terveyskeskus.net

Terveyskeskustelu => Tules -sairaudet => Aiheen aloitti: kata-77 - Marraskuu 19, 2008, 12:48:00

Otsikko: si-nivel
Kirjoitti: kata-77 - Marraskuu 19, 2008, 12:48:00
onko kellään ollut lantion vinoutta ja onko syy ollut si-nivelen paikoiltaan meno tai lukkiutuma? minulla ollut selkä ongelmia jo yli 8v. (välilevy pullistuman jälkeen) ja aloin täältä netin kautta etsimään tietoa. se voisi olla syynä kaikkiin selkä ongelmiin, muutta lääkärit eivät yleensä ota vakavasti...lääkettä vaan ja kotia  :hoitoon:, on ollut ns iskiaiskipua (säännöllisesti) alaselkä kipuilee, noidannuolia ainakin jo 3 ja nt sitten niskat, hartiat jumissa ja oikea käsi täysin puutunut. lääkäreiltä ei tunnu apu löytyvän, eikä fysiaterapiosta! olen jo harkinnut meneväni kansanparantajalle kun näkyy noita positiivisia kokemuksia sieltä olevan..niissäkin varmaan eroja. onko täällä kenelläkään kokemusta/tietoa?
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: rane - Marraskuu 19, 2008, 15:28:03
..se voisi olla syynä kaikkiin selkä ongelmiin, muutta lääkärit eivät yleensä ota vakavasti
Tulitkohan vastanneeksi samalla itse omaan kysymykseesi?

Jos selkävaivoihin olisi olemassa vain yksi oikea ratkaisu; varmaankin kaikki käyttäisivät sitä -ja ongelma olisi ikiajoiksi ohitse.

Alalla on myös helpon rahan kerääjiä. Ihmiset vaivojensa keskellä uskovat mihin vain, ja ovat valmiita maksamaan lähes kenelle tahansa. Alalla on ammattilaisina esiintyviä täysin itseoppineita -tai viikonloppukurssein "ammattitaitonsa" hankkineita "parantajia". Eräät heistä eivät tunne edes perusanatomiaa. Usein näihin sisältyy väitteitä, että yhdellä niksautuksella korjataan kaikki. Muista kuitenkin että manipulaatioihin sisältyy aina riski. Mikäli koulutus on vaillinainen ja hoitaja ei kuulu TEO:n piiriin, olet heikoilla jäillä jos potilasvahinko sattuu -käytännössä omillasi.

Emme toivo tänne samaa "SI-manipulaatiolla poistetaan kaikki maailman sairaudet" -paasausta mitä muilla foorumeilla esiintyy. Jos joku tuohon uskoo, se on hänen asiansa. Mutta tästä keskustelupalstasta ei tehdä kyseisen "yhden asian liikkeen" temmellyskenttää. Kyseisellä poppoolla on omakin fooruminsa (sen lisäksi että ovat jo muut foorumit mainostamiselleen valjastaneet), löydät tarvittaessa varmaan itsekin.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: Marikki - Marraskuu 19, 2008, 16:07:59
 :)Aivan samaa mieltä Ranen kanssa,näitä S-I nivel "terroristeja" on valitettavasti tunkenut monille foorumeille.Hoidoissa ei ole mitään yksiselitteistä ratkaisua olemassa,kaikki ei sovi/auta kaikkia.
Jos itseäsi todella nuo S-I nivel ongelmat askarruttavat,lähtisin sinuna liikkeelle ihan koululääketieteen puolelta,eli erikoislääkärin vastaan otolta ja sitä kautta mahdollisesti avautuvista tarkemmista tutkimuksista.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: Overdose - Marraskuu 19, 2008, 16:56:02
Selkäkipu voi johtua useasta eri syystä. Si-nivelen seudun kipu ei välttämättä johdukaan siitä, vaan esimerkiksi lannerangasta. Eli ihan ilmiselvää syytä ei välttämättä ole, vaan oletuksia.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: Tuisku-57 - Marraskuu 19, 2008, 19:22:47
 :thumbsup: Samaa mieltä olen!
 Mulle on ainakin alan lääkäri jo kauan sitten sanonut,että en saa mennä minnekään "niksauttajalle" >silloin jo todettu kulumaa<
 koska seuraukset voivat olla kohtalokkaat....eli halvaantuminen!
      Eikä ole mulla mielessä käynytkään koskaan, että menisin.

 Olikohan vai eka vai toinen kerta kun olin Tules-kuntoutuksessa ja fysioterapeutti ei itse ollut paikalla
 vaan hänen sijaisenaan joku muu...en tiedä edes oliko alan ihminen.
 No, sanoin heti,että mun lannerankaa ei sitten hierota...vaan eipä tuo uskonut  >:(
       Siitä seurasi vasemman jalan osittainen tunnottomuus! Oli varattava lääkärille aika ja sanoin, että
 KIELSIN koskemasta lannerankaa....Onneksi en joutunut keskeyttämään kuntoutusta, vain osan
 ohjelmistosta....ja oman tuntemukseni mukaan sain luvan osallistua rauhallisiin ohjelmiin.

 Mutta kyllä se vaan vihaksi laittoi.....
 
 Että jos tässä vielä menisi tämän ruodon kanssa jollekin niksauttajalle niin.......

