terveyskeskus.net

Terveyskeskustelu => Kipu yleisesti => Aiheen aloitti: elektra - Marraskuu 13, 2012, 12:22:07

Otsikko: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: elektra - Marraskuu 13, 2012, 12:22:07
Enpä tämmöstä topikki löytänä..joten tehhäänpä uus.

Sain sen verran itestäni voimaa, et soitin kunnallisen hampilekurin ajanvaraukseen. Huomiseks sitte sainki peruutusajan. Alako sydän hakkaamaan heti ja tuntuu et itku jo tullee. Mut urheasti meinaan sinne tarkastukseen mennä, pittää hakea Diapamit aputeekista. Tää lekuri sitte päättää, pääsenkö anestesiassa tehtävään hoitoon. Ja hoitamista riittäis..

Mut oli aivan mahtava immeine puhelimessa siellä ajanvarauksessa, lohdutteli ja tsemppas minnuu.

Yksityisellä puolella tuppaa tuo anestesia olemaan iha hemmetin kallista, eikä Kelan korvaus oo juuri mittään.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 13, 2012, 12:55:23
Mulla on hyvä ja mukava hammaslääkäri sekä hoitaja. Vaikka minäkin kammoan (en voisi kutsua sitä tunnetta peloksi) hammaslääkäriä, helpottaa tuo henkilökunta vähän asiaa.
Toisaalta tieto siitä, että kipuja on tiedossa, ei helpota asiaa. Olen kyllä viimeaikoina ottanut herkästi puudutuksen, ja kunnollisen sellaisen.

Oletko puhunut kenenkään ammatti-ihmisen kanssa pelostasi?
Nimittäin sinun pelkosi kuulostaa melkoisen pahalta!
Voisitko saada apua siihen?
Niin ja tarkistusko sinulla huomenna?
Eihän siinä tehdä mitään ikävää?!
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: elektra - Marraskuu 13, 2012, 13:01:35
Ammatti-ihmisten kanssa on puhuttu vaikka ja mistä. Tää pelko juontaa juurensa ihan ala-asteelle, silloin oli aivan kamala mies hammaslekurina. Ei puuduttanut vaikka pyysi, sormet haisivat sikarille ja olivat vielä aivan kamalan isot! Iuu. Ja näitä huonoja lekurikokemuksia on sitten ollut pitkin ikää. Muutama ihan jees lekuri sattunut väliin, mutta eipä sitte heille ole oikeen päässytkään.

Viimeks ko kävin yksityisellä ni hää oli aivan ihana lekuri. Nukutuksessa tehtiin suurin osa, "selevistäpäin" oli pakko tehdä juurihoito. Johon meinasin kuolla. Pienikin hammaskipu saa miut itkemään ja huutamaan. Muuta kipua kyllä sitte kestää enemmän.

Tarkistushan se huomenna on, pitää kuitenki otattaa useampi hammas pois. Sen tiedän.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 13, 2012, 13:36:11
Kyllä nuo lapsuusajan tapahtumat vaikuttavat voimakkaasti. Ja vaikka olet tiedostanutkin syyn, ei se ole muuttanut tilannetta...  :hoiva:
Onneksi olet saanut tuon nukutuksen avuksesti!

Mun piikki-kammo juontanee juurensa siihen kun sairastelin 6-vuotianaa monet korvatulehdukset. Sitten keskussairaalassa en olisi antanut ottaa verikoetta. Puoli tusinaa MIES-hoitajaa oli pitelemässä mua 6-vuotiasta TYTTÖÄ, jotta saatiin hassut verikokeet otettua!!! Että näin. En pelkää piikkejä, enkä osaa etukäteen varoa. Sitten vaan ko. tilanteessa alan voida pahoin, lähes pyörryn jne.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: elektra - Marraskuu 13, 2012, 13:41:43
Kamalaa! Miulla ei onneks tuota piikkipelekoa ole, mut voin vain kuvitella mite kauheelta siusta tuntuu!  :hoiva:

Tämäkin muute auttaa ko saapi puhua tämmösistä asioista. Eikä tuu sitte normivastausta et "ei se kauaa kestä, kyllähä sie nyt pystyt siihe". Argh. Pelot kun on juurtuneet, ni eipä niitte juuria kiskota iha hevillä pois!
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 13, 2012, 13:53:24
Joo. ei vähättelyt auta.  ???
Kerran tuon saman huimauksen koin hammaslääkärissäkin. Tais olla joku sitkeä juurihoito, joka puudutuksesta huolimatta tuntui jotenkin ikävältä. Siinä makuulla ollessa mihin sitä olis muka päässyt vaikka olisin pyörtynyt? Keskeyttivät homman, kun näytin kovin kalpealta. Ikkunasta raitista ilmaa, niin se meni ohi.
Ei se muuten ole hammaslääkärissä haitannu.
Akupunktiota en pysty ottamaan.
Ja verikokeita otettaessa ja piikkiä pistettäessa pitää vähintäänkin istua. Ensiavussa oli kerran laittamassa kipupiikiä seisaaltaan. Piti äkkiä kyllä päästä makuulleen. Olis mennyt jalat alta. :D
En onneksi etukäteen hermoile noita tilanteita. Se on joku "fyysinen"- juttu.  ~:/
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: elektra - Marraskuu 13, 2012, 16:34:42
Taijanpa kävästä hakemassa ne rauhottavat aputeekista..ottais vaik illalla yhen. Muute voip jäähä uni tulematta!
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 13, 2012, 16:40:50
Näin varmasti kannattaa tehdä!  :thumbup:
Ja kannattaa pyytää uusimaan resepti valmiiksi seuraavaakin kertaa varten!

Se pitää tosiaan mainita hammaslääkärissä, jos on ottanu rauhottavia etukäteen. Varsinkin jos anestesia on tiedossa. Ettei tule sitten liian syvä uni.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Mintsi - Marraskuu 13, 2012, 20:18:06
En tiedä onko hammaslääkärien asenne esimerkiksi kipuun muuttunut vai onko minulle sattunut ensin ne, jotka eivät juuri välitä. Muistan, ettei lapsuudessa paljon välitetty, vaikka poraaminen vähän sattuikin. Puudutetta usein laitettiin, mutta joko siinä kitsasteltiin tai se ei tehonnut. Olen monesti ihmetellyt, miten en niistä hammashoitokerroista saanut ikuista hammaslääkärikammoa.

Muutama edellinen hammaslääkärini on sitten ottanut hampaiden paikkaamiseen liittyvän vihlonnan tosissaan. Minun käsitykseni, että sen kuuluukin tuntua, on ilmeisen väärä ja hammaslääkärit ovat reagoineet pieneenkin vihlaisuun. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hammaslääkäri ei ole ikinä jättänyt reagoimatta siihen pieneen liikkeeseen, jonka vihlaisu saa aikaan. Joskus on odotettu puudutteen lisätehoa, joskus lisätty puudutetta.

Viimeksi tosin päädyttiin kolmannen lisäyksen jälkeen tekemään poraus loppuun, vaikka vihloikin, koska jäljellä ei ollut enää paljoa ja puudutetta oli pistelty enemmän kuin viisurin poistossa paria viikkoa aikaisemmin. Tässäkin tilanteessa hammaslääkäri erikseen neuvoi rentoutuskeinoja kuten rauhallista hengittämistä ja mielikuvaharjoituksia. En ole ennen ajatellutkaan, että moisella voisi helpottaa hampaan vihlontaa. Eikä muuten tämän jälkeen enää yhtään vihlaissut, en tosin tiedä muuttiko hammaslääkäri toimintaansa.

