitemmän aikaa korkeampana?
 :thumbup:  :thumbup: , että olotilasi tasaantuu.

Eliiza
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sonny - Heinäkuu 11, 2008, 10:41:15
Sofia, joko helpottaa? Millä annoksella lääke nyt menee ja helpottaako kipuja? Minulla on annos 5 mg mutta heti jos yritän laskea niin alkaa säryt ja jalat jäykistyy niin että en meinaa päästä liikkelle, tuntuu kuin jaloissa olis laskettelumonot, kävele siinä sitten  :o
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: olkikukka - Heinäkuu 11, 2008, 10:46:40
En oikein tiedä minkä mukaan valitaan eri kortisoneista kullekin lääke. Sen vain tiedän, että medrolilla on vähemmän haittavaikutuksia.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sofia - Heinäkuu 11, 2008, 21:48:27
Prednisolon menee vielä viikon 7,5mg sitten tippuu 5mg/vrk ja sunnuntaina aloitan Trexanin.Pitää puhua lääkärin kanssa kunhan saa tuon toisen lääkkeen "ajettua" sisään.Tuleeko teillä huono-olo tuosta kortisonista  :-\ vichyvesi/riisikakkudietti menossa....
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Sofia - Heinäkuu 21, 2008, 21:16:47
Prednisolonia menee enää 5mg ja olo ok.Alun "vauhti" on kylläkin hiipunut, ettei olis menny miinuksen puoilelle  ;)Trexan vielä "vaiheessa".....
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Hema - Helmikuu 03, 2009, 01:11:33
Mä oon syöny muutaman päivän Prednisolonia astman vaikeutumiseen. Mutta oon huomannu toisenkin asian, mihin se on vaikuttanut: mun selkä on nyt paljon paremmassa kunnossa kuin ennen! Mun alaselkä oikuttelee ja kipuilee, enkä tiedä, mikä siinä on, mutta nyt kipua ei ole!

Syön P:ia annoksella 20 mg aamuisin. Mutta tämä unettomuus on inhottavaa! Mä en saa unta ja sitten kun saan, nukun tosi huonosti. Tämä kortisonikuuri kestää n. vkon. Mitenköhän sitten kun lopetan sen, tuleeko hirveä väsymys, kaatuuko univelat niskaan?
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Susku - Maaliskuu 04, 2009, 22:11:51
Minä oon syönyt Prednisolonia eri mittaisia jaksoja tässä vuosien aikana, tän selkärankareuman takia. Pisin jakso syksyllä-07 3 kk, totta on että se siivittää menoa paljon, suunnitelmia ja hommia pukkas niin että....  ;D

Myös lyhyemmät jaksot 2-6 viikkoa on ollut reuman hoitoon. Mutta jänskä juttu oli kun marraskuussa-08 4 viikon jakso kilpirauhasen hoitoon, silloin järkyttävältä väsymykseltä en asiaa sen kummemmin aatellut, mut nyttemmin se on ajatuttanut. Onko se myös ihan käypänen lääkitys kun T4V laskee likelle alarajaa? Jos teillä asiasta kokemuksia niin olisin kiitollinen neuvoa- ja suuntaa-antavista kommenteista. Tää koko kilpirauhasasia onkin miulle vielä vieras asia.  :-[
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: diisa - Kesäkuu 18, 2010, 12:47:23
Hei!

Lueskelin tämän osion, kun päässä pyörii ajatus itselle saada kokeeksi kortisonia.
Ei ole reumaa diagnosoitu, vain reumalääkärin tokaisui vuosia asitten, että loppuelämäksi salzopyrin lääke.
Se siitä syystä kun kuvissa oli huomioinut kaikki lihasten kiinnityskohdat tulehtuneeksi/ärtyneeksi.
Se asian takia juuri olin, kipujen joka on jokaisessa lihaksen kiinnittymispaikassa.

Salazopyrin jäi pois sulfa-allerian vuoksi, mutta mitään muuta ei tilalle. VOI VOI !

Siksi olen vuosia miettinyt, miksi ei mitään muuta. Kipu on minussa ja se raastaa kaiken aikaa.
Kysyin vasta tutulta lääkäriltä epävirallisesti, et miksi ei kokeilla kortisonia.
Sanoi, et se on vaarallinen kokeilu ja mitä kaikkea pahaa se VOI saada aikaan. ???