 Kyllähän sitä on monenlaista omituista "neuvoa" saanut......syö kananmunan kuoria teelusikallinen
 päivässä niin kulumat paranee  :vihellys: :o.......hah hah.......
        Kyllä mä syön kananmunat ihan keitettynä ja mieluummin ilman kuoria :rohonauru:
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: kata-77 - Marraskuu 20, 2008, 10:11:11
kiitos valaisevista vastauksista :-* ehkä sitä vaan epätoivoisuuksissaan tuli jonkinlainen mielenhäiriö :o, taidan antaa ammattilaisten hoitaa kaipa sitä joskus saa jotain tarkempia diagnoosejakin, hidasta vaan tuntuu olvan eikä loppua näy..
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: rikke - Maaliskuu 02, 2010, 15:30:20
Terve vaan kaikki. Nostan tän keskustelun esille sattuneesta syystä.

Mulla on ollut nyt tän talven alaselkä pirun kipee. Istuminen ja selinmakuu ei onnistu ja on myös säteilykipua molempiin reisiin. Ortopedini Oys:ssa passitti isotooppikuviin, epäilynä välilevyproteesin irtoaminen.

Kävin eilen kuulemassa vastaukset. Proteesi on kiinni, mutta löydöksenä pitkälle kehittynyt artroosi si-nivelessä vasemmalla. Keskusteltuamme asiasta hän kehotti hakeutumaan Ortoniin, jossa on paras tieto-taito tules-vaivoihin. Hän itse ei kirurgina voi lähetettä kirjoittaa, vaan voin sen pyytää fysiatrilta, jolle mulla on aika 7.4.

Soitin fys.plk:lle ja kiirehdin aikaa, mutta tuloksena oli, että voin saada vain peruutusajan ennen oikeaa aikaa.

Ortopedi kirjoitti Norspan laastarin 5mg, ainakaan vielä ei helpotusta kipuihin ole tullut. Tramal ei passannut, kun vei vähätkin unet ja aiheutti kutinan ja päänsäryn. Panacod ei tuplanakaan auttanut ja se ummettaa. Mulla on leikkaus tulossa "alakertaan", kun mulla on enterocele, eli emättimen yläosan laskeuma ja se taas aiheuttaa jo pahan ulostamisvaikeuden johon ei enää passaa saada ummetusta.

Oon miettinyt, että jos ehdottavat Ortonissa leikkausta, luudutusta, mitä sitten ? Luudutuksesta ortopedikin puhui jo.
Mun elämä on yhtä kipuilua. Elämänlaatu plus-miinus 0.
Olen valmis ottamaan riskin, ettei luudutus onnistu.

Menen toki pahasti asioitten edelle nyt, mutta ihminen miettii kaikenlaista.

Olen ihan maassa muutenkin. Unettomuus vaivaa. Herään, kuin nakutettu 02.45, enkä saa enää unta. Selkä ei kestä enää maata, on noustava ylös. Päivällä yritän nukahtaa, mutta kivut estää uneenpääsyn. Toivottavasti tää laastari alkaa auttaan.
Soitin soittoaikaa omaalle tk-lääkärille, mutta sain ajan vasta 16,3. Tarkoitus on vaatia lopultakin kunnon lääkkeet nukkumiseen. Tähän asti en ole saanut, kun kuulema niihin jää koukkuun. Nukahdan /sammun, kun otan 2kpl Klotriptyliä ja Circadinin, eli melatoniinia illalla, mutta uni ei kestä, kuin 6 h.

Mulla todettiin viime kesänä keskivaikea/vaikea masennus ja aloitettiin mielialalääkitys. Väläyteltiin terapian mahdollisuutta. Mun minäkuva on ajastaan jäljessä, kun olen laihtunut 53kg ja näen itteni vieläki lihavana. Masennus on paha sairaus. On niin totaalisen raskas olo. Nyt vasta olen valmis menemään terapiaan, nyt vasta tunnustan sen itselleni. Miksi se on niin vaikeeta mulle. ?

Kirjoitan nyt koko helevetin stoorin tähän, anteeksi !

Mullahan on leikattu leukanivetkin useaan otteeseen. Oikealla on jo proteesi. Vasemmalta puolelta poistettiin 09/09 välilevy ja nyt se on kipeytynyt pahasti. Menen leukakirurgille näyttään sitä 4.3. eli torstaina.

Haluaisin vain nukkua, nukkkua ja nukkua.
Anteeksi vielä kerran vuodatukseni, mutta tää nyt vaan tuli tähän ja onko se nyt sittekään niin kovin vakavaa, vai mitä ?

Kiitos, jos joku jakso lukea tän.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: Sonny - Maaliskuu 03, 2010, 10:23:01
Rikke, ei se tosiaan ole vakavaa, ihan oikeaan paikkaan vuodatit  :hali:

Vaikealta kuulostaa, ei ihme jos tuntuu että vois vaan nukkua, jos vaan vois   ???