Minä olen muutenkin "huono" kehittämään pelkoja tai kammoja. Verinäytteenotto minulta on vaikeaa, koska suonta ei tahdo löytyä millään. Silti en pelkää sitäkään hysteerisesti. Enemmän pelkään sitä tilannetta, jossa näytteenottaja toteaa, että minulla on vaikeat suonet. Siis se keskustelu on ahdistava kokemus, ei missään nimessä ne piikit tai näytteenotto. Pahimmillaan minua on pistetty toistakymmentä kertaa ennen kuin on luovutettu ja haettu anestesialääkäri, joka joutui pistämään vielä pari kertaa. En oikeasti ymmärrä, miten pääni näitä asioita käsittelee.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 13, 2012, 21:52:12
Melkein tähän topikkiin liittyy vielä tämä...
Mulla on korjattu yhtä hammasta aina parin vuoden välein. Uudestaan ja uudestaan. Viimes laitettiin ruuvit ja niillä ankkuroitiin paikka kii. Kyllä se paikka nyt usean vuoden kesti. Vaan ensin tuossa syksyllä se halkes, sitten paikka irtos, ja nyt on siinä kaksi ruuvia pystyssä hammasjämän päällä...  ::)
Itseasiassa ei haittaa eikä tunnu ollenkaan. On vaan hurjan näköinen. Varsinainen rautahammas!  :o
Mutta eipä huvita mennä sitä taaaaas korjuuttamaan... poiskaan ei viittis ottaa, kun on tarpeellinen puruhammas...  ~:/
Kaipa sekin jotain kammoa on, kun en halua varata aikaa hammaslääkäriin.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: rane - Marraskuu 13, 2012, 21:58:41
Mintsi; puudutteisiin voi tulla toleranssi. Mulla ne ei tahdo tehota, lienee peruja siitä kun mennyt opiaattia vuosikausia.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: elektra - Marraskuu 14, 2012, 12:10:44
Masussa möyrii, heikottaa, tupakkia pitäs polttoo koko ajan..Alakaa olleen jo pala kurkussa. Ei ois ennee ko puoltoist tuntia siihe hampilekurin aikaan! Mut kyl tää tästä..taistellaan pelekoa vastaan hitto soikoon!!!
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: ereritu - Marraskuu 14, 2012, 12:28:58
Ruuvit etuhampaassa miekin joskus oli,kun etuhammas onnistu katkeemaan. No se kyl ajoi aika nopiasti ettimään apua.Ol sen näkönen  ;D ;D
 

Itelle on sattunu tuota samaa kehtuutust ollessa tilanne ,että tulee kalliimaksi ja vaikeammaksi ynm. kun venyttää asiaa.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: elektra - Marraskuu 14, 2012, 14:48:18
Elossa ollaan! Eikä tarttenu ees sitä diapamiakaa ottoo...Kyllä mie siinä lappuja täytellessä itkin ja olo oli aivan kamala. Mut lekuri oli todella mahtava. Puudutti eka ikenen, sitte pari piikkiä puudutetta ikeneen ja etuhampi alhaalta pois. Jee. Meen sinne uuvestaan, eikä tarvi kyl näin paljoo pelätä.

Onneks en todellakaa oo piikkikammoinen, muute en menis koska se kipu on niin karmeeta ko olla ja voi.

Kiitokset immeiset tsemppauksesta, uskon et siitä oli iso apu miulle!  :)
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 14, 2012, 15:04:28
Hienos meni! Hyvä!!  :vrolijk_26:
...Toivottavasti ei tarvi pian käydä uudestaan...  ;)
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: elektra - Marraskuu 14, 2012, 16:40:36
5.12. aika ja revitään sillo yks taikka kaks hampia veks. Mut ei tuo ennee nii kauheesti pelota..katotaan sit ko on se päivä! Mut ihanasti suhtautuu tää lekuri pelkopotilaisiin, ja hammashoitajaki oli tosi mukava! Mie sanoinki heille et teijän asenne tekkee paljon.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Mintsi - Marraskuu 14, 2012, 18:09:47
Rane: minä luulen, että puutumattomuuden syy on ennemminkin HMS. Tohon tottumiseen en usko, koska opiaatteja en juuri käytä ja samalla reissulla 2/3 puudutuksesta onnistui täysin ongelmitta. Tuo yksi hermo on ollut ennenkin hankala puudutettava.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Päky68 - Marraskuu 14, 2012, 18:32:05
elektra;  :hali:

Minulla on myös kauhea hammaslääkärikammo. Onneksi hl:ni tietää asian ja osaa hoitaa minut "hellävaroen". Minulle pitää selittää joka ainoa asia mitä hän tekee...
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 27, 2012, 10:18:51
Mulla on huomenna hammaslääkäri...
Ei oo kiva!  :-\
Ja varmaan pitää vielä jotain porailla. Joko kesken olevaa juurihoitoa tai lohjennutta paikkaa...
En pelkää-En vaan tykkää!
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: VilleJuhani - Marraskuu 28, 2012, 10:23:08
Mulla piti tänään olla hammaslääkäri, paikattavaakin kuulemma on. Olin jo ehtinyt orientoitua asiaan, niin tuli puhelu, että lääkäri on sairas.  Tragikoomista, vai miten se menee ...  ~:/
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Nelli - Marraskuu 28, 2012, 10:27:12
Ehkä ennemin turhauttavaa..Justiinsa kun on kerenny tsempata itsensä epämiellyttävään kokemukseen, niin sitten perutaan ja sama homma kohta uuvestaan. Minulla toimii parhaiten semmonen nopea toiminta. Mahdollisimman lyhyt aikaväli, jos tarviaa useampaan kertaan käydä.

Nelli
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Marraskuu 28, 2012, 10:30:50
Mun pitää läppävian takia ottaa antibiootit tuntia ennen toiminpidettä. Sekin pitää muistaa. Ja tyhjä on maha, joten syödä pitäis jotain samalla.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: tyttönen - Marraskuu 28, 2012, 21:03:48
Hyi olkoon hammaslääkäri, miten tärkeää siellä on käydä, mutta miten vastenmieliestä. Mielummin menen gynelle...

Kamalinta hammaslääkärissä on se, kun kitalaessa rusahtaa puudutuspiikkiä pistettäessä.

Itse olen pelännyt hammaslääkäriä kakarasta asti, ala-asteella alueeni lapsia hoiti kamala täti. Hän repi suupielet aina auki. Hän ei viitsinyt porata koska se vie aikaa, noin sanoi. Hän ei voinut käsittää sitä, että sattuu. Hän myös valitti jatkuvasti siitä miten huonosti hampaitani hoidan, reikiä oli kaksi ennen kuin täytin 20, että tosi huonosti niitä hoidin. No jossain vaiheessa häneltä lähti luvat hoitaa lapsia. Tais tk:n ylilääkäri reagoida kun valituksia epäasiallisesta hoidosta tuli jatkuvasti. Karvat nousee pystyy kun tuota tätiä ajattelen.

Kesällä rohkaistuin ja kävin hammaslääkärissä. Olisin tahtonut anestesiassa tehtävän hoidon, mutta siihen ei suostuttu. Rahoittavia tarjottiin kyllä, kerran otin, ei auttanut. Kesän mittaa kävin varmasti 10 kertaa hammaslääkärissä. Lääkäri oli ihana pieni intialainen mies, ensin ajattelin, että apuva. Mutta lääkäri oli oikein mukava vaikkei suomea pahemmin puhunut. Englannilla pärjättiin hyvin
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: elektra - Tammikuu 04, 2013, 15:44:25
Nyt kyllä pääs itku hampilekurissa mennentullen..Piti kolome hampia ottoo pois edestä alhaalta. Lekuri oli siis niin ihana, puudutti geelillä ikenet ennenkuin laittoi muuta puudutusta. Ja osas kyl viel laittoo ne piikitki nii hyvin ettei ees koskena.

Se oli parasta ko kertoi koko ajan mitä tekkee, ja heti ko pikkasenkaa huomas et sattuu ni eiku lissää puudutusta. Kyl mie sanon et ihanata oli. Mie jopa nauroin siinä tuolissa!!!

Nyt vaan tosi veemäine kipu tossa yhessä, siinä oli nimittäi tulehusta. (onneks oli viel tradolania, sitä piti ottoo)

Menkää ihmiset rohkeasti sinne lekuriin, kyl pelko on nykysi nii yleinen asia että se hoituu tavalla tai toisella. Mie onnekseni pääsin nyt käymään yksityisellä, kunnallisella oisin viel saanu ootela vaik kui.

