terveyskeskus.net

Terveyskeskustelu => Kipu yleisesti => Aiheen aloitti: Kaustinen - Marraskuu 02, 2010, 23:18:50

Otsikko: Unihäiriöt
Kirjoitti: Kaustinen - Marraskuu 02, 2010, 23:18:50
Hei!

Ajattelin laittaa foorumille unihäiriöistä oikein oman aiheen, sillä keskustelu tästä tuntuu olevan kovin ajankohtaista.. Asiaa on tutkittu paljon ja päästy melkoisia loikkauksia eteenpäin. Myös unen merkitystä on onneksi vihdoin alettu ymmärtää kaiken tämän kiireen keskellä  :thumbsup:

Itse aloin ihmetellä omaa "yleiskuntoani".. miksi ihmeessä väsähdin kaikesta tekemisestä niin totaalisesti, että olo oli kuin tarpoisin suolla. Päivässä en jaksanut tehdä enää juuri mitään ja aloin unohdella asioita.. Tietysti osittain väsymys ja varsinkin kivut johtuivat reumasta ja väsyttävistä lääkkeistä , mutta silti olo oli kummallisen hidastempoista ja hyvin uuvuttavaa. Tiedän, että kunto oli minulla vielä jokunen aika sitten TODELLA hyvä ja jaksan kyllä vieläkin kävellä lenkillä, kun itseni siihen pakotan.. mutta, mutta.. kaikkeen fyysiseen tekemiseen pitää itsensä pakottaa.. jopa käden nostaminen välillä saattaa tuntua raskaalta, saati tuolilta nouseminen.. se väsymys tuntuu olevan niin kaikkivoipaa eikä loppua näytä tulevan ollenkaan.. päinvastoin. Vaikka olen ollut aikanaan himosuorittaja ja himoliikkuja..

Kaikeksi onneksi pääsin unitesteihin ja diagnoosi nykyiseen väsymykseeni on keskivaikea uniapnea.. Se on yksi unihäiriötekijä, mutta niitä on paljon muitakin.. esim. levottomat jalat, unettomuus, yöllinen heräily, jne. Unihygienia on osaksi apuna häiriötekijöihin (esim. pimennysverhot kesäisin, viilennetty ja hiljainen nukkumatila yms.), mutta on muitakin keinoja.. Vaikeampaan apneaan käytetään mm. CPAP-laitetta, joka puhaltaa keuhkoihin yöllä happea niin, ettei hengityskatkoja tule. Muuten.. usein luullaan, että voimakas kuorsaus aiheuttaa apneaa.. mutta sekään ei pidä paikkaansa. Kuorsaus voi olla merkkinä siitä, mutta välttämättä henkilö jolla on apnea, ei edes kuorsaa.. eikä herää hengityskatkoksiin tai edes tiedosta niitä.

Laitan tähän joitakin linkkejä ja lainaan joitakin kirjoittamiani tekstejä tuolta toisesta viestistä. Toivottavasti löytyy apua jollekulle..
"Kaikki uniapneapotilaat eivät kuitenkaan ole ylipainoisia, eivätkä miehiä, kuten aiemmin on uskottu."
"Selittämätön päiväväsymys ja uneliaisuus ovat syitä lähteä lääkärille."
"Unenaikaisten apneoiden aikana veren happipitoisuus laskee ja happivajaus altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, rytmihäiriöille ja mahdollisille sydänpysähdyksille."
Linkki: http://plaza.fi/ellit/liikunta-ja-terveys/kotilaakari/hyva-terveys/uniapnea-10-kysymysta (http://plaza.fi/ellit/liikunta-ja-terveys/kotilaakari/hyva-terveys/uniapnea-10-kysymysta)

Tässä on linkki sivustolle, josta löytyi mielenkiintoinen ääninäyte siitä, miltä apnea kuulostaa.. (Minusta se ei kuulostanut miltään! Minunkaan hengityskatkoja ei kuulemma kuulunut ja ymmärrän sen kyllä ainakin tuon perusteella!) http://www.uniapnea.fi/uafi/index.html (http://www.uniapnea.fi/uafi/index.html)
Ote sivuilta: "Uniapnean oireita ovat väsymys, päänsärky, keskittymisvaikeudet ja masentuneisuus, mutta myös ongelmat ihmissuhteissa ja impotenssi voivat olla merkkejä sairaudesta, josta monet eivät edes ole tietoisia. Hoitamattomasta uniapneasta voi olla pitkällä aikavälillä seurauksena korkea verenpaine, sydäninfarkti ja aivohalvaus."

"Tuki- ja liikuntaelinoireista kärsivillä on elämänlaatua alentavia unihäiriöitä keskimääräistä enemmän. Nivelreumaan liittyviä unihäiriöitä ovat unenaikaiset hengityshäiriöt kuten uniapnea tai levottomat jalat.Kärsimykseensä kannattaa etsiä apua, sillä unihäiriöiden tutkimus on edistynyt huimasti ja häiriöihin on olemassa entistä monipuolisempia hoitokeinoja. Markku Partisen mukaan fibromyalgiaa sairastavista noin 80 prosenttia kärsii unihäiriöistä. Haagan Neurologisessa Tutkimuskeskuksessa on tehty tästä potilasryhmästä kartoitus. Aiempaa laajempi tutkimus on suunnitteilla."
Linkki: http://www.verkkoklinikka.fi/?id=2393917&page=5815505 (http://www.verkkoklinikka.fi/?id=2393917&page=5815505)

Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: juki 02 - Marraskuu 03, 2010, 11:51:52
Minulla on kivuista johtuvia unihäiriöitä jatkuvasti, eli nukun joka yö erittäin katkonaisesti. Hullulta tuntuu olla aivan älyttömän väsynyt herättyään, mutta usein se on totta. Varsinaisia unilääkkeitä en käytä, koska minulla on niistä huonoja kokemuksia. Rauhoittavia menee sitten senkin edestä. Koitetaampa saada nukutuksi t:juki 02
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: diisa - Joulukuu 02, 2010, 13:44:47
Kuntoutuksessa ollessa oli lääkärin luento unihäiriöistä.
Paljon oli asiaa ja hyvää asiaa. Ei vain saatu mitään kopioita että muistais niitä.

Unilääkkeistä jai se, että nämä "pamit" eli rauhoittavat lääkkeet ja nukahtamislääkkeet ovat tosiaan tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön.
Ne tekevät lisäksi sellaista haittaa, että nukutaan "putkeen", eli jää normaalin unen torke vaihe ja REM uni pois.
Sellainen uni ei siis virkistä eikä tuo niitä syvän unen virkistäviä ja palauttavia vaiheita.

Luento oli tosi kiinnostava ja ymmärrettävä.
monta keinoa unen saantiin on. Yksi oli se että makuuhuone siivottais siten että vain sänky jätetään  ::)
Pois taulutv:t, radiot kirjat ym.
-kirjat luetaan istuen, ei maaten sängyssä  :P

Sitten pari unen saantiin helpottavaa valmistetta. toinen oli Valeriaana ja toinen Melatoniini, jotka hänen mielestään on aliarvostettu ja vähätelty, ja joista oikeasti saattaa olla apu, eikä tuo sivuoireita.
Nämä asiat jäi minulle mieleen, siksi tähän kirjoitin, koska pienikin apu voi olla ratkaiseva.