Millä ihmeellä saisin itselleni kokeiluun edes sellaisen ihmelääkkeen?
Miksi minua ei oteta todesta?
Näännyn näihin särkyihin. Nyt on kyllä aika 29 päivä TK:n, josko otan puheeksi, varasin pitkän ajan, sanoin et asiaa on paljon.
Katsotaan kuin menee. :thumbsup:
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: johku77 - Heinäkuu 05, 2010, 12:31:45
Sairastan jotain vielä diagnosoimatonta reuma(?)sairautta. Kärsin pääasiassa kovasta nilkkakivuista ja turvotuksista sekä jossain määrin polvi- että selkäsäryistä (kivuista). Söin näihin oireisiin monen monta vuotta miranaxia, säännöllisesti ja välillä koitin olla ilman, jolloin kivut melko nopeasti palautuivat. Lopulta reumalääkäri päätti koittaa toista lääkettä. Olisi määrännyt tuota samaa salzopyriniä, mutta sulfa-allergian takia en voinut aloittaa sitä. Määräsi toista lääkettä joka on nimeltään oxiklorin. Sitä joutuu syömään useamman kuukauden ennen kuin alkaa vaikuttamaan. olen sitä syönyt nyt puolisen vuotta ja se on aika hyvin auttanut. Miranaxia syön nykyään hyvin satunnaisesti. Nykyään pystyn käymään reippaalla yhdistetyllä kävely ja juoksulenkillä. Tammikuussa en olisi ikuna uskonut pystyväni moiseen kun silloin jo pelkkä arkikävely oli tuskaa. Elämä on helpottunut sen suhteen. Toinen vaiva mihin lääke on auttanut minulla on aurinkoihottumaan. Olen kärsinyt lapsuudesta asti auringon aiheuttamasta vesikellomaisesta ihottumasta, lähinnä kasvoilla. Tänä kesänä ei ole (vielä) ihottuma noussu pintaan, tosin nyt joudun pitämään lääkärin määräyksestä kuukauden tauon lääkkeestä. Jännään ehtiikö aurinko sinä aikana aiheuttamaan ihottuman kasvoilleni. Aurinkolasit on kuitenkin lähes pakolliset, koska lääkke saatta vaurioittaa silmiä.

Mitä jos kysyt lääkäriltä, voisiko oxiklorin lääkettä kokeilla oireisiisi?
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: diisa - Heinäkuu 06, 2010, 10:02:00
johku77.  :vrolijk_26:
Kullanarvoin tieto, kiitos kaunis kun autoit. Otan asian puheeksi . Onnittelen sinua, kun olet saanut apua, joskus onnistaa.
Oikeasti olen hätää kärsimässä näissä kivuissa, mutta kun on muutakin vauvaa tässä samasa kropassa, niin täytyy etsiä aina seuraava lääkäri, on se kumman erikoistunutta tämä sairaan hoitaminen. Jos kahdenlaista vaivaa samassa ihmisessä, niin siihen tarvitaan kaksi lääkäriä  :vihellys:

Olin eilen lääkärissä kuulemassa mangneettilausuntoa selästä. mutta tää lääkäri on suuri kirurgi, eli häneltä ei voi kysyä tällaisesta vaivasta.
Saa vain pahan mielen, hän vain leikkaa jos leikattavaa on ja piste fi!

Voikaa hyvin ja nauttikaa kesästä niinkuin vain voitte  :hali:
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Juniper - Toukokuu 05, 2013, 15:34:06
Onkohan täällä muita viestiketjuja Prednisolonista? - Vai onko sen käyttö niin vähäistä tai ongelmatonta, ettei innosta kirjoittaminen?

Minulla ainoa lääke (monilihasreumaan) tällä hetkellä on Prednisolon, jonka syönnin aloitin kaksi ja puoli kuukautta sitten 20 mg:lla - nykyisin 10 mg/vrk.
Lopettamisesta ei ole tietoakaan... ehkä vuoden-parin päästä, mutta voi olla, että joudun syömään kortisonia lopun ikäänikin...  :haukoitus:

Kortisonin sivuvaikutusten väitetään olevan... kamalia.  :-[ Mutta tähän lihasreumaan toisinaan liittyvää ohimovaltimon tulehdusta ei muilla lääkkeillä kuulemma hoideta. Siitä taas voi seurata täydellinen sokeutuminen, joten parempi kärsiä lihomista, osteoporooria, väsymystä yms. kortisonin sivuvaikutuksia kuin - sokeutua, ajattelen...