-elektra

Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: MaKo - Tammikuu 04, 2013, 15:52:20
Mulla on lähipiirissä hammaslääkäripelkoisia kaksi kappaletta, toisella hoidettiin viisaudenhampaiden poistoleikkaukset (4kpl +yksi paikkaus) yhdellä kertaa nukutuksessa, toinen sai semmoset  lääkitykset ennakkoon että oli ihan tillin tallin vielä kotonakin, molemmat kunnallisessa. Kyllä hampaiden säännöllinen hoito ja tarkastukset on tärkeitä, ei pääse tulemaan ylläreitä, ainakaan pahoja :thumbsup:
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Wilder - Maaliskuu 16, 2013, 10:22:40
Itse pitkitin hammaslääkäriin menoa, kun inhoan siellä käymistä, hrr.. Mutta piti sitten varata yhtäkkiä aika joitakin päiviä sitten ja onneksi sain samalle päivälle. Viisaudenhampaan ien oli tulehtunut pahasti ja sain antibiootit ja nyt alkaa olemaan pikkuhiljaa tulehdus rauhoittunut. Tiistaina olisi hammasröntgen jonka jälkeen lähetettä tuon viisurin poistoon. Kyllähän se pelottaa, varsinkin kun ei hoidu pelkällä irtivetämisellä tää reissu kun hammas on kokonaan ikenen alla. Se on vaan avannu yhestä sivusta sitä ientä, jonka takia se oli tulehtunutkin. Mutta mielummin mä kestän sen leikkauksen kun sitä kipua mikä siitä tulehtuneesta ikenestä tulee, ei helpottanu edes vahvoilla särkylääkkeillä.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: diisa - Maaliskuu 16, 2013, 11:37:02
Minä pelkään niitä laskuja enempi kuin kipua hampaiden hoidossa  :o

Ei sentään, tiedän et se on oikeaa pelkoa ja vaikea mennä jos pelkoa on  :hoiva: . Riippuu entisistä kokemuksistakin paljon. Itselläni on ihana lääkäri. Kun laitettiin implantteja takahampaiden tilalle aikonaan, se oli raju kokemus, mutta hammaslääkärin hyvä ammattitaito ja luottamus vähensi puoleen kivun ja pelon.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Elokuu 07, 2019, 18:02:44
Laskuja minäkin pelkään...  :vihellys:

No mutta nyt kyllä ihan tosiaan kauhistuttaa huominen hammaslääkäri!  :-[
Hammas poistetaan. Itselle siitä ei ole mitään harmia. Ei arista tai mitään. Mutta röntgen kuvassa juuren kärjessä näkyi iso tulehduspesäke. Se on este tulevalle selän luudutusleikkauksella ja hammas on pakko poistaa.  ::)
Poisto on rankka operaatio ja suu on sen jälkeen kauan arkana...  :-\
huh-huh!  :doh:
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: MaKo - Elokuu 07, 2019, 20:00:45
Älä huoli Satuo, yleensä suu paranee nopeasti  :thumbsup:  Mulla ei ole edes kauaa ollut kipeäkään, vähän joutunut vaan varomaan, ettei pureskele sillä kohtaa  mistä hammas poistettiin.  Ja buranat auttaa siihen kipuun.....
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Elokuu 07, 2019, 20:09:38
Juu, toivotaan niin! Kiitos!  :hali:
Onneksi Suomessa on hyvällä tasolla tuo yleinen hammashoito!  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: hiker - Elokuu 08, 2019, 01:37:42
Jos hammaslääkäri osaa asiansa, ei poistossa ole kurjaa kuin puudutus. Minulta nappasi leukakirurgi alhaalta takahampaan enkä edes huomannut koko poistoa. Verihyytymän on tärkeintä antaa peittää monttu, jolloin paraneminen tapahtuu mahdollisimman kivuttomasti. Jotain suuvettä piti puskutella vähintään viikon muistaakseni. Hyvin se hoituu! :thumbup:

Inhoan yli kaiken hammaslääkärin huoneen hajuakin, mutta poistoa en ehtinyt edes pelätä.  :)
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Elokuu 08, 2019, 19:27:20
Poistettu on.  :thumbsup:
Puudutusta piti lisäillä moneen kertaan ja hammasta piti leikkaamisen jälkeen väännellä ja käännellä...
Kahden hammaslääkärin toimesta hammas kuitenkin loppujen lopuksi irtosi.  :hoitoon:
Toivottavasti ei tuollaiseen tarvitse ryhtyä pitkään aikaan...  :-\
Koetin pureskella pitkään sitä tuppoa ja kohtuullisesti vuoto loppuikin. Kerran alkoi uudestaa, mutta sekin talttui tupon puremisella. Nyt sitten pitää tarkkana olla syödessä, ettei sillä puolella tule pureskeltua...  :-\
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: akilleija - Elokuu 09, 2019, 20:06:17
Minä en niinkään pelkää hammaslääkäriä itsessään, mutta se makaaminen siinä tuolissa on kiduttavaa niskaongelmien takia.Ja no,en minä niistä puudutuksistakaan pidä.Hampaan poistoa kammoa yli kaiken ja sitä minä pelkään, täytyy myöntää, enkä suostu kuin viimeisessä hädässä sellaiseen operaatioon. Kerran lapsena ponkaisin ylös ja kieltäydyin toimenpiteestä, kun hammaslääkäri puhui, että pitäisi poistaa, ja sain sitten opettajalta 'ripityksen". Nyt on taas hammaslääkärireissu edessä, kun huomasin ison kolon takahampaassa.  Mahdollisesti paikka pudonnut. Ei hyvä, ei ollenkaan. Hammaslääkäriin pitää aina ottaa niskatuki ja päätyyny mukaan, että jotenkin selviäisi.  :kipee:
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Elokuu 09, 2019, 20:53:18
Tsemppiä sinulle hammaslääkäriin, Akilleija!  :hoiva:
Toivottavasti selviät vähällä!  :thumbsup:

Mulla oli pakollinen tuo hampaanpoisto, kun pitää olla suu kunnossa tulevaan luudutusleikkaukseen.
Oli se aikamoinen kokemus, mutta nopeastihan tuo helpotti. Tänään aukko näyttää tosi hyvältä!
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: hiker - Elokuu 09, 2019, 21:14:07
Minulta juurihoidettiin täysin terve hammas, kun ei ymmärretty, että vika on kolmoishermossa. Siihen toimenpiteeseen en suostu enää ikinä, jos ei ole ihan pakko. Ehkä siitä tuli kauhutarina, kun kolmoishermo huusi kahta kauheammin jokaisen sorkkimisen jää suun auki repimisen jälkeen.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Kipee - Lokakuu 18, 2019, 07:15:05
Hammaslääkäriä olen jännittänyt ja pelännytkin aina. Minulla on kokemusta siellä käymisestä enemmän kuin varmasti suurimmalla osalla suomalaisista. Hampaita on vedetty kaikkiaan 7. Kaikkien poskihampaiden purupinnat on täysin paikattu ja hampaiden välissäkin on lukemattomia paikkoja. Pelosta kammoon siirryin erään karmean juurihoidon jälkeen. Silloin päätin etten suostu enää koskaan juurihoitoon!

Eilen kävin päivystyksessä. Heti tuoliin istuessani sydän alkoi jyskyttämään vimmatusti ja päähäni laitetut suojalasit olivat hetkessä aivan huurussa. Hikoilin pelosta. Puolen tunnin käynnin jälkeen olin niin väsynyt, että jouduin istumaan jonkin aikaa aulassa ennen kuin lähdin kävelemään pidemmälle.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: MaKo - Lokakuu 18, 2019, 07:43:30
Ens kerralla kerrot eulkäteen pelostasi/kammostasi, niin saat rauhoittavan lääkityksen  :hoiva: Turha kärsiä moisesta kun siihen löytyy apu. :thumbsup:
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Kipee - Lokakuu 18, 2019, 08:47:28
Alkukeskustelujen aikana sanoin lääkärille että jännittää niin paljon että sydän jyskyttää hirveästi. Lääkäri sanoi: "Se johtuu adrenaliinista. Se on ihan normaalia ja vaaratonta." Otin lasit päästäni sillä ei oltu päästy vielä asiaan ja lääkäri oli pöytänsä ääressä. Hoitaja huomasi hikoilun ja kuivasi lasit. Sitten käytiin hommiin.....
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Kipee - Lokakuu 18, 2019, 08:52:35
Julkisella puolella ei taideta käyttää rauhoittavia. Yksityiselle menisin mikäli rahatilanne sallisi. En tarkoita sitä etteikö julkisellakin saisi hyvää hoitoa, mutta kokemukseni mukaan se on hyvin vaihtelevaa. Siksi jännittää, kun ei voi tietää millainen lääkäri/hoitaja on vastassa...
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Lokakuu 18, 2019, 11:46:11
No voi!  :hoiva:
Mullla on kyllä hyvää kokemusta julkisella.
Koko ajan kysellään, että miten pärjää.
Vastaisuudessa kyllä sinun kannataisi jo aikaa varatessa mainita asiasta ja pyytää ennakkoon rauhottavaa.
Kyllä ne julkisellakin voi asian ottaa vakavasti!  :hoitoon:
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Kipee - Lokakuu 18, 2019, 11:54:09
Hengissä kuitenkin selvisin eikä kipua kestänyt kauan joten nou hätä. :)
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: lättäjalka - Lokakuu 18, 2019, 14:40:13
Pyydä Kipee ihmeessä rauhoittavat ennen käyntiä jos tuntuu että tarvit! Kyllä ne järjestyy kun sit hoitaa saattajan ym. mukaan :)
Mulla on onneksi sekä tk:n että sairaalan puolella vakihammaslääkärit jotka hoitaa niin ei tarvi miettiä et kelle tälläkertaa joutuu.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: hiker - Lokakuu 18, 2019, 21:57:36
Meillä alkaa paikkaushinnat olla kunnallisella suht korkea. Käytän siksikin mielelläni vanhaa tuttua yksityishammaslääkäriä. Muuta kuin särkypäivystysaikaa joutuu odottamaan kolmekin kuukautta.