Vielä päikkäreistä, vartin nokoset vaikka pari kertaa päivässä passaa oikein hyvin, sen pidemmät nukkumiset päivällä vievät siihen rem-uneen josta on tosi vaikea virkistyä.
Sitähän päikkäreillä haetaan-virkistystä.

hyviä unia.

ps. tällä ei ole tarkoitus syyllistää ketään eikä mainostaa mitään, laittoi vain minut ajattelemaan.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: juki 02 - Joulukuu 02, 2010, 15:04:42
Diisa, minä käytän nykyään melatoniinia ja olen huomannut sen auttavan unen saamiseen. Nukahdan useimmiten suhtnopeasti, mutta sitten herään useimmiten siihen että olen vaihtanut asentoa ja sitten sitä unta saakin houkutella ja silloin paras on kun ottaa pamin ja aloittaa uuden yrityksen. Kipu on se paholainen joka pitää usein yöllä hereillä, mutta yritän ainakin ottaa päivätorkut  jossain vaiheessa . hyviä unia ensi yölle t:juki 02
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: SAGA - Marraskuu 07, 2011, 22:30:27
Kamala tunne tosiaan,kun nousen sängystä ja teen aamutoimet. Kahvikupin kera käynnistän tietsikan, ja istahdan ääreen. 15 min, rupee silmät painumaan ihan väkisin kiinni, niin ei huomaakaan, kun säpsähtää hereille pää näppäimistön päällä.
Jatkuva yöheräily verottaa unta, ja useimmiten öisin herääkin:
-kipuihin
-tai painajaisiin, joita tuo Tramadol aiheuttaa
-tai sitten jatkuviin spasmeihin, kun jotenkin kroppa
pelästyy sitä nykäystä ja tuntuu,kun ois saanut sähköiskun.
 Sydän hakkaa niin,että korvissakin sykkii, ja sitten sitä nouseekin hetkeksi istumaan.
Eikä se uni ihan heti tuu takas, kun herää säikähdykseen.

Yöt ovat tosi pätkissä, ja väsyttää...
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: Kaustinen - Marraskuu 07, 2011, 23:56:30
***
Jatkuva yöheräily verottaa unta, ja useimmiten öisin herääkin:
*** painajaisiin, joita tuo Tramadol aiheuttaa
***
Sydän hakkaa niin,että korvissakin sykkii, ja sitten sitä nouseekin hetkeksi istumaan.
Eikä se uni ihan heti tuu takas, kun herää säikähdykseen.

Yöt ovat tosi pätkissä, ja väsyttää...

Tuttuja juttuja ajalta ennen CPAPia.. esim. todella kauheat painajaiset, suorastaan trillerit K-18 erilaisista tukehtumiskuolemista loppuivat samana yönä, kun ensi kerran tuota vekotinta kokeilin. Olen käyttänyt Tramadolia ennen ja jälkeen apnea-diagnoosin ja syön edelleen, mutta ilman painajaisia. Hengittämättömyys tulee joillekin ihmisille uniin asti ja lopulta herättää.. onneksi. Katkoksia tapahtuu kuitenkin lähinnä tiedostamatta jopa satoja kertoja yössä, joten ei ihme, että aamulla väsyttää..

Jos hiukankin epäilee oireita, suosittelen lämpimästi hankkimaan lähetteen testaukseen. Eihän kyse välttämättä ole apneasta, mutta sen pois sulkeminen on melkoisen helppo juttu. Piuhat teipataan yhdeksi yöksi kroppaan ja saa nukkua kotona. Sitten ne luetaan tietokoneeseen kortilta ja siinä se.. Itselläni on ollut erittäin hyviä kokemuksia ja elämän laatu parani huomattavasti  :thumbsup: Ja hienoa minusta on se, ettei tähän uniongelmaan tarvitse syödä lääkkeitä!
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: VilleJuhani - Helmikuu 28, 2012, 23:38:58
Melatoniini mullakin tasoittaa jotenkin unta. Monesti on illalla TODELLA väsynyt, mutta ei vaan pysty nukahtamaan. Osin kipujen ja osin huonon olon vuoksi. Välillä säpsähdän hereille heti nukahdettuani, siltä se ainakin tuntuu. Ja monesti aamulla kun olen heräämässä, kroppa "kramppaa". Se on sellainen ihme välitila... Hiukka helpottaa kun ajattelee illalla, että nukun sen mitä nukun. Toki on paineita saada välillä paremmin nukutuksi. Lisäksi puolikas Remeron nukuttaa mulla iltaisin.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: rane - Helmikuu 29, 2012, 07:25:25
Mulla oli univelkojen kuittaamista varten aiemmin Tenox. Jota ei kuitenkaan tullut koukkupelon takia juurikaan käytettyä. Nyt on käytetty uniavuksi Ataraxia joka on antihistamiini. Saa unen paremmin ja jos sattuisi heräämään kesken unien; on helpompi jatkaa nukkumista. Eikä koukkuriskiä. Melatoniini olisi toinen vaihtoehto, mutta mulle se ei toiminut.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: OP - Helmikuu 29, 2012, 14:01:20
Tenox menee, silloin tällöin 2x20 mg. Ei tarvii käyttää jatkuvasti, kovien kipujen aikana kyllä. Yleensä joutuu ottaan aamuyöstä, kun kipulääkkeen teho laskee.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: RainDeer - Syyskuu 15, 2012, 11:20:48
Minulla ihan lapsesta asti ollut ihme unirytmit. Nukahtaminen kestää puolesta tunnista jopa kolmeen tuntiin, riippumatta siitä olenko väsynyt vai en. Heräilen vähintään 2 kertaa yössä ja näen kuitenkin syviä ja selkeitä unia. Välillä herään istualteni ja näen valveunta. Kerran heräsin istualteni enkä tunnistanut kotiani omakseni, ja luulin koirani olevan kuollut kun se makasi lähelläni.

Painajaisia näen kausittaisesti, joskus joka ikinen yö viikon ajan ja joskus en näe tai muista nähneeni unia lainkaan. Jalkasäryt herättävät myös öisin, kun mikään asento ei ole hyvä. Joskus tyyny polvien välissä auttaa ja ainoa asento nukkua on jalat koukussa.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Lokakuu 14, 2012, 23:42:16
Onkohan ollut teillä millaisia haittavaikutuksia melatoniinista?
Ajattelin ehkä pyytää sitä.

Tuo Triptyylin aiheuttama voimakas syke, pään humina ja korvein soiminen ei todellakaan auta, kun yrittää näin illalla rauhottua.

Toiseksi ajattelin Klotriptyyliä, jossa on mukana se toinen rauhottava aine tuon normi triptylin aineen lisäksi.