Päivä kerrallaan se on vaan mentävä ja otettava asia kerrallaan. Toivottavasti saat avun selkääsi, anna asiantuntijoiden kertoa mikä olisi hyväksi ja päätä sitten annatko leikata vai et, älä liikaa murehdi etukäteen  :hoiva:

Jos menet terapiaan se on hieno juttu mutta vie myös voimia kovasti, silti se on varmaan tosi helpottavaa samalla  :thumbsup:

Jaksamista sinulle ja tänne on hyvä purkaa, itse en selviäisi ilman tätä foorumia  :thumbsup:
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: juki 02 - Maaliskuu 03, 2010, 19:25:27
Hyvä Rikke, on jo paljon kun pystyit avautumaan henkisesti palstalle ja sitä on turha murehtia  että tulee liian pitkiä stooria. Meillä sairailla taitaa olla taipumusta eläytyä toisen ongelmiin ja haluaisimme auttaa mahdollisimman paljon, vaikka se näin kirjoittaen vähän oudolta tuntuukin. Toivon että saat nopeasti apua vaivoihisi ja pääsisit pian tehokkaaseen hoitoon. Jaksamista t:juki 02
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: rikke - Maaliskuu 04, 2010, 07:18:20
Kiitos kamut. Tiesin, että joku jaksaa mua kuunnella täällä !

Mun kauan jatkuneet selkävaivat johtuu varmaan tästä si:stä. Juttelin ortopedin kanssa kansanparantajista ja hän sanoi olleensa mielenkiinnosta Kaustisilla kansanparantajan luennolla. Hän sanoi, ettei si-nivel lähde pois paikoiltaan, kuin autokolarissa, on niin vahva nivel.

Itse koen tän masennuksen nyt erittäin pahana, vaikka on lääkitys. Lisäksi pukkas vielä vaihdevuodetki päälle.
Mulla on ollu koko elämäni ajan kaikenlaista shaissea ihmissuhderintamalla ja niitä nyt mietin ja puntaroin. Olisiko pitänyt erota lasten isästä jne.
Nyt onneksi elän parisuhteessa ihan onnellisesti, mutta tämä jatkuva kipuilu ja masennus ei ainakaan parisuhdetta rakenna. Kun ei jaksa mitään, eikä mikään huvita.

Mun on pakko saada apua tähän tuskaan ja pakotukseen. Nyt ei vielä ainakan Norspan ole auttanu.
Tänään menen leukakirurgille.

Pistän usein kädet ristiin ja pyydän yläkerrasta apua, mutta tuloksetta tai sitten mun on tarkotus vielä nöyrtyä ja kulkea tämä maallinen matka näillä eväillä.
Musiikki mua auttaa, Lynyrd Skynyrd, CCR ja Lauri Tähkä. Viikon kohokohta on jo se, että pääsen käymään Cittarissa, heh heh.
Minäpä kerron sitte, mitä leukatohtori sanoi.
Hei hei kamut !
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: Sonny - Maaliskuu 04, 2010, 07:32:25
Moi

Rikke, sulla on samat ilot kuin mulla, Cittarissa käynnit , siis jos kykenee :rohonauru:

Huomaatko miten niitä hyviäkin juttuja löytyy, musiikin avulla pääset irti kaikesta yms. me sentään päästään vielä liikkeelle jotenkin mutta on tosi paljon niitä jotka ei liikahda lainkaan ilman apua  :-\ Koitetaan nauttia näistä pienistä hetkistä ja tilanteista vaikkei kokonaisuus niin hohdokkaalta näyttäiskään.

Ei tässä poppakonstit auta, parasta pysyä vaan lääkäreiden hoidossa, minäkin olisin varmaan jo neliraajahalvaantunut jos olisin tehnyt kaiken mitä ihmiset on keksineet ehdottaa, omalla päällä se on ajateltava koska vastuu on oma viime tipassa  :thumbsup:

Jaksamista rikke ja muut kipuilijat, jokaisessa päivässä on jotakin arvokasta kun sitä oikein tarkastelee  :vrolijk_26:
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: arelia - Maaliskuu 06, 2010, 11:56:06
Hei Rikke! Toivon tosiaan, että saat kunnon lääkkeet kipuihisi :thumbup:
Mulla on hyvät kipulääkkeet ja kivut ovat nyt olleet vähäisempiä, mutta kipu on kuitenkin aina läsnä jonkin asteisesti. Masennuksen pahimmassa jaksossa sain unettomuuteen nukahtamislääkkeitä ja auttoi jonkun verran. Paniikkihäiriöön sain rauhottavia. Ja nämä on nyt lähes tulkoon jo pois jääneitä. Eli ei niihin jää koukkuun, en ainakaan minä :thumbsup: Masennukseen sain masennuslääkkeitä ja terapiaa, jotka jatkuu vielä kauan. Käsittelen tällä hetkellä tosi vaikeita asioita ja on kyllä rankka. Uskon auttavan, kun saan ne käsiteltyä. Nyt opettelen rentoutuksia ja on vielä hakusessa se. En oikein pysty siihen, kun asiat pukkaa päänupissa keskeyttämään rentoutuneen olon. Töitä saa kyllä tehdä.
Tällä hetkellä jo voin lähteä ulos aika usein ja pyjamapäiviä on todella harvoin. Masennuksen alussa nämä asiat oli päinvastoin. Tunteet ovat pinnassa ja päivät ovat erilaisia. Kannattaa mennä terapiaan, jos vain pääsee.
Kyllä mullekin noita neuvoja tuli tuutin täydeltä ja etenkin: "Lähde ulos kävelemään se auttaa kaikkeen"  Just joo, kyllä se  hyvä neuvo on, mutta jos ei pääse kivuiltaan. Jos jotenkin vielä pääsisi niin senjälkeen saisi kärsiä kovista kivuista piiitkään  :'(
Tsemmpiä sinulle Rikke ja muillekin kipuilijoille  :vrolijk_26:
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: rikke - Huhtikuu 09, 2010, 10:33:12
Tere. Kävin fysiatrilla. Erittäin miellyttävä ihminen ja otti tosissaan mun asiat.