Rystyset valkoisena minäkin puristan penkkiä. Jo pelkkä haju tuo kropallekin jotkin muistot kouluhammaslääkärin ajoilta kansakoulussa.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: MaKo - Lokakuu 18, 2019, 23:05:43
Mulla ei ole mitään ongelmaa hammaslääkärin suhteen...en edes ajattele asiaa sen kummemmin, totean vaan että ai niin, huomenna on hammaslääkäri  :vihellys:   Vaikka mullakin on aika kovia kokemuksia kouluhammaslääkäristä alkaen 60-luvun lopulta  :doh:
Yleensä olen päässyt kiireelliseen hoitoon nopeasti silloin kun olen tarvinnut sellaista, ja kiireettömään, esim. tarkastukseen mulla ei ole niin hoppua ettenkö voi odottaa kuukausiakin, aika ilmoitetaan kun se saadaan ja thats it  ::)   Mua ei haittaa odottaa, miksi haittaisi kun kerran kiirettä ei ole  ~:/
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Lokakuu 19, 2019, 12:15:21
No joo, en minäkään ennakkoon ajattele tai pelkää yhtään. Lähinnä sitten se haju ja ääni saa mieleeni ne kivut, mitä toimenpiteet aiheuttavat. Onneksi meilä lääkärit reagoi heti kaikkiin säpsähdyksiin ja laittaa puudutetta lisää ym.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: hiker - Lokakuu 19, 2019, 14:36:49
Huvittavinta minulla on, etten minä sitä kipua pelkää. Kun kysytään, että puudutetaanko, sanon yleensä ei. Silloin kolmoishermosäryn aikaan täysin terveeseen hampaaseen tehdessä juurihoitoa, olin valmis ottamaan ihan mitä tahansa. Itse toimenpide vielä sujui, mutta saatuani suuni jälleen kiinni ja noustessani ylös, olisin voinut huutaa suoraa huutoa. No, ei siitä jäänyt mitään traumoja. Ei minun hampaille ole edes koskaan tehty mitään ihmeellistä.

Muuyenkin tuo hml- pelko tai -inho on kumma, sillä poskionteloni punktoidaan ilman puudutusta, haluan katsoa, kun minua leikellään tai kursitaan kokoon ja sitten hiki valuu, kun edes odotan pääsyä hml:n huoneeseen!  :D

Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Kipee - Lokakuu 20, 2019, 09:26:58
Minä taas pelkään juuri sitä kipua. Odotin nytkin odotushuoneessa täysin rauhallisena selaillen lehtiä ja juttelin niitä näitä vielä hoitohuoneessa hoitajan kanssa. Siinä vaiheessa, kun silmilleni laitetaan suojalasit ja hammaslääkäri sanoo että "katsotaanpas sitten..." haluaisin hypätä ylös ja juosta karkuun.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Kipee - Lokakuu 23