Ymmärsin, että Nortitren (nortriptyyli) ei välttämättä pitemmän päälle nukutakaan ja toisaalta siinä lienee painon nousu melkoisen varma.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: Nelli - Lokakuu 15, 2012, 08:33:20
Miulla on vähän päinvastainen "ongelma", kun olen nyt syönyt tuota Lyricaa, niin nukun liian sikeästi. Ilmeisesti makaan koko yön samassa asennossa, ja herään aikaisin aamusta selkäsärkyyn. Nukahtamiseen lääke ei taas vaikuta mitenkään, tuntuu jotenkin oudolta. Fysiatri käski tiputtaa ilta-annosta, ettei selkä kipeytyisi ennestään, itestäni olisi parempi koklata jotain toista troppia.
Tuota klotriptyliähän kokeilin jo kesällä huonolla menestyksellä. Muistaakseni söin neljänä iltana, ekana iltana vähän väsytti, sitten ei ollut muuta vaikutusta kuin verenpaineen tippuminen ja hirmuinen huimaus.

Nelli
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 03, 2012, 23:08:18
 ~:/  ihmeellinen juttu:
Tätä on tapahtunut ennenkin. Taasen olen 2 kertaa saanut unen. Sitten herään voimakkaaseen säpsähdykseen. Toisen kerran jälkeen on nyt syke on jo korkea ja ärsyttää he***sti, kun uni on muutenkin tiukassa, niin sitten saapi sätkiä hereille.  >:(
Ei mitään häiriötekijöitä, ei varsinaisesti kipua lepotilassa...
Ja väsy on kova!!  :haukoitus:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: tyttönen - Marraskuu 04, 2012, 18:45:49
Meikä söi joskus pari-kolme vuotta sitten klotriptyyliä migreenin estoon ja se toi unen. Nukuin ihan hemmetin sikeästi. Toimi mulla uneen, ei migreeniin.

Itse olen oikea ongelma nukkuja, näin sanoi kipupolin lekuri. Ja tiedän sen itsekin. Nukuin enne polven hajoamista hyvin. Silloin harrastin todella paljon urheilua ja ratsastin kilpaa. Saatoin viettää ulkona 15h/päivä viikonloppuisin. Kotona kävin vain nukkumassa ja joskus syömässä.

Nykyään unen kanssa on oikeaa taistelua. En nuku jos särkee. En vaan saa itseäni tarpeaksi rennoksi ja kaikki vaan pyörii päässä. Koulujutut ja työt ja tietty raha-asiat... Ketipinor on varmaan se joka pitää mut järjissä. Sillä lähtee taju ja nukun ihan ok. Ainut että olen alkanut heräilemään paljon. Ketipinorilla nukuin todella hyvin 2-vuotta. Nyt en nuku enää yötä ilman kahta/kolmea heräämistä.  Nyt olen myös havainnut tällaisen, onko muilla vastaavaa? Juuri ennen nukahtamista säpsähdän oikein kunnolla, yleensä joku lihas tuntuu kramppaavan. Kramppi ei ole kivulias, tuntuu lähinnä siltä, että tipun ja pyristelen takaisin ylös. Vaikea selittää. Raju epämääräinen säpsähdys on ehkä lähinnä oloa.

Ja itsellä vielä unettomuutta provosoi naapuri. Muutin elokuussa ja seinänaapuri muutti myös. Hän on tuollainen ulkomaalaistaustainen nuori herra, nimestä ja isännöitsijän puheesta olen näin päätellyt. Hän harrastaa ryypiskelyä ja tappelua. Viime yönä soitin taas poliisit klo 2.30. Meteli oli ihan älytön. Töihin menin kuuteen, nukuin ehkä 2h. Ja olen myös alkanut pelkäämään tuota naapuria. Koskaan en ole häntä nähnyt, mutta silti pelotta kun rappu kaikuu ja ovet paukkuu. Seinän takana lentää tavarat ja ihmiset kiljuu/karjuu. Ei ole mukavaa.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: Nelli - Marraskuu 04, 2012, 21:08:48
Tuo säpsähtäminen/putoamisen tunne on aika yleinen juttu, liittyy luullaksen jotenkin hermoimpulsseihin, jotka yrittävät pitää yllä yhteyttä lihaksiin.. Nyt voi kyllä mennä pahasti metsäänkin.. No, kuiteskii, miulle käy kanssa aikas usein tollein, että juuri kun oot nukahtamassa, tulee tunne, että putoaa ja hirmu sätkintä päällä. Se kyllä herättää tehokkaasti..Viime aikoina on alkanut tulla semmosia tuikkauksia jalkoihin, ihan kun joku tökkisi neulalla jalkaan, ja sitten on pakko sätkiä vähän aikaa, että piston tunne menee ohi.. Tuo on niin ärsyttävää, ei pysty olemaan paikoillaan, vaikka kuin yrittää.. Tämä siis tapahtuu ennen nukahtamista, en muista ainakaan heränneeni tähän..

Nelli
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 04, 2012, 21:13:46
Niin, ajattelin, että se olisi jokin elimistön hermo-virhe, kun nukahtaessa on melkoisen rentoutuneessa tilassa.
Minulla on usen hermo-sätkyjä jaloissa. Ei kipua, vaan sellainen nykäisy. Kyllähän jokin hermo-ongelma mulla on rangassa, vaikka magneettikuvassa ei näy hermopinteitä tms. Ei myöskään hermoratatutkimuksessa ole mitään ilmennyt.
Vaan ei ole kivaa ei. Toivottavasti sais tänään nukahtaa rauhassa.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 04, 2012, 22:59:34
 :haukoitus: Taas tulee niitä voimakkaita sätkyjä, vaikka en ole lähelläkään nukahtamista!! Lähinnä alkaa tuolta alaselästä, mutta säpsäyttää koko kroppaa.
Varmaan pitäis saada joku relaksoiva lääke. Melkoisen ärsyttävää! Mitään hermoratoja ei varmasti nyt aleta tutkimaan, kun on tuo leikkaus tulossa.  :haukoitus:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: rane - Marraskuu 05, 2012, 00:33:35
Niitä voi tulla jonkun lääkkeen sivuvaikutuksen seurauksena. Lue varsin tuoteselosteet vielä kerran.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 05, 2012, 10:50:26
Käytän nyt kolmea sellaista lääkettä (melko vasta aloitettua) joissa haittavaikutusten lista on tosi pitkä ja kammottava  :o . Eli periaatteessa vois johtua jostai niistä tai sitten vain lihasjännityksistä. On nimittäin ollut tässä nyt enemmän ohjelmaa, joka voisi vaikuttaa myös.

Jos nyt vielä pärjään, niin et haluaisi suoralta kädeltä sen takia muuttaa lääkitystä. Lähinnä voisin kyllä tuosta Norspanista luopua, kun en ole mitään apuja siitä saanut.
Unen laatu on kyllä hyvä, sitten kun saan nukahdettua. Ja heräilen kyllä yöllä, mutta onneksi saan unen pian takaisin.  :nukkuu:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 09, 2012, 17:02:25
Unet kyllä on pysynyt, ja tuon norspanin alan ajamaan alas, koska hyötyä en ole saanut. Todennäköisest unen saantiin vaikuttavat noritren ja garbrion yhdessä. Eli kumpikaan yksin ei siihen riittäisi. Mietin vaan onko uni liiankin sikeää. Nyt ei ole niitä sätkyjä ollut. Eli ehkä se poikkeuksellinen aktiivisuus vaikutti asiaan?
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: elektra - Tammikuu 29, 2013, 10:10:45
Onneks tuli lukaistua tää ketju läpi. Jos kyselis siltä lekurilta tota melatoniinia. Kun muute ei auta ko Tenox ja juurikin 40mg pittää olla. Imovanet yms ei auta, ainoostaan seuraavana päivänä iha tönkkö ja höppänä olo tullee. Ataraxia mieki oon joskus moiseen syöny, se muistaakseni toimi aika jees..

Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: MaKo - Kesäkuu 10, 2013, 14:37:53
Mulla on nukkumiset ollu tosi huonot sen jälkeen kun sain sen syöpädiagnoosin, joskus nukahdan ja nukun ihan hyvin, mutta useimpina öinä on vaikeuksia nukahtaa, ajatukset pyörii koko ajan tulevassa. Ei niinkään leikkauksessa, se ei pelota kun on jo kolmas kerta, mutta ne tulevat sytostaattihoidot.......ja niissä varsinkin se pahoinvointi  :puke: Pari vuotta sitten leikkauksen jälkeen sain suolilaman, ja se oli kamalinta mitä tähän mennessä olen kokenut, siihen liitty voimakas pahoinvointi ja jatkuva kova kuvotuksen tunne. Kaiken huipuksi pääsin kotiin kun se lama helpotti ja olin pari päivää kotona, kun suolisto lamaantui uudestaan ja jouduin takaisin osastolle  :( Kertakaikkiaan kamalaa, ja mä olen sentään kaikenlaista käynyt läpi.
Lisäksi siinä syto-tiputuksen aikana autonominen hermosto aktivoituu, eli voi tulla esim. ripulikohtaus  :(
Ai niin, aihe on unihäiriöt.....siis, hain apteekista Tenoxia, oli onneksi jäänyt johonkin e-reseptiin. Ekana yönä ei nukuttanut yhtään enempää kuin muulloinkaan, mutta seuraavan päivän olin ihan nuutunut ja väsynyt.
Seuraavana iltana otin 1/2 tablettia enemmän ja nukuin kyllä, mutta unet oli niin vauhdikkaita ja semmosia levottomia kestäen koko yön, aamulla olin toooosi väsynyt vaikka unta riitti tuntimääräisesti tarpeeksi.
Nyt mietinkin miten on parasta toimia, kun joka tapauksessa väsyttää aamulla, joko vauhdikkaat unet, tai sitten valvominen...
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: Kaustinen - Kesäkuu 11, 2013, 00:14:25
Nyt mietinkin miten on parasta toimia, kun joka tapauksessa väsyttää aamulla, joko vauhdikkaat unet, tai sitten valvominen...

Jaa-a, tuohon taitaa olla vastaus: "Molempi pahempi" eli lepoa antamaton uni on verrattavissa täysin valvottuun yöhön.. ja pidemmän päälle aika lamaannuttavaa. Sinun olisi kyllä hyvä löytää jotain, mikä helpottaisi unen saantia... että olisi sitten voimia käydä läpi raskaat hoidot. Jotkut saa avun melatoniinista, mutta taitaa viedä aika pitkään, ennen kuin se alkaa vaikuttaa. Joillekin toimii väsyttävät antihistamiinit. Itselläni Triptyl väsyttää niin paljon, että se toimii myös paremman unen tuojana ja helpottaa nukahtamista. En ole tarvinnut sen enempää uni- kuin nukahtamislääkkeitä.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: MaKo - Kesäkuu 11, 2013, 11:42:33
Silloin kun mulla alkoi unettomuus(loppuvuodesta 2012) kokeiltiin kaikki mahdolliset lääkkeet, ilman apua. Lopulta lääkitys vaihdettiin, eli Tramal jätettiin pois ja tilalle tuli Noritren, ja Lyrican annostusta nostettiin. Se auttoi silloin unettomuuteen, ja olenkin nukkunut hyvin, siihen asti kunnes selvisi että syöpä on uusinut, mutta nyt ei taida mikään muu auttaa kuin aika....eli tulevaisuus askarruttaa ja valvottaa. Kunhan leikkaus on takana ja syto-kuurin saa alkuun, luulen että paranee yöunet...tai en ainakaan samojen asioiden takia valvo kuin nyt  :vihellys:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: Kaustinen - Kesäkuu 11, 2013, 13:41:49
Näinhän se on, MaKo.. vähemmästäkin valvottaa  :hoiva:

Tuli vielä mieleen, että entäs joku rentoutus- tai mindfulness-cd? ..vois auttaa ajatuksien karkailuun. Jos mielikin siinä sitten saisi lepoa.. vaikka edes hetkeksi  ~:/


Voimia  :hali:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: Peikko - Kesäkuu 12, 2013, 00:23:58
unihäiriöt ei ole kovin tuttuja muutoin kuin että kipu herättää milloin sattuu,
unen päästä ei saa kiinni ennenkuin kipu on siedettävällä tasolla lisälääkkeillä.

voimia Mako sinulle, ihan liian kanssa olet joutunut kokemaan,
toivottavasti saat jotain apua unettomuuteen ja
ei varmaan olisi pahitteeksi jos saisit myös keskusteluapua noiden entisten kokemusten takia,
ehkä sieltä kautta löytyisi uneen rytmi, ja pelot saisit hiukan taka alalle.
Tuntuu vain niin pahalle että kokoajan tulee jotain uutta kestettäväksesi,
toivottavasti jotain hyvääkin vastapainoksi  :thumbup:
 :hali: sinulle, toivon että pääset tälläkertaa helpommalla, ilman isompia sivuvaikutuksia  :hoiva:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: Terri - Syyskuu 13, 2013, 10:11:04
Tuttua tuo yösäpsähtely ja kun siihen herää onkin NUkku-Matti mennyt menojaan, sitten pyöritään sängyssä pari tuntia tuijotellen projektorikelloa katossa. RAIVOSTUTTAVAA!!!

Väsyttää mutta ei nukuta. Ylöskään ei voi nousta ettei herätä muuta perhettä.
 Illalla olin väsynyt, mutta kun menen sänkyyn, uni ei vaan tule ja nyt kun tuo jalka on leikattu, kävelen kantakengällä ja siihen lompsutukseen herää koko talo  >:(

Mietin yöllä tuota melatoniinia, oletteko ottaneet sen lääkärin kautta vai esim. luontaistuotekaupasta?
Ilmeisesti mulla vaikuttaa nyt sekin kun vähensin triptylin annostusta, leikkauksen jälkeen söin sitä n. 30 mg illalla ja nyt kun jalka parempi, tiputin takas 10mg. Se kun piti kerran lopettaa, en nukkunut ollenkaan, se vasta oli mielenkiintoista!! Lääkäri vaan totesi että syö sitten, ei kai siitä haittaakaan ole...??