Oikeassa polvinivelessäkin on artroosi ja joku kumma ontelo sääriluussa. Mulla on tuo polvi niin kipee ja pettää alta, että joudun pian hakeen kyynärsauvat. Lääkäri pisti kiireellisen lähetteen magneettiin.

Alaselkä, pakarat ja reidet on tuskassa. johtuu si-nivelen pitkälle edenneestä kulumasta. Pyysin lähetteen Ortoniin, kuten ortopedi suositteli. Maksusitoumusten kohtalosta päättää iso pomo, joka on nyt poissa talosta vielä 2 viikkoa. Fysiatri aikoi heti ilmoittaa tuloksen.
Fysiatri laittoi lähetteen myös kipupolille ja lantion rtg-kuviin, chamberlain-kuvaukseen, jossa näkyy lantion vinous.

Kipulääkettä, Norspan -laastari annostusta nostettiin nyt 20mg:aan. Sitä myötä unet vaan vähenee ja pakkausselosteen mukaan se onkin yksi sivuvaikutus. Fysiatri pyysi minut uudelleen huoneeseensa ja tähdensi, että ymmärränhän, että voin mennä milloin tahansa oysiin päivystykseen, jos siltä tuntuu. Eilen alkuillasta kyllä siltä tuntu, mutta se on niin kamala paikka, että ainaki vielä sinnittelin. joskus se kamelin selekä katkiaa ja lähen.

Mullahan on reilun viikon päästä se leukanivelptoteesileikkaus, seki hiukka hirvittää.

Jos magneetin perusteella toiseenki polveen pitää laittaa proteesi, on kyllä vitsit vähissä. huonosti niitä kyllä nytki irtuaa  :'(

Psyk.sairaanhoitaja oli ollu yhteydessä mun tk-lekuriin tuon huonon nukkumisen vuoksi. Imovane voi kuulema kääntyä itseään vastaan ja aiheuttaa sitte unettomuutta. nyt nukun 2h ja valvon 2h, sitten taas unta 2h ja lopulta aamu koittaa n. klo. 3. Tk-lääkäri oli kehottanu ottamaan vo-ajan, jos melatoniin nosto ei auta. Eli sinne pittää nyt alakaa soittaan.

tämmöstä mulle kuuluu  :vihellys:
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: rikke - Toukokuu 24, 2010, 09:31:56
En nyt heti pääse Ortoniin tuota Si-niveltä näyttämään, kun kaikki alustavat tutkimukset tehdään täällä päässä.
Polvessa on kierukka rikki ja Bakerin kysta ja ärsytystä luun päässä ?
eli leikkausta pukkaa joskus syksyllä  :(
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: korppu - Tammikuu 08, 2012, 11:36:58
Itse ihmettelinkin jossain vaiheessa näitä juttuja selaillessani, kun tästä "kuuluisasta SI-nivelestä" ei tuntunut löytyvän keskustelua. Muu nettihän on sitä ihan väärällään!

Ja itse olen tämän keskustelun uhri, valitettavasti. Omat kipuni alaselässä sekä oikeassa jalassa että hiljattain havaittu jalkojeni pituusero olivat juuri siinä oireita, mitä monilla sivuilla liitettiin SI-nivelistä johtuviksi. Internetin yllyttämänä kävimme eräällä hoitavalla henkilöllä, jonka nimi toistui useissa keskusteluissa.

Hänen suorittamansa manipulaatio poikkesi TÄYSIN esim. kiropraktikon tai osteopaatin tavasta käsitellä lantiota. Erittäin lyhyen haastattelun jälkeen hän väänsi väkipakolla lantiotani ja pisti ulos huoneesta. Odotin jotain kotiohjeita yms. Mitään sellaisia en saanut. Kun seuraavana aamuna heräsin, lantion alueella sekä selässä kivut olivat huomattavasti pahentuneet, ja takareiteen tuikki hirvittävä, viiltävä kipu. Makasin pari päivää sängyssä, jonka jälkeen lähdin tapaamaan kiropraktikkoani. Hän totesi SI-nivelen lukkiutuneen toiselta puolelta ja korjasi tilanteen. Siitä huolimatta lantion mekaniikka tuntui muuttuneen pysyvästi. :(