Toistaiseksi kokemukseni Prednisolonista ovat vielä niin vähäisiä, etten erota, mitkä oireet johtuvat lääkkeestä, mitkä lihasreumasta tai jostain muusta. Olen täynnä kysymyksiä... Olisiko teistä kenelläkään kokemuksia pitempiaikaisesta kortisonikuurista? 
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Peikko - Toukokuu 05, 2013, 19:33:36
Hyvä lääke moneen vaivaan, näin olen kuullut.
Toivottavasti lääke sinulle auttaa, ei ole kiva kuitenkaan näön puolesta pelätä.
parempi vaihtoehto tämä jos muita lääkkeitä ei ole.
Sivuvaikutuksista lienee tunnetuin pitkäaikaiskäytössä ns. kuukasvot,
pieni hinta jos avun saa.

Omakohtaisia kokemuksia ainoastaan lyhyistä kuureista,
toivotttavasti en ikinä pidempään joudukaan syömään.
Pari kertaa muutaman viikon kuuri, minulle se ei vaan sopinut,
palelin kuin horkassa koko ajan ja olo oli muutenkin todella outo.
Muutama viikko meni oloa tasoitellessa lopettamisen jälkeen, sitähän ei saa lopettaa heti vaan vähitellen.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Marjutis - Toukokuu 05, 2013, 20:54:56
Minä olen nyt vuoden syönyt Prednisolonia. Aloitin kuurilla 25mg:sta alenevin annoksin kämmenselän turpoamiseen. Samalla hävisi rintarankakivut. Joten kortisoni jäi jatkuvaksi lääkkeeksi. Tällä hetekellä annostus 7,5mg. Yritetty usein annosta laskea mutta ei ole vielä onnistunut. Muiden lääkkeiden annostusta nostellaan pikkuhiljaa. Saamani positiiviset vaikutukset on niin suuret verrattuna 3 kg:aan lisäpainoa ja kielen sammakseen, etten luopuisi ainakaan tällä hetkellä.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Juniper - Toukokuu 18, 2013, 21:27:47
Minunkin painoni on nyt noussut keskimäärin kilon kuukaudessa... jos sama meno jatkuu -  ~:/ - mihin oikein joudunkaan?
Jännä ongelma - nuo Peikon mainitsemat "kuukasvot": alan pikku hiljaa ymmärtää, mitä sillä tarkoitetaan. Minulla on kasvojen muoto muuttunut, mutta siten, että keskelle poskia on tullut kuopat, mistä mieheni sanoo vain, että eikös ole hienoa vaan, kun on korkeat poskipäät?! Pieni kaksoileuka minulla on ennenkin ollut, mutta nyt se on... sillai pudonnut, että se ei enää erotu ympäristöstään, vaan näyttää... ikäänkuin kuuluvan kaulaan...  ::)

Pieniä haittavaikutuksia kuitenkin - verrattuna moniin pahempiin oireisiin, joita voisi saada, esim. glaukooma, virtsakiviä, diabetes tai osteoporoosi... Mutta kauheimmalta minusta tällä hetkellä
 tuntuisi sokeutuminen... joten en niin helpolla kortisonihoidosta aio luopua.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Hortensia - Toukokuu 19, 2013, 18:08:04
Mä olen syönyt eri kortisonilääkkeitä vuodesta -07 lukien. Kuukausi takaisin yritettiin jättää kortisoni pois lääkityksestä, mikä oli erittäin huono veto. Nyt reuma on taas pahentunut ja kortisonia syödään tuplana. Mulla ei ole "näkyviä" haittavaikutuksia ilmennyt. Pelottaa kyllä, että mitä tämäkin lääke pitkällä aikaväilillä saa aikaan. Mutta vaihtoehtoja ei ole, vaan pakko tätä vaan on syödä, että pääsee aamuisin sängystä ylös.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Terri - Kesäkuu 10, 2013, 13:28:42
Mitä kortisonin käyttö saa pitkällä aikavälillä aikaan... osteoporoosin ainakin! Sitten hoidetaan sitä syömällä fosamaxia, nyk. jollain muulla nimellä tuo.

Olen aina ihmetellyt näitä kun ihmiset kirjoittaa kortisonin sivuvaikutuksista ja siihen sitten listataan kaikki mahdollinen. Itse söin sitä monta vuotta enkä huomannut mitään. Osteoporoosia kun ei itse huomaa, en minä ainakaan.

Tässä hymyilytti kun soitin sairaanhoitajalle ja hän käski syömään lyhyen kuurin reuman oireisiin, kerroin sitten sairastavani myös suolitulehdusta ( CU ) niin ohje oli, syö nyt sitä pari päivää ja lopeta sitten ettei se ärsytä sitä sun mahaa, ettei se puolestaan pahene, reuman hoidon takia  :doh: eipä ollut minun asia valistaa ammattilaista että kyllä sitä CU:kin hoidetaan kortisonilla. Kiitin vaan ohjeesta ja lopetin hymyillen puhelun. No sattuuhan sitä  :hoitoon:
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Peikko - Elokuu 05, 2013, 23:03:48
taas kokeillaan tätä "ihmelääkettä" viikon pari jaksossa,
mutta nyt huomaan jo muutaman päivän käytön jälkeen jälleen että minulle tämä ei sovi,
olo on ihan vetämätön ja uni ei tahdo tulla sittenkään,
joka kohtaa kolottaa ja vatsakin jotenkin outo,
reilu parikymmentä  lämmintä ja minä kuljen taas villatakissa,
paleleeko muita kortisonin syönnin yhteydessä?
loppuviikolla katsotaan jatkoa, taidan sanoa ei kiitos jos olo ei yhtään kohene.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Hema - Elokuu 06, 2013, 06:45:57
Kortisoni aiheuttaa kyllä ikäviä sivuvaikutuksia. Mullakin tulee siitä sellainen ihmeellinen olo, psyykkisiä oireita. Yöksi oon joutunu ottaa rauhoittavan, että saa nukuttua. Ei mikään kiva lääke toi kortisoni, tsemppiä Peikko sulle siihen!  :thumbsup:   :hoiva:
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Hema - Elokuu 06, 2013, 06:47:46
Ainiin, vatsansuojalääkettäkin syön aina kortisonikuurin aikana.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Peikko - Elokuu 06, 2013, 11:28:41
kuin myös, ollut jo usean vuoden kaikkien "myrkkyjen" lisänä..
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: trochanter - Elokuu 11, 2013, 12:07:45
Mieki söin hiton pitkän kortisonikuurin (tammikuusta kesäkuuhun) ja lekuri oli ensin sitä mieltä, että josko vuoden söisit. Lopetin sitten, kun rasitusmurtuma todettiin ja tää toinen lekuri sanoi, ettei tarttis enää kortisonia suuhunsa laittaa.. Surkeetahan se on. Ja surkeeta myös se, että kuurin jälkeen palas päkiän kivut ja turpoilut (pari varvasta ajetuksissa koko ajan molemmista jaloista) samoin kuin toi ranne alko oireilla.
Tiesin kyllä ittekki, että noin pitkä kuuri on pahasta. :( Vatsansuojalääkettä oli samaten syötävä siinä sivussa.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Peikko - Elokuu 12, 2013, 00:22:18
en kyllä taida syödä tuota tätä viikkoa pidempään,
10mg annoksella ei ole vielä oikein mitään tietoa onko sillä vaikutusta vai ei??
eikö se pitäisi jo alkaa näkyä reilun viikon jälkeen auttaako mihinkään?
naama on kyllä aamuisin ihan kuin olisin voilla sen voidellut,
alkaa tulla varmaan vanha akne takaisin  :sadattelu:.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Juniper - Elokuu 12, 2013, 07:59:42
 :'( Voi Peikko... Toivottavasti sinulle löytyy jokin muu kipuja helpottava lääke. Ainakin lihasreumaan kortisonin pitäisi vaikuttaa jo muutamassa tunnissa ensimmäisten milligrammojen jälkeen. Sen tiedän omastakin kokemuksesta: olo oli suorastaan taivaallinen, kun viikkoja kestäneet kivut loppuivat... Mutta sittemmin on noita sivuvaikutuksia alkanut ilmaantua yhä selvempinä: painonnousu sen kun vaan jatkuu, samoin unettomuus, väsymys, mielialan vaihtelut, hikoilukohtaukset ja yleinen voimattomuus. Viimeksi mainitut saattavat kyllä liittyä itse PMR-sairauteen?

En ole käynyt kesän aikana laboratorio-kokeissa tai muissa tutkimuksissa, mistä näkyisivät tulehdusarvot tai mahdolliset piilevät sairaudet, joita kortison voi joskus aiheuttaa. Hiukan pelottaa, mutta kai minä niistä selviän - kun teilläkin näyttää olevan niin monia erilaisia diagnooseja...   :-\ Tsemppiä teille!  :hoiva:
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: trochanter - Elokuu 12, 2013, 10:32:46
Samaa toivon Peikon kohalla minäkin -kuin yllä Juniper-, toivottavasti löytyy korvaava lääke kipuihin! Mulla Prednisolon kyllä tehos ja toimi heti parin päivän viiveellä, oli kuin pelastus meikäläisen tulehtuneisiin varpaisiin. Ja kun ittellä on vähän sama ongelma, ei ole mitään tulehduskipulääkettä esimerkiks, mitä voisin syä - asetyylille olen allerginen ja oireita saan Buranastakin.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Peikko - Elokuu 12, 2013, 20:48:45
minä tunnun aina olevan se poikkeus joukossa  :doh:
joka reagoi erilailla tai ei mikään sovi..
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: trochanter - Joulukuu 19, 2013, 08:46:37
.. ja nyt on sitten lokakuusta -lopusta- asti mennyt kortisonia 5mg/pvä. Reumatologin mielestä pieni annos ei haittaa, vaikka kerroin syyt sille miksi pitkäaikainen syöntini loppu kesän alussa. No, kattellaan. Kalsiumia lisänä ja maitotuotteita olen lisännyt rutkasti ruokavaliooni ton komennuksen jälkeen.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Ruusu - Maaliskuu 06, 2014, 12:00:51
Löysin kortisonista tietoa etsiessäni tämän ketjun, tulikin paljon sulateltavaa!

Olen ollut muutamia päiviä tosi huonossa kunnossa, käsivarret ovat ihan puuduksissa ja kipeät ja käsi varmaan turvonnut ja särkee, selkä nyt aina on kipeä. Minullahan lopetettiin Oxiklorin tehottomana tammikuussa ja aloitin Salazopyrinin, jonka teho ei varmaan vielä ole alkanut. Soitin tänään reumahoitajalle, joka lupasi jutella lääkärin kanssa ja miettiä, voisinko ottaa kuurin kortisonia tablettina. Nyt sitten aloin lukea kortisonista etukäteen...

Huh, nuo sivuvaikutukset pelottavat! Ja ylipainoa on, jonka kanssa olen kamppaillut enkä haluaisi yhtään lisää. Enkä juuri masennuksesta vähän parannuttuani haluaisi sitä, enkä muitakaan ketjussa mainittuja oireita. Mutta ilmeisesti sivuoireet ovat yksilöllisiä, vai kuinka? Tuskin tästä tulisi kuin lyhyt kuuri, koska Salazopyrinin tehoa odotellaan. Tietysti, jos kortisoni saa minut toimeliaaksi, niin se olis ihan tervetullutta varsinkin kodinhoidossa ja siivoamisessa  ;D

Joku mainitsi jonkin toisen kortisonilääkkeen, jossa ei olisi niin paljon sivuoireita, mitäköhän sellaiset olisi?
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Hortensia - Maaliskuu 06, 2014, 13:47:30
Kyllä oireet ovat yksilöllisiä. Minä olen joutunut syömään kortisonia pienellä annoksella vuodesta 2007, ei haittavaikutuksia. Tämän vuoden alussa vetäsin oikein hevoskuuriin, alkuun 6 tablettia päivässä. Kuuri vaikutti sillä tavalla, että yöunet jäivät vähäisiksi ja olo oli superenerginen. Järjetön nälkä oli myös 24/7, mutta paino ei ihme kyllä noussut. Nyt annos on jälleen se tavallinen ja olo on normaali. Pitkäaikaisvaikutuksia en edes uskalla alkaa miettimään, koska niitä takuuvarmasti on, ja pahojakin. Mulla kortisonin poisjättämisyritykset ovat päättyneet katastrofiin. Lisäksi oma käsitykseni on, että tuolla hevoskuurilla saattoi olla vaikutusta siihen, että olen saanut tautia edes hiukan aisoihin.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: hiker - Maaliskuu 06, 2014, 19:19:28
Viikon kortisonikuurilla ei ole samoja sivuvaikutuksia, joista lääkeinfossa kerrotaan. Hortensia mainitsikin jo viikon kuurin normaalit sivarit eivätkä kaikki koe niitäkään. Lääkeinfon sivuvaikutuslista koskee pääosiltaan pitkäaikaskäyttöä. Lyhyen käytön sivarit myös loppuvat kuurin loppumiseen, joten lääkärin määrätessä aloittaisin itse kyllä kuurin. Jokainen kuitenkin tekee omat valintansa oman lääkärin ohjeiden mukaan. Onnea yritykseen saada kivut aisoihin!  :hali:
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: trochanter - Maaliskuu 06, 2014, 22:01:14
Ruusu, komppaan edellisiä! Toivottavasti saat kivut kuriin :) mulla kortisoni on jeesannu kyllä, nyt on menossa 2,5mg/pvä ja kohtsilleen lopetetaan kokonaan.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Ruusu - Maaliskuu 08, 2014, 15:16:09
Kiitos kommenteista! Kivut ovat vähän hellittäneet, en tiedä olinko vain rasittanut itseäni remonttihommissa liikaa. Sairaanhoitaja ei kyllä soittanutkaan, ehkä vielä juttelen reumahoitajan kanssa ensi viikolla kannattaako kuuria ottaa, jos olo on vähän helpottunut. Vaikkakin selkä ja käsi oireilevat silti jonkin verran koko ajan vieläkin. Mutta vastauksenne vähän helpotti kortisonipelkoon, kiitos  :)
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: trochanter - Maaliskuu 08, 2014, 21:07:21
No hätä :) hyvä, että on auttanut, niin se tuppaa tekemään ja ainaki minulla kuurin alussa tehoaa hyvinki helposti ja nopeasti.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: trochanter - Heinäkuu 12, 2016, 10:38:25
Prednisolon-kuurilla (alkaen 28.6.) Mietin vaan että onkhan toi annostus turhan pieni (5 mg)  ~:/ Ei meinaa asettua tulehus ollenkhan vaikkakin aika alussahan kuuri vielä on. Oletteko omin neuvoin/luvin nostaneet annostuksia?
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Hortensia - Heinäkuu 12, 2016, 19:43:00
Minä olen myös ihmetellyt alhaisia kortisoniannoksia aktiivisessa reumavaiheessa ja vähän itse fiksannut annostusta. Joskus se on auttanut, joskus ei. Sinulla trochanter tilanne saattaa olla hiukan erilainen, koska syöt kortisonia kuurina. Mun "kuuri" on venähtänyt 9 vuoden mittaiseksi :(. Korkeammalla annoksella se oma kortisonituotanto menee entistä enemmän sekaisin, mikä taas saattaa vaikeuttaa sen palautumista sitten, kun kuuri lopetetaan. Toisaalta syöväthän astmaatikotkin ihan hirmuisia annoksia lyhyenä kuurina. Sen olen huomannut, että lääkärit ovat annoksen noston kanssa todella varovaisia.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: hiker - Heinäkuu 12, 2016, 20:31:32
En kyllä menisi itse rukkaamaan annosta. Yrittäisin saada lääkäriä kiinni.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Kipuava - Heinäkuu 12, 2016, 20:31:58
Itse astmaatikkona olen syönyt välillä 11 pv kuurin annoksella 1 x 20 mg. Ihmettelin vain lekurille kun kuuri loppu kuin seinään ja aiempina kertoina piti vähentää pikku hiljaa.

Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Mintsi - Heinäkuu 12, 2016, 21:13:51
Minä en ole koskaan ylittänyt kortisonin kanssa sitä lääkärin antamaa aloitusannosta, mutta olen kyllä hidastanut annoksen pudottamista, jos oireet ovat palanneet. Minä olen siis syönyt monta lyhyttä kuuria. Pisin oli reilut 3 kk, mutta pääsääntöisesti ovat olleet lähinnä joitakin viikkoja. Kuurit on aina aloitettu isommalla annoksella (jopa 40 mg/vrk predisolonia/vrk) ja siitä on parin päivän päästä lähdetty laskemaan. Aluksi nopeammin, mutta loppuvaiheen lakuohjena on aina ollut (esim. 1 tabl joka toinen viikko) pienimpään annokseen, jolla ei tule oireita.

Viimeisimmän prednisolon kuurin lopetin kuin seinään aloitusannoksesta, koska tuli sen verran räväköitä manian oireita, etten todellakaan halunnut jatkaa. Lääkärikin oli kauhuissaan kuullessaan ja käski lopettaa samantien. Sen jälkeen olen syönyt Solometia, jos olen kortisonia tarvinnut suun kautta.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: hiker - Heinäkuu 12, 2016, 21:55:09
Olen syönyt lyhyitä kuureja molemmilla tavoilla. Muistaakseni olivat jotenkin eri kortisonia. Viisaammat korjatkoon, jos tietävät asian oikean laidan.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: trochanter - Heinäkuu 12, 2016, 23:30:05
Kiitosta vaan. :) ihmetyttää kyllä tää miniannostus.  ~:/ en muista mimmonen se oli viimeks, 10 mg/pvä kummittellee mielessä ja se kuuri kesti puoli vuotta. Loppuvaiheessa annostus puotettiin tohon vitoseen ja tulehukset sillä erää talttu hyvinkin.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: trochanter - Heinäkuu 28, 2016, 06:36:40
Kysymys 2: mitä tarkottaa ja miten tapahtuu kortisonikuurin "asteittainen" lopettaminen?  ~:/ mulla on siis 2 kk kuuri joista jälkimmäinen pätkä starttas just. Pitikö se puolittaa annostus vielä tuostakin vai miten tää homma hoijethan?  ~:/ Niin ja entäpä jos tää kuuri ei tehoo? Kun mua ei passitettu tk:sta reumatologillekaan niin kerjäänkö jatkoa tältä samalta tk-lekurilta..? Tällä hetkellä näyttää kohtuuella epätoivoselta.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: hiker - Heinäkuu 28, 2016, 10:18:56
Et selvästikään pärjää trochanter!  :( Onko kuurista ollut tähän mennessä mitään hyötyä? Jos ei, niin ottaisin yhteyttä tk-lääkäriin ja vaatisin päästä reumatologille tai että annosta edes nostetaan. 5mg on tosi pieni määrä/vrk eikä sitä kyllä voi muuten lopettaa hitaasti kuin ottamalla joka toinen päivä esim. viikon.

Toivottavasti saat hoitosi kuntoon!  :hoiva:
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: Hortensia - Heinäkuu 28, 2016, 14:00:44
Kyllä, mars reumatologille tilanteen arvioimiseksi  :hoitoon: !
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: trochanter - Heinäkuu 28, 2016, 15:22:53
Joo kiitoksia kaverit. :)  :hali: Te ootta kyllä niin parhaita.
Ihimettelin jo sillon kesäkuun lopun vastaanotolla ettei se lekuri ees miettiny sitä vaihtoehtoo että ois passittanu mua keskussairaalan r-tologille  ~:/ lähinnä pohittiin yhessä, mitä juoksun tilalle, jos niveltulehus on ja pysyy  ~:/ eli ilmeisesti tk-lekurin mielestä se on nyt päkiän "normaalitila", jolle ei oikeastaan juuri mitään voi.  :sadattelu:

Hiker, ei tunnu olleen minkäänlaista hyötyä.. patti on ja pysyy ja itkua niiskuttaen tulin tuolta mettästäki vasta kotiin. Vihloo niin vietävästi kuin puukkoa siinä väänneltäs. Koitan saada jo huomena jonkun tk:sta kiinni. 31.7. asti sielä on puhelinvastaajassaki joku kesäsulku ettei vastaajaan ole mahollista viestiä jättää et ans kattoo vastaako sielä huomena ees kukaan.
Otsikko: Vs: Prednisolon
Kirjoitti: trochanter - Elokuu 03, 2016, 14:30:47
Päivitystä: viikon ajan (alkaen tästä aamusta) annostus on 10 mg / pvä. :) Eilen soitin lääkäriä tavoitellakseni ja sieltä soitettiin aika pian takaisin. Jospa tämä nyt tästä alkaisi paremmaksi! Tosin on piettänyt nyt aktiivisesti kylmäpakkaustakin jalalla, tuntuu sekin hyvin helppaavan (jostain syystä en ole kattonut tätä "tarpeelliseksi" vaikka hyvältä on vaikuttanutkin :) )
Otsikko: Vs: Prednisolon/Prednisoloni
Kirjoitti: satuo - Joulukuu 04, 2018, 19:10:47
Aloitin kortisonikuurin kokeiluluontoisesti selkävaivaan. Annos on se pienin 5mg/ vrk.
Mullahan ei ole mitään reumatautia todettu, ja labroissa ainakin crp ja senkka näyttää normaalia.
Onko kokemuksia ko. lääkkeestä tällaisessa tapauksessa?  ~:/
Periaatteessahan kostisonipistokset on mua auttaneet tenniskyynerpään ja plantaarifaskiitin hoidoissa...
Otsikko: Vs: Prednisolon/Prednisoloni
Kirjoitti: hiker - Joulukuu 05, 2018, 00:05:11
En halua pelotella satuo, mutta epikriisissäni lukee arvailuna yhdeksi osatekijäksi rytmihäiriööni juuri tuota Prednisolonia. Olin ehtinyt ottaa kuurista kaksi tablettia. Olen syönyt kuureja ennenkin ilman mitään ongelmia, joten tuskin sinullekaan tulee! Annoksesi on kaiken lisäksi todella pieni.

Minulla "räjäytetään" poskiontelot ja varmaan muutkin ontelot siinä samalla auki, jos mikään muu ei ole auttanut. Varma keino! Toinen ehkä kortisonikuurin "ihme" on ollut jättimäisen välilevystä ulos pursunneen massan kuivuminen pois muutamassa kuukaudessa lähes kokonaan. Lääkäreiden mukaan sen ei pitänyt olla mahdollista ja siksi minulta kysyttiin lupa mri-kuvieni näyttämiseen sairaalan kaikille muille selkäkirurgeille. He eivät kiellä mahdollisuutta, että kortisoni, jota söin kuurin heti välilevyn revettyä, olisi ollut osallisena "ihmeessä". Niin tai näin, itse uskon kortisonikuurin mahdollisuuksiin. Lyhyellä kuurilla ei pitäisi olla kummoisia sivuvaikutuksiakaan.

Toivotaan parasta satuo!  :hoiva: Ei voi tietää ellei kokeile.

Otsikko: Vs: Prednisolon/Prednisoloni
Kirjoitti: satuo - Joulukuu 05, 2018, 17:37:03
Katellaan, mite käy!
Ei haittais, jos tulis poskiontelotkin kuntoon, sekä välilevyjen pullistumat!  :thumbsup:

Eipä ole nyt parin päivän käytön jälkeen haittoja ilmennyt!
Otsikko: Vs: Prednisolon/Prednisoloni
Kirjoitti: satuo - Joulukuu 11, 2018, 14:55:22
Onko kellään tietoa, että kuinka nopeasti tuo kortisooni voisi alkaa vaikuttamaan?  ~:/
Olen nyt viikon syönyt. Olen väsynyt ja usein pää kipeä. En tiedä johtuuko tuosta vai onko jotain flunssan poikasta.  :-\
Mietin vain, että miten pitkään pitäisi odotella...

Etukäteen kiitos kaikista kommenteista!  :)
Otsikko: Vs: Prednisolon/Prednisoloni
Kirjoitti: hiker - Joulukuu 11, 2018, 23:40:41
Kyllä kortisonin vaikutus pitäisi näkyä todella nopeasti. Yleensä sitä syödään esim. 10 mg kuurina vain viikko tai lyhyempikin aika. Aika mielenkiintoista, että lääkäri ei määrittänyt kokeilukuurin pituutta, sillä kortisoni vaikuttaa kehossa monella tapaa negatiivisesti esim. sotkemalla kilpirauhashormonien toiminnan. Loistava lääke moneen sairauteen ja pakollinenkin osaan, mutta sivuvaikutusten takia lääkärit määräävät pitkiä kuureja todella varoen.

Toimivuutta ei siis tarvitse odottaa kuten monessa hermokipulääkkeessä.
Otsikko: Vs: Prednisolon/Prednisoloni
Kirjoitti: satuo - Joulukuu 17, 2018, 17:20:03
Lopetin käytön noin 1,5 viikon kuluttua.
En huomannut tässä ajassa mitään hyötyä.
Haittoina olivat mm. väsymys sekä outo huimaus ym. myös makuullaan ja istuessa.
Molemmat tulehdusarvot olivat labrakokeissa kunnossa, joten ilmeisesti mitään sellaista tulehdusta ei ole, mihin kortisooni voisi tehota.