Tuo säpsähtely vielä, nyt kun varpaissa nuo piikit, tekee kipeetä kun säpsähtää hereille ja piikit töräyttää peittoon, ei uskoisi miten paljon pehmeä peitto voi satuttaa.
kipuryhmässä puhuttiin miten paljon merkitsee hyvä unen laatu, hel...!!! kun edes saisi sitä unta. Ennen leikkausta oli pitka aika niin, että mielestäni nukuin, mutta aamulla olen sairaan väsynyt ja sitten kuulen kuinka olen pyörinyt ja kääntyillyt koko yön, enkä todellkaan ole virkeä. Tarvis varmaan tilata lekuriaika  ~:/
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: Peikko - Syyskuu 13, 2013, 11:14:01
kyllä uskon tuon peiton satuttamisen..
itselläni on tuohon jalkaan jäänyt kummallinen oire,
pienikin hankaus tuntuu että sattuu kovasti, eli hermot tiukalla  ;D mutta jalassa.
nyt on taas jonkin aikaa ollut että nukun tunnin puolitoista ja herään kipuun,
sitten kun saan nukuttua tunnen sen kivun koko ajan unenkin läpi,
ja monena aamuna herään siihen kun säpsähdän
ja silloin lähtee polvi pois paikoiltaan menee kuitenkin itse takaisin.
pirullisia vaivoja  :sadattelu:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: MaKo - Syyskuu 13, 2013, 11:39:32
Terri, kannattaa lääkäriltä pyytää reseptiä melatoniiniin. Onhan niitä kaikenlaisia yömaitojakin, joissa sitä on luonnostaan, mutta pitoisuudet on niin pieniä että saisit juoda muistaakseni 16l. ennenkuin saat yhtä paljon melatoniinia kuin reseptilääkkeessä. Nuo luontaistuotejutut on myös hyvin mietoja, toki jollekin se määrä riittää.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Syyskuu 13, 2013, 11:47:09
Joo. Melatoniini on hyvä.
Samoin Noritren ja Levozin.
Kroonisen kivun sekä unettomuuden hoitoon käytettyjä turvallisia pitkäaikaisia lääkkeitä.

Kannattaa pyytää!  :thumbsup:  :hoitoon:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: MaKo - Syyskuu 13, 2013, 18:19:44
Noritren toimii mulla  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: elektra - Syyskuu 14, 2013, 00:01:53
Miun pittää pyytää tota Noritreniä tai Levozinia. Muistelen et Levozin oli aika hyvä rohto. Tää on syvältä ko nukut sen 2-3 tuntia ja sitte oot olevinnaan virkee ko peippone. Olo kylläon väsy, muttei unta saa. Ärh.

Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: MaKo - Syyskuu 14, 2013, 11:17:46
Just joo, eilen peukutin Noritrenin puolesta, ja niin vaan kävi, että viime yö oli taas vähän niinkuin pe%#¤#&stä. Uni ei tullut, yhden aikaan vielä katselin kelloa, mutta en voinut ottaa enää unilääkettä, muuten olisin koko aamun pöhnässä, nukuin viiteen asti, ja siinä se sitten olikin...jossain horteessa olin sitten siihen asti kun nousin ylös  :(
Mutta silloin kun Noritren toimii, se toimii hyvin  ;D
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Syyskuu 14, 2013, 11:20:39
Levozin toimii.
Otat kahdeksalta, niin kymmeneen mennessä nukahtaa melkein ilstualleen. Aamulla ei juuri tokkuraa, lähinnä lääkityksen alussa. Uni tosi syvvää.  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: hiker - Syyskuu 14, 2013, 13:13:30
Minulla toimii tramadoli unilääkkeenä uudella annoksella ja olen äärettömän tyytyväinen! Nykyisellä annoksella tarvitsen ja saan 9-10h unta vapaalla ollessani, mutta toisaalta työn kanssa mikään uni ei tunnu riittävän. Tämä annos toimii myös selvästi mielialalääkkeenä ja olo on jotenkin hölmön onnellinen ja selviän aamuisin ylös ilman hirveää pakottamista kuten vielä vähän aikaa sitten.

Voi kun jokaiselle löytyisi joku konsti, millä yöuni turvattaisiin!  :hoiva: Kunnon riittävä uni on kaiken peruspilari!
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Syyskuu 14, 2013, 14:21:59
Voi kun jokaiselle löytyisi joku konsti, millä yöuni turvattaisiin!  :hoiva: Kunnon riittävä uni on kaiken peruspilari!
Juuri näin!!  :hali: :thumbsup: :nukkuu:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: Terri - Syyskuu 16, 2013, 10:47:17
Kiitos vinkeistä.  :vrolijk_26:

Viikonloppu meni horteessa ja tunsi miten on väsynyt mutta kun menee sängynpäälle, niin johan se uni hävisi.
Jopa takapihan keinu, jonne ennen kun heitin selälleen, olin kahdessa minuutissa unessa, ei nukuttanut nyt yhtään, makaan silmät kiinni ja odotan ja nousen ärtyneenä ylös.
Sitä yrittää tyhjentää ajatukset ja alkaa vaipua sinne unen maille mutta sitten joku ihme sinko lennättää sieltä ja hereillä ollaan kun tikka!!

Illalla jäin katsomaan telkkaria kun ei väsytä ja kun alkaa silmät lupsia hiivin sänkyyn ja tuijotan kattoa, jäi varmaan tuohon matkalle se uni  :sadattelu:

Mulla vaikuttaa kyllä nyt sekin, etten pääse normitahtiin ulos tuon jalkaleikkauksen takia, eikä ole tekemistä niin ei ole rasittunut, niin ei nukuta... Mutta aion kyllä kysyä jotain tähän normiolotilaankin, mulla on työ jossa pitäisi olla kaikki aistit valppaana, se ei onnistu puolinukuksissa  :(





Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: elektra - Syyskuu 17, 2013, 00:42:10
Kuuklailinpa sitte tuosta Noritrenistä..se ei ainaka passaa miulle. Maniaa kun suattaa tehhä se..Levozin nyt pitäs käydä ainakkii. Eijjoo vie nuppinikkarile aikaa varattu..keskiviikkona hoitsule meno.