Ikävä kyllä asia on niin, ettei yksi pieni toimenpide voi muuttaa vuoden, parhaimillaan vuosia, jatkunutta kipuilua. Pahimmassa tapauksessa kivut vain pahenevat. Ihmisen lantio on herkkä kapistus, eikä sitä pitäisi sörkkiä "omakeksimillä" tekniikoilla. Tulipahan opittua kantapään kautta.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: pimu - Huhtikuu 01, 2012, 13:01:32
Moro!
Mullakin si-nivel tekee kiusaa...liikkuu ja kuuluu (siis vain itse kuulen) napsahdus ja karsee kipu,sitt kipu menee alas ja ylös lopuks on pää ja käsivarret, muu ranka ja jalat kipeenä. Ei kärsi tehdä oikeenmitään ettei pamahda sitten migreeniks.
Minulla on yliliikkuvat nivelet ja on manipuloitu. Ensin oli helpotus sitten särki aikansa kunnes oli viikon pari hyvä ja taas samassa lähtöruudussa, kipeenä ja sairaana. Kipu liikkuu rankaa ylös alas, mutta pahin on vasen pakara-lonkka-nivunen.
Paska mikä paska. ;) En ole enää vuosiin käynyt manipuloinnissa.
Sitten taas tänään olisi ajo tädin luokse sairaalaan, yhteensuuntaan 45km, tiedän että huomenna on karsee pääsärky ja oksennus. Jotenkin ärtyy toi ranka /kaularanka ajamisesta. Tiedä häntä. Tädillä syöpä joka oikeasti ensin kiduttaa ja sitten tappaa. Ei taida olla tädilläkään enää kuukausia elinaikaa. Tuntuu omat vaivat niin turhilta  :-[
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: ukkorähjä - Huhtikuu 01, 2012, 15:38:29
Aikanaan selkäongelmien vuoksi kävin pari kertaa ns. kansanparantajalla. Saamieni tietojen perusteella oli ihan suomen huippuja. Oli opiskellut myös urheiluhierojaksi eli ainakin perustiedot anatomiasta lienee hankkinut. Jonkin sortin asiantuntija taisi olla kun tiesi kertoa ettei minun selkääni niksauttamalla paranneta. Pyysi hakeutumaan lääkärin hoitoon. Oli aivan oikeassa. Samaa sanoi paikallinen urheiluhieroja jonka asiakkaana olin ollut jo vuosia. Hänkin sanoi ettei tämä hieromalla parane. Kävin pari kertaa myös kiropraktikolla joka naksautteli vähän sieltä ja täältä. Väitti SI-nivelen olleen virheasennossa. Siitä en tiedä mutta vaivoihin ei auttanut ja puukollahan vika sitten hoidettiin ja hyvä niin.

Noissa niksauttajissa on varmasti oikein päteviäkin mutta tarkkana pitää olla kenen käsittelyyn alistuu. Nykytilanteessa en anna selkääni koskea kuin koulutetun hierojan ja kaularanka pitää jättää käsittelemättä silloinkin. Tuo SI-nivel on metka kapistus. Ei juurikaan liiku oikein toimiessaan mutta saattaa lukkiutua ja lakkaa juurikaan liikkumasta  :D  Liikaa sen virheasennoilla tms. kyllä selitetään mm. alaselän ongelmia. Eikä sen manipulointi todellakaan ole mikään autuaaksi tekevä ihme vaivaan kuin vaivaan.

Piriformis-lihas on mulla aiheuttanut ongelmia ja sitä on hieroja käsitellyt usein. Hoito tekee kipeää kun em. lihas on sen verran syvällä että sen käsittelemiseksi on käytettävä paljon pienelle alueelle kohdennettua voimaa. Mutta se on aikanaan mulla auttanut mm. pakara- ja lonkka-alueen ongelmiin.

Ei kipeä ihminen pysty vähättelemään omia vaivojaan sillä perusteella että toisella on vielä huonompi tilanne. Tässä lajissa ei palkintoja jaella. Oma olo ei parane yhtään vaikka tietäisi että naapuri on vielä huonommassa kunnossa. On hyvä jos pystyy hyväksymään vaivansa ja vikansa. Siten on helpompi elää ja pystyy nauttimaan hyvistä päivistä täysillä. Kun näen jonkun liikkuvan pyörätuolilla olen onnellinen omasta puolestani etten ainakaan vielä ole tuossa kunnossa. Elän nykyään enemmän "tässä ja nyt"-elämää kun ennen elin "sitku"-elämää. Olen oppinut myös olemaan itselleni armollinen. Siperia opettaa  :thumbsup:

-Ukkorähjä-
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: Mintsi - Toukokuu 24, 2015, 04:19:58
Kaivanpa vanhan keskustelun esiin, koska perjantaina jouduin vastakkain asian kanssa fysioterapeutilla. Suhtautumiseni kaikkiin SI-nivelen toimintahäiriöihin on ollut erittäin kielteinen. Omasta kokemuksesta tiedän, että se voi tulehtua ja sen hyväksyn, mutta kaikki tarina sijoiltaan menoista tai lukkiutumisista olen ohittanut humpuukina ja uskomushoitona. Onhan selkäkipuun kivempi saada syyksi SI-nivelen sijoiltaan meno sen sijaan, että syy olisi huono lihaskunto ja liiallinen istuminen. En tässä kohtaa tarkoita esimerkiksi välilevyn pullistumia tms, vaan niitä yleisiä selkäkipuja, joihin ei löydy syytä, jotka tulevat ja menevät hoidosta riippumatta.

Pakko oli muuttaa fysioterapeutin vastaanotolla käsitystä. Alkuhaastattelussa kerroin toki mm. selkärankareumasta ja aiemmista tapaturmista. Todettiin, että otetaan ainakin ensimmäiseksi uhriksi tuo alaselän kipuilu. Haastattelun jälkeen hän tutki selän liikkuvuutta ja erikseen kokeili SI-nivelten liikettä. Hyvin pienillä liikkeillä pystyi sanomaan, että vasen SI-nivel on kipeämpi kuin oikea. Jatkoi sitten pöydällä jalkojen ja selän tutkimusta ja totesi että SI-nivelen lisäksi koko sama puoli selästä on jumissa ja mm. rankaa painellessa se oli huomattavasti kipeämpi. Sanoi hieman käsittelevänsä lihaskalvoja, että saisi sitä kautta jumitusta helpottamaan. Käsitteli selkää todellakin hetken - korkeintaan 10 minuuttia. Kun nousin ylös pöydältä, totesin, että jotain on tapahtunut. Alaselkä oli kipeämpi kuin ennen pöydälle menoa, mutta kipu oli erilaista. Se oli rehellisemmin kipua kuin jäykkyyttä. Kokeili sen jälkeen myös SI-nivelten liikettä ja totesi sen jumahtaneen SI-nivelen liikkuvan paremmin kuin ennen käsittelyä.

Kotimatkalla selkä oli jopa tuskaisen kipeä ja 10 kilometrin matkan ajoin hammasta purren. Kotiin päästyäni otin kipulääkkeet ja möngin sänkyyn useammaksi hetkeksi odottamaan kipulääkkeen vaikutusta. Kipu kuitenkin talttui tuolla ja nukuin yöni paremmin kuin pitkään aikaan. En muista heränneeni kertaakaan, vaikka yleensä herään useita kertoja yössä. Lisäksi uni oli paljon levollisempaa kuin aikaisemmin enkä ollut aamulla yhtä jäykkä kuin normaalisti. Selkä tuntui jopa melkein normaalilta.

Onkohan minun pakko hieman lievittää käsitystäni SI-nivelen ongelmista? Ehkä ne eivät olekaan täysin humpuukia. AInakin sen uskon täysin, että murtunut nilkka ja heikko polvi vaikuttavat myös selkään. En miellä, että jalka olisi huonompi kuin toinen, mutta fysioterapeutti totesi, että selän ongelmat tuntuvat hyvin tyypillisiltä jalkavaivaisen selkäongelmilta. Keho kun on kokonaisuus ja taatusti toisen jalan varominen vaikuttaa selkään ja häiritsee toimintaa. Ja jos SI-nivel olisi turha eikä sen tarvitsisi liikkua, miksi ihmisellä olisi sellainen nivel.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: hiker - Toukokuu 24, 2015, 10:29:32
Uskon täysin, että sellainen ongelman aiheuttaja on olemassa. Sen sijaan en usko näihin ns. poppakonstiauttajiin, jotka sanovat kaikkien ongelmien johtuvan si-nivelestä ja he voivat parantaa kaiken panemalla si-nivelen paikoilleen. Selässä tasapaino kaikkien sen osien kanssa on monimutkainen yhtälö ja vaivojen aiheuttaja voi todella olla aivan muualla kuin itse selässä.

Oma fysiatrini pitää itsestään selvänä, että toisen alaraajani ongelmat ovat vuosien saatossa alkaneet tehdä ongelmia ns. terveen lantionpuoliskoni kuntoon. Sinne on ilmaantunut kulumia ja tietyissä liikkeissä elämä pysähtyy hetkeksi, kun jokin menee pois paikaltaan juuri sieltä, missä si-nivel sijaitsee. Lihakset ovat nykyään kestojumissa sillä puolella ja uskon vakaasti, että ne yrittävät vain vakauttaa lantiotani.

Selässä kaikki on niin pienestä kiinni ja toisaalta koko muun kehon toiminta vaikuttaa sen hyvinvointiin. Kaikki siis vaikuttaa kaikkeen ja yhtenä osasena on si-nivel muun kokonaisuuden joukossa. Jos siinä on kerran vaikka vain pienen pienikin liike niin oma järkeni sanoo, että sen liikkeen häiriintyminen jumittumalla tai liialla liikkeellä tuntuu varmasti kipuna ja lisää ongelmia ympäristöönsä.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: rane - Toukokuu 24, 2015, 23:19:03
Montako poppaukon hoidokkia on tullut lopullisesti kuntoon? Ne kaikki kirjoittelevat edelleen ja samat ongelmat tai pahemmat.

Varmasti sellaisiakin on joilla on oikeasti em. vaivaa ja saavat apua jos homma hoidetaan. Mutta että kaikki ongelmat hoidetaan yhdellä rusautuksella.. en usko siihen oli se keino mikä tahansa. Aivan sama kuin sanoisi että päänsäryn voi korjata leikkaamalla peräpukamat.  :innocent:
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: Peikko - Toukokuu 25, 2015, 00:46:32
uskon senverran noihin,
ettö olen isän nähnyt kävelevän ihan linkkuasennossa (2 kertaa)
ja oli jatkuvasti hikisenä kivusta
eli katse varpaisiin luotuna, ei päässyt suoraksi ollenkaan ilman apua.
Kävi jollain niksauttajalla ja tuli suorana pois ilman kipua,
liekö syynä joku nikamalukko vai loukuva nivel, en tiedä mutta auttoi.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: Mintsi - Toukokuu 25, 2015, 17:07:34
Rane, noinhan se menee.

Asiaa tietysti etenkin alaselkäkipujen osalta helpottaa, että selkäkivuista valtaosa paranee hoidosta huolimatta. Käypä hoito suositus näyttää sanovan, että 80 % alaselkäkipuisista on kuukauden kuluttua työkykyisiä. Jos siinä sitten sopivaan vaiheeseen osuu nikaman niksautus, niin sehän voi hyvin antaa kuvan, että hoito auttaa. Vielä jos hoidon antaja kertoo syyn olevan SI-nivelen sijoiltaan menossa tai totaalisessa jumissa ja antaa siihen vaivaan sopivia kotiharjoitteita (jotka muuten usein ovat liikkuvuutta parantavia ja syviä lihaksia vahvistavia), niin paha sitä on maallikon mennä kyseenalaistamaan.

Omasta hoidostani täytyy todeta, että tuo fysioterapeutin käsittely, joka lisäsi SI-nivelen liikkuvuutta, paitsi pahensi kipuja, paransi myös yöunta merkittävästi. Olen nyt nukkunut perjantain jälkeen kaikki yöt heräilemättä mystisistä syistä. Olen herännyt mm. nälkään ja vessaan, mutta selästä johtuneet epämääräiset heräilyt ovat loistaneet poissaolollaan. Ihan loistavaa!

Korostan vielä sitä, että minua ei hoida mikään niksauttaja tai muu uskomushoitaja vaan ihan fysioterapeutti. Hän työskentelee paikassa, jossa on melko paljon kokemusta selkävaivoista. Lisäksi suositus tuli keskussairaalan fysioterapeutilta, jonka en todellakaan usko suosittelevan mitään humpuuki hoitoja. Hoitopaikassa on yksi fysioterapeutti (ei omani), joka on väitellyt alaselän ongelmista ja hoidosta ja on arvostettu kouluttajakin alallaan. Tausta tiedot ovat sen verran vahvat, että uskon, jos fysioterapeutti sanoo, että SI-nivel ei liiku normaalisti ja vielä kun itse tunsin sen liikkuvuuden paranemisen kahdella tapaa. Ensiksikin liikkuminen pahensi SI-nivelen kipua ja muutti kivun luonnetta. Se selvästi oli kipeä, koska se liikkui ja siellä oli tulehdusta ja toiseksi tuo yöunen paraneminen!

Odotan mielenkiinnolla, mitä pystyy selälleni tekemään (toki yhdessä minun kanssani). Kuitenkin taustalla on useamman vuoden SI-niveltulehdus ja muut reuman tuomat kipuilut. Taatusti vaikuttaa selän toimintaan. Ehkä enemmän olisi ihme, jos ei vaikuttaisi. Hienoa saada viimein hoitoa näihin perustavan laatuisiin juttuihin!
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: satuo - Toukokuu 25, 2015, 17:46:52
Joskus jollakin auttaa tuo si-nivelen oikaisu. Joskus auttaa joku muu käsittely.
Ei vain aina!
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: TuuskiV - Toukokuu 25, 2015, 18:49:46
Hei vaan   ;)
Minulla tämä kierre on ollut jo vuosia ja yksi leikkaus on tehty selkään millä oli tarkoitus avartaa lisää tilaa.
Vasen puoli on niin ärtynyt vieläkin ja jatkuvaa tuikkivaa säteilyä varpaisiin saakka.
Yöt kärsin krampeista ja vaikka syön mangeesiumia ja b-vitamiinia, mitä terveyskeskuslääkäri ensimmäiseksi suositteli vaivaani.
Vaiva ei poistunut, mutta apteekkiyhtämä sai taas uuden vitamamiiniostojan.
Istuminen on monesti ihan vitsi. Kunnan fysioterapia antaa ohjeita syviin vatsalihaksiin tai allasharjoitteisiin (itsenäisesti).
Vedessä oleminen on jo sisänsä niin kivuliasta ja tuntuu, että ruoskittaisiin  kinttuja pitkin.
Olen syönyt hermokipulääkkeitä monta jaksoa, mutten ole saanut vastinetta. Viime kesänä vein lääkekokeilujen vuoksi pois lääkkeitä apteekkiin yli tuhannen euron edestä (huom! kolmen vuoden jakson kokeiluja). Lääkkeet olivat vanhentuneet tai eivät ole minulle sopivia.
Huomenna sairaalanlääkäri (ortopdi) taas soittaa ja mangeetista on yli vuosi. Enmg-tutkimuksesta puolitoista vuotta. Enmg-tukimus osoitti viimeksi, että S1-nilven ja L4 alueella on on juuritasaon vaurioita.
Pullistumia on on muutama L4 ja L5 tasolla ja toinen painaa oikealla ja toinen vasemmella ja niitä  on ihmetelty muutama vuosi ja annettu reseptejä lisää.

Kysynkin, että mitä te olette keksnineet tai mistä olette löytäneet avun? Syön yöksi vahvoja kipulääkkeitä ja niiden voimalla nukun 2 tunnin jaksoissa.

Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: rane - Toukokuu 27, 2015, 00:05:36
Kokeile täältä:
http://terveyskeskus.net/forum/index.php?topic=3475.0 (http://terveyskeskus.net/forum/index.php?topic=3475.0)
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: lättäjalka - Kesäkuu 13, 2015, 21:17:04
Jospa täältä si-nivel ketjusta löytys vastaus...