Toiv tähä ny jottai löytyy, hermot tässä mennee. Liikaa virtaa ei kyl ole, jatkuva väsymys vaan ärsyttää.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Maaliskuu 26, 2019, 09:21:36
No nyt löysin uniketjun, hienoa! Minua siis unettomuus riivannut läpi elämän, mutta kipujen myötä se on mennyt niin pahaksi, että jatkuvasti on erillaiset unipillerit käytössä.
Tämä unettomuus on todella rankkaa, jollen ota pilleriä niin sitten pyörin kivuissa koko yön. Ja pillereiden takia olen aamuisisn ihan sumussa, kestää kauan ennenkuin alan toimimaan normaalisti. Jos vielä kivut on mulla jotenkin hallinnassa Tramadolila, niin tämä univaikeus kyllä tulee seuraamaan minua loppuelämän. Hirveä juttu!
Ei minulla mene niin että jos 2-3 yötä on nukkumatta, niin sitten tulee uni kun on niin väsynyt, no ei se tule vaan siitä alkaa monen viikon unettomuusputki (siis ilman pillereitä) Nykyjään inhoan koko makuuhuonetta.
Ei auta sohvalla nukkumiset päivällä, uni ei vaan tule ilman pillereitä. En edes muista koska olisi ollut niin, että illalla sängyssä tuntisi normaalia väsymystä ja silmät painuu kiinni. Ihan hirveää. :'( Lisään vielä tähän, että Tramadolia en ota iltaa kohden ikinä, koska se selvästi vaikeuttaa unentuola vaikka ottaisi minkä pillerin.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Maaliskuu 27, 2019, 16:02:23
Tsemppiä!  :thumbup:
Onko melatiniinista ollut mitään apua?  ~:/
Siihenhän ei synny riippuvuutta.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Maaliskuu 27, 2019, 16:23:43
Harmi ei siitä ole ollut mitään apua luonnontuotteetkin olen kaikki kolunnut läpi. Nyt on sitten unipillereitä käytössä ja niistä haluan eroon. Vuosia on mennyt jo unilääkkeillä mutta nyt olen lopun kyllästynyt niihin lääkeuniin. Ei lääkeuni virkistä. En tiedä mitä teen? ~:/
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: hiker - Maaliskuu 27, 2019, 23:15:05
Onpa todellakin vaikea tilanne!   ~ En osaa kerrankin sanoa juuta tai jaata johonkin, sillä tämä on asia, jossa minulla ei ole ollut koskaan varsinaisia ongelmia. Kipu valvotti kunnes saatiin lääkitys kohdalleen ja viime aikoina vaihdevuosioireet ovat yrittäneet sotkea aina muuten hyviä uniani. Olen jo ehtinyt kirota, että tällaisetkin oireet vielä kestettäväksi ihan kuin ei olisi jo tarpeeksi muitakin ongelmia!
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Maaliskuu 28, 2019, 11:48:56
Hiker voi ei ja otan osaa! Minulle iski karmeat vaihdevuosioireet myös pari vuotta sitten. Jouduin ottamaan hormoonikorvaushoidon.
Siinä kun kuumat aallot vielä iskee, niin ei auta enää mikään unilääke. Tuntuu että olen täynnä kemikaaleja, estrogeenia pumpataan ja sitten eri unipillereitä napsin ja siihen sitten vielä kipulääkkeet.
Ennen korvaushoitoa sanoin, että kuumat aallot herättää ihmisen vaikka koomasta. Jos sun oireet pahenee, niin hae korvaushoito, älä kärsi enää enempää. Täytyy sitä ajatella myös elämän laatua. Vanheneminen ei ole lällärien puuhaa :doh:
Mulla on muuten aamuisin energiat ihan nollilla, uni ei virkistä yhtään.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: rane - Maaliskuu 29, 2019, 22:11:22
Oon vuosia popsinut Ataraxia uniapuna. Oikeasti se on antihistamiini joka väsyttää. Mulla kun on astma niin se voisi olla listalla senkin takia. Ei koukuta mutta ramasee makeasti. Reseptilääke. :haukoitus:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Maaliskuu 30, 2019, 08:35:14
Rane juu on minulla Ataraxia ja käytän sitä ns pohjaunilääkkenä. Se on siitä kiitollinen lääke, että se pitää unessa. Vaikka heräilen öisin koko ajan niin jos olen ottanut Ataraxin niin saa uudlleen unen päästä kiinni. Siinä on vaan se, etten saa unta sillä vaan joudun ottamaan sen lisäksi nukahtamislääkkeen. Sillä saa myös pidettyä tuota unilääke toleranssia jotenkuten aisoissa. Hyvä lääke se on unettomuuteen, mutta jostain syystä en saa unenpäästä kiinni pelkästään sillä.
Käsittämätön tämä minun unettomuus on.
Mieskin hermostuu ja karkaa usein olkkarin sohvalle, kun minä kääntyilen ja ravaan juomassa ja kaikkea muuta mukavaa. Tämä on aika vakava asia, siis unettomuus ja lääkärit eivät pysty minua enää siinä auttamaan. On vaan selvittävä itse ja yritettävä tehdä kaiken näköisiä erillaisia unilääke coctaileja :-\
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: MaKo - Maaliskuu 30, 2019, 09:54:51
Toi unettomuus on kyllä niin prc:stä  :sadattelu:
Mulla on aika ajoin ollut, pahimmillaan silloin kun sain tuon hermovaurion jalkaan. Kovia kipulääkkeitä piti syödä hermosärkyyn, ja muistaakseni tramal vei yöunet. Se oli sikäli harmillista, koska tramal oli se lääke, joka auttoi kipuun. Ja toimivaa kipulääkettä etsittiin aika kauan  :kipee:  Siihen unettomuuteen ei auttanut mitkään nukahtamis-tai unilääkkeet, ja omalla kohdallani huomasin, kuinka sekaisin ihminen on, jos ei nuku  :doh:
Oletko koskaan miettinyt jotain rentoutus/hengitysharjoituksia?
Mulla ne tehoaa sellaiseen unettomuuteen ja unensantivaikeuksiin, jotka ei johdu mistään lääkkeestä. 
Se perustuu ihan puhtaasti aivojen nollaukseen, eli päässä ei pyöri mitään ajatuksia, ja kun mieli rauhoittuu, kehokin rauhoittuu ja uni tulee  :nukkuu:
Toki noi tekniikat on opeteltava ennenkuin toimii, mutta sitten kun ne osaa, saat loppuelämäksesi konstin itsesi rentoittamiseen :thumbsup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Maaliskuu 30, 2019, 10:28:09
MaKo harmi kyllä ei auta jooga eikä meditointi, kyllä siinä saa pään nollattua hyvin meditoinnilla, mutta se ei auta kauaksi aikaa, kun tulee aika mennä petiin niin vaikka koko päivän oisi ollut ihan puhki, niin iltaisin kyllä piristyy. Onneksi osaan joogata ja meditoida, kuin myös olen kauan harrastanut pilatesta, mutta ei auta mikään poppakonsti enää unettomuuteen. Se on mennyt jo niin päähän kuin olla ja voi.
Huomaa hyvin kun lopetan lukemisen illalla ja jollen ole ottanut mitään unilääkettä, niin kun yölampun sammutan niin jo alkaa tulla kuuma ja sydän hakkaa, tuskastun, hermostun ja panikoin ja ne ei tosiaankaan auta siihen että saisi unenpäästä kiinni :doh: Kyllä mulla taitaa olla pää pian luhistumassa unettomuuden takia ja ainaisten unilääkkeiden popsimisen takia.
Tramalia en uskalla ottaa illalla kun se piristää ihan selvästi ja silloin ei meinaa edes unilääke auttaa ja on muutenkin arveluttavaa ottaa samaan aikaan Tramalia ja unilääkettä. Ei se toki kiellettyä ole, mutta kun mulla muutenkin pumppu välillä ihan sekaisin niin en uskalla. Joskus harvoin olen ottanut Oxycontinia ja se on siitä kiitollinen lääke, että se saataa vaikutuksen loppua kohden alkaa väsyttämään tosi paljon, silloin ei ole tarvinnut ottaa unilääkettä, mutta ei nyt oikeen voi alkaa syömään oxycontinia unettomuuteen :doh:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: hiker - Maaliskuu 30, 2019, 23:19:55
Jäljelle taitaa apukeinoista jäädä enää hypnoosi!  :thumbup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: MaKo - Maaliskuu 31, 2019, 13:13:33
Jooooooo  :thumbsup:  Mulla on hypnooseista paljon kokemusta, tosin eri juttujen takia.


Yks hypnotisoija opetti mulle itsehypnoosin, ja se oli kyllä mainio taito osata, ja käytinkin sitä yhdessä elämänvaiheessa paljon. Valitettavasti se on vuosien saatossa unohtunut, kun en ole käyttänyt. Tai siis tekniikka on tallella, mutta vaatisi harjoitusta.... :vihellys:
Kokeile ihmeessä jos sulla on vaan mahdollisuus  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Maaliskuu 31, 2019, 15:36:23
MaKo tuo itsehypnoosi kyllä kiinnostaa. En usko siihen, että joku muu saa minut hypnoosiin,mutta jos sitä pystyisi itse treenaamaan, niin asia olisi aivan eri. Osaatko sä kertoa miten sitä voi treenata, vaiko löytäisitkö minulle jonkun luotettavan linkin?
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Maaliskuu 31, 2019, 15:38:25
Mulle toimii äänikirjojen kuuntelu.
Aina jos herää kesken, laitan vain uudestaan ja uudestaan...
Periaatteessa vähän stressaavaa, mutta saa kuitenkin nukuttua.
Sinullakin voisi vaivojesi puolesta olla oikeus Celian valikoimaan.  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Maaliskuu 31, 2019, 15:49:52
Löysin tällaisen https://mielenihmeet.fi/itsehypnoosi-paivittaisessa-elamassa-opi-saatamaan-alitajuntaasi/ tuon mukaan itsehypnoosi perustuu täysin meditaatioon ja siihen lisäämällä mantroja joita toistellaan.
Satuo mitä tarkoitat tuolla sinun viimeisellä lauseellasi???
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Maaliskuu 31, 2019, 15:56:00
Celia on tarkoitettu lukemisesteisille. Siellä on erityisesti äänikirjoja. Uutuudetkin tulevat pienellä viiveellä.
Tunnutkset sinne saa kirjastosta ja sinne pitää antaa lyhyt selitys vaivoista.
Sinullakin on noita rankaongelmia ja tuo uniongelmakin, niin edellytykset täyttynevät.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Maaliskuu 31, 2019, 16:02:09
Oke harmi vaan etten taida päästä niihin käsiksi, mutta joo minulla on todettu muutama vuosi sitten vaikea krooninen unettomuus ja herkkäunisuus.
Juuri aamulla huomasin, että tuossa on unilääke jota en ole koskaan kokeillut onkohan jollain kokemusta tuosta? https://fi.wikipedia.org/wiki/Tsolpideemi
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Maaliskuu 31, 2019, 16:22:39
Mm. Nimellä stella.
Hyvä lääke!  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: hiker - Maaliskuu 31, 2019, 23:03:32
Ei Celian saamiseksi tarvita kuin esim. keskittymisvaikeus kroonisten kipujen tai unettomuuden takia. Eikä niitä syitä enää kukaan tarkasta mitenkään. Ennen tarvittiin sair.hoit. tai lääk. tekstiä. Suosittelen ehdottomastii hankkimaan! Hyvä kirja napit korvissa kuunneltuna auttaa ahdistukseenkin ja on erittäin hyvää lääkkeetöntä kivun hoitoa. Ainakin minulle kävelylenkit tai piirtäminen kirjaa kuunnellen ovat parasta meditaatiota ja ahdistavan arjen sulkemista hetkeksi pois mielestä.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Huhtikuu 01, 2019, 09:57:42
Minulla pakkaa kävelylenkin jälkeen kipu voimistuvan ja lenkin jälkeen olen niin jäykkä, että joudun vaan potkaisemaan kengät jalasta ja sen jälkeen on pakko heittäytyä lattialle joogaamaan :-\
Viime yönä nukuin melko hyvin Temestalla. Tuntuu että nyt on hieman enemmän energiaa, mutta nyt sitten alaselässä joku ns "vetää" aika hurjasti. Tuo on nyt uusi tuntemus. Pelottaa :-\
Meille hommattiin nyt infrapuna sauna ja kokeilin sitä lauantaina. Sen pitäisi tyyliin auttaa joka vaivaan.....No en vielä huomaaa mitään positiivista, mutta katsotaan kun olen siellä useamman kerran ollut! Kaikki on pakko kokeilla!
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Huhtikuu 01, 2019, 10:00:14
Niin ja sitä Stellaa meinaan pyytää. Josko tuo yksityislääkäri voisi sitä kirjoitaa sitten kun hän suvaitsee soittaa. Ja Cymbaltat otan myös vaikka niitä pelkäänkin ihan hulluna. Kokeilen ja jos tulee hirveä olo tai menen zombiksi niin lopetan sitten heti.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Huhtikuu 01, 2019, 12:38:57
Ei nyt heti kannata säikähtää cymbaltaa, monissa lääkkeissä ihan aluksi sivuvaikutuksia, jotka menee ohi!  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: hiker - Huhtikuu 01, 2019, 23:29:01
En tajua teitä, jotka kykenette aloittamaan ja lopettamaan lääkkeitä suunnilleen lennosta. Minun pitää aloittaa minimin minimistä ja esim. Rivatrilin vähentäminen alle yhdestä kokonaisesta tabletista puoleen on vienyt jo viikkoja muru kerrallaan!
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Huhtikuu 02, 2019, 09:44:21
Mä tarkoitan tuota Cymbaltaa, jos muutaman pillerin lälkeen tulee kauhea olo, niin en sitä enää jatka, tuskin siinä vielä mitään vieroitusoireita tulee ;) En halua tätä oloa pahentaa enää jollain lääkkeelllä, joka ei kenties sovi.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Huhtikuu 02, 2019, 11:03:44
Tutustu ihmeessä Celiaan!!  :kahvee:
https://www.celia.fi/celian-kirjat/ (https://www.celia.fi/celian-kirjat/)