Onko tämmönen kipu peräisin si-nivelestä vai jostain muualta selästä peräisin? Puolesta välista pakaraa alkava ja polvitaipeeseen takareiden kautta säteilevä kipu. Ei kuitenkaan hermokipua, mutta ilkeä ja jomottava kipu. Liikkuminen sattuu, makaaminen helpottaa muttei poista kipua.  ~:/
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: Mintsi - Kesäkuu 13, 2015, 22:07:28
SI-nivelestä johtuvan kivun voi aika hyvin testata "kotikonstein" Jos kumartuminen jalat vierekkäin sattuu vähemmän kuin jalat eritasossa (toinen askeleen edellä), vikaa kannattaa lähteä hakemaan SI-nivelestä. SI-nivel liikkuu juuri tyypillisesti hieman kiertyvässä kumarruksessa ja liikkeissä, joissa lantio on hieman viistossa liikesuuntaan nähden. Vedessä myös huomaa hyvin, että suoraa eteen-taakse-liikettä voi tehdä paljon reilummin kuin jos mukana on pieni ylävartalon kierto edessä olevan jalan puoleen.

Selkäkipu voi johtua niin monesta asiasta ja ne voivat vaikuttaa toisiinsa, että netissä on turha edes yrittää moista selvittää. Selkäasioista perillä oleva fysioterapeutti osaa usein auttaa toiminnallisissa ongelmissa. SI-nivelen tulehdus on sitten reumalääkäreiden heiniä.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: lättäjalka - Kesäkuu 13, 2015, 22:23:09
Kiitos Mintsi tuosta kotitestistä. Olin kerennyt jo hetki sitten ottaa panacodin joten ei selkä pahemmin enää vaivaa kun lääke vaikuttaa. Kuitenkin sen verran hyvin onnistu kumartelut ettei tainnut olla si-nivelestä lähtöisin tämä särky. Tiedä sitten että mistä  :o
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: minzqi - Tammikuu 20, 2016, 17:05:44
Mulla toi si-nivelen etenkin vasen puoli naksuu lukkoon. Saattaa napsahtaa jopa kävellessä, ja jalat lähtee alta. On yleensä parista viikosta kolmeen lukossa, toisinaan päivän. Auki ei saa kun sillä että ittellään aukee, kun kulumien takia kaikki napsauttelu kielletty. toi on ihan nuoruudesta vaivannu, ja varmaan osasyynä muille selkävaivoille. Lantioon vinossa, todettu lääkärissä, fysissa ja ite, ja sitä kautta koko yläkroppa. huomaa etenkin ratsastaessa, kun kädet on ihan erimittaset.
En usko, että si- on jokaisella se autuaaksi tekevä tai syy kaikkeen, toisilla voi olla. Mä huomaan sen myös niin, että jalkojen sivuttais liike vie kintut alta ja tekee hermottoman kivun.
Luulen, että osasyynä mulla on lukuisat nilkan nyrjähdykset, joiden takia nivelsiteet löysät ja hermovauriot. Kertaalleen olis puukkookin vaatinu, kovakallosena en vaan menny lekuriin ennen viimestä pakkoa, jollon oli myöhästä  :innocent:
Toinen mikä varmaan tekee, on lukuisat tippumiset hevosen selästä sekä kumoon ratsastukset. Kun mitään ei oo menny katki, niin lekuriin on turha mennä. Ehkä olis kannattanu. Nyt ne vaivat alkaa näkyyn.
Kunnan fyssari anto ohjeet vahvistaa vattalihaksia, mikä tuntuu oudolta, kun selkä lihakset on ne huomattavasti heikommat. Sekä yks liike kohdistuu si niveleen. Mietinkin onkohan vaan hyvä. Henk.koht en oo mihinkään vaivaan apua saanu fyssarilta, joten kovin oon skeptinen.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 25, 2018, 21:58:15
Onko kellään kokemusta si-nivelen tukivyöstä?  ~:/
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: hiker - Marraskuu 26, 2018, 02:58:39
Minulla oli aikoinaan käytössä ja koin sen auttavan. Fyssarini ehdotti kokeilemaan ja sain sen häneltä lainaksi. Käyttö oli tosin hieman hankalaa, sillä se pysyi ainakin minun luisevassa kropassa hieman huonosti paikoillaan.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: Kaustinen - Marraskuu 27, 2018, 00:06:57
SI-tuki vei kivulta kärjen, mutta koin käytön hankalaksi. Sen kanssa ei paljon kumarreltu, sillä aukesi herkästi. Ehkä se oli jo kiinnityksiltään kulunut, sillä oli apuvälinelainaamosta kokeiltavana. Jos vain on mahdollisuus, suosittelen testaamaan.
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 27, 2018, 12:15:08
Kiitos kokemuksista!
Haen tänään lainaksi. Oiken sellaisen perinteisen nahkaisen.
Netissä myyytäissä ole sekä joustavia, että joustamattomia, mutta jostain "kankaasta" valmistettuja.
Ainakin eilen oli kipu nimenomaan si-nivelissä!
Otsikko: Vs: si-nivel
Kirjoitti: satuo - Tammikuu 12, 2019, 17:44:27
Ei sopinut tuo vyö minulle.
Se vain painaa entisestään ja sain uusia jalkaoireita sen kanssa.
Mutta kyllä selvästi si-nivelessä on vikaa...