Tunnukset saa omasta kirjastosta ja se on täysin ilmainen!  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Huhtikuu 16, 2019, 20:43:01
"On kestämistä":
Onko nukkuminen yhtään helpottanut?
Oletko kokeillut uusia lääkkeitä?
 ~:/
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Huhtikuu 18, 2019, 15:48:11
Hei Satuo! Ei ole helpottanut yhtään ja siksi ei ole edes huvittanut täällä kirjoitella. Sain ruikutettua puhelimitse Tsolpidemia ja ei se harmi kyllä tehonnut, en siis edes saanut sen kanssa unen päästä kiinni. Siinä oli annostus 1-2 iltaisin ja minä tietty otin ekana yhden, en nukkunut sitten tunni päästä otin toisen, en nukkunut. Lopulta otin siihen sekaan 2 tsopikolonia ja sitten olin nukahtanut, kunnes taas heräsin parin tunnin päästä, niinkuin minulle aina käy ja sitten en saa enää unta, joko otan taas unilääkkeen tai vaihtoehtoisesti pyörin sängyssä aamuun asti.
Olen tosiaankin unilääkekierteessä vaikka yritän toleranssin estämiseksi ottaa 2 kertaa viikossa Ataraxia, mutta kun joudun ottamaan siihen päälle nukahtamislääkettä, niin tulos saattaa olla nolla luokkaa. :doh:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: trochanter - Toukokuu 07, 2019, 11:52:30
 :hali: On kestämistä.. kuulostaa kyllä äärimmäisen raskaalta :(
Joskus itte jouduin ottamaan nukahtamislääkekuurin kun ei yövuorojen jälkeen meinannut unta saada yhtään - varsinkaan, jos oli toinen yövuoro perään niin on pakko saada nukuttua - . Tällä hetkellä tilanne ei oo juuri sen kummempi kuin ennenkään. Yövuoron päälle nukun onneks nykysin jo 4 tuntia plus päikkärit 30 min - 1 tunti, jos vain mahdollista. Siis jos on tuplatyöyö tiedossa..
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Toukokuu 07, 2019, 15:50:13
Aivan raskasta on ja kun unettomuutta on ollut vuosia niin se syö naista. Jos joutuisin tekemään vuorotyötä, niin menisin ihan kuutamolle :doh:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: MaKo - Toukokuu 07, 2019, 22:46:25
Pystytkö sä On kestämistä ottamaan päikkkäreitä missään vaiheessa päivää? Pienetki sellaiset vois auttaa vasymykseen. Tosin niistä helposti myös menee yöunet.... :doh:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Toukokuu 08, 2019, 08:55:54
Juu kyllä pystyisin ja olen sitä monesti koettanut, mutta uni ei vaan tule. Se on ihan mahdottomuus. Joskus illalla kun katsoo telkkua niin väsyttää ihan hulluna, mutta sitten kun menen sänkyyn niin uni kaikkoaa kummasti. En usko, että pystyn koskaan enää lopettaman unilääkkeitä. Huomaan selvästi että lähimuisti on mennyt huonoksi ja se on ihan varmasti unilääkkeistä johtuvaa. >:( Kaikki muut keinot olen jo aikoja sitten kokeillut, eli tuuletan makuuhuoneen, syön illalla kevyesti, makuuhone on pilkkopimeä ja lueskelen aina ennen nukkumaan menoa, mutta ei auta nuo tavalliset poppakonstit. Jollen ota unilääkettä, niin pyörin sängyssä kolmeen yöllä ja sitten hermostun ja otan unilääkkeen ja sitten kun ottaa sen niin myöhään niin seuraavana päivänä ihan tokkurassa, mutta parempi sekin kuin ei tippaakaan unta. Viime yö meni kuin ihmeen kaupalla mirtazapiinilla, mutta jos otan sen tänään illalla myös, niin se ei enää tehoa. Sekin on todella outo juttu. Ataraxia otan myös kerran viikossa nukahtamislääkkeen kanssa, pelkällä ataraxilla en siis saa edes unenpäästä kiinni, siksi täytyy sössätä siihen mukaan se nukahtamislääke. Eli ataraxilla kun saa nukahdettua sen nukahtamislääkkeen kera, niin se atarax pitää sitten unessa vaikka välillä heräisinkin, eli uni jatkuu. Nukahtamislääkkellä pelkästään käy niin että herään ja sitten en saa enää unenpäästä kiinni. Normaalisti sitten otan keskivahvaa tai vahvaa unilääkettä. Eli mirtazapiini ja atarax on vaan tolejen estona. Eli tällaista rumbaa minulla >:(
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: MaKo - Toukokuu 08, 2019, 09:54:38
No aikamoinen soppa sulla on noiden unilääkkeiden ja nukkumisen kanssa  :o   Onko mikään hoitotaho ottanut kantaa tuohon  ~:/   Tarjonnut vaihtoehtoja?
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Toukokuu 08, 2019, 10:24:49
Ei ole otettu mitenkään kantaa. Unilääkkeitä vaan kirjoitellaan. Näin se vissiin tänäpäivänä menee, kiire on kova, helppo kirjoittaa vaan pillereitä >:(
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Toukokuu 08, 2019, 14:46:44
Oiskohan tuossakin erikoislääkärin paikka?  ~:/

Joku Triptylin kaltainen jatkuvasti otettava lääke pitäisi saada....  :-\
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Toukokuu 08, 2019, 18:37:14
Erikoislääkäri niitä minulle kirjoittaa :laugh: Triptyl on aikoja sitten kokeiltu ja ei sillä ees nukahda. Mirtazapiini toimii yhden yön. Todettu vaikea unettomuus ja herkkäunisuus.  :haukoitus:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Toukokuu 08, 2019, 19:04:21
No voi!
Onko Levozin kokeiltu? Ta ketipnor?  ~:/
Mulle toi levo toimii!  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Toukokuu 09, 2019, 09:20:55
Ei ole noita kahta kokeiltu, enkä haluakkaan kokeilla. Pysyn kaukana neurolepteistä...
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Toukokuu 09, 2019, 10:54:19
Ai.  ~:/
No toivottavasti nyt löytyisi joku ratkaisu!  :thumbup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: ereritu - Toukokuu 12, 2019, 15:38:01
Uuden diagnoosini vuoksi kärsin taas unen huonosta laadusta.
Tätä ketjua lueskellessa muistin minäkin käyttäneeni Ataraxia. Niinpä vielä löysin lääkekaapistain vuoden 2016 tuotetta jopa ensi vuoteen voimassa olevaa.
Oispa siitä nyt apua. Kokeiluun heti ensiyönä
Tenox reseptin jo uusivat mutta aamuyöstä sen vaikutus ei kanna nukahtaa uusiksi. Käytin tässä illasta melatoniinia ja yöllä otin tenoxia.
Ennen olen aamupörrössä siitä kuin kelaan yöllä hirmuisia ajatusjuoksuja. Mietteet jää valvoneena  päiväksikin kohdallani helposti päälle.
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Toukokuu 12, 2019, 15:59:59
Ota puolikas tenox ja siihen päälle atarax niin nukahdat uudelleen vaikka yöllä välillä heräisitkin!
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Toukokuu 12, 2019, 16:44:54
Voi kun teillekin löytyisi joku pysyvämpi ratkaisu!  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: satuo - Heinäkuu 14, 2019, 20:38:49
Valdoxan on mielialalääke, ei neurolepti ja mua ainakin väsyttää todella rankasti.
Oletko "On kestämistä" kokeillut sitä?
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Heinäkuu 15, 2019, 12:04:23
En ole kokeillut, mutta alan nyt googlaamaan, että mikä se tarkalleen on. Mirtazapiinia minulla on, mutta se auttaa tasan yhden yön, se on aika käsittämätöntä sekin.
Viime yö oli ihan kamala, vaikka yritin nukkua kauhealla coctaililla, mitä en edes kehtaa mainita tässä :doh:
Otsikko: Vs: Unihäiriöt
Kirjoitti: on kestämistä - Heinäkuu 15, 2019, 12:19:55
Minulla on huomenna lääkäri ja kysyn häneltä tuosta lääkkeestä, mutta aika pelottavaa tuo, kun siinä maksavaurion riski aika suuri ja myös painon nousu. Yleisinä sivuoireina mainittiin myös selkäkipu, luulen ettei passaa kyllä minulle, mutta kiitos vinkistä. Kaikki unettomuuteen liittyvät vinkit ovat tervettulleita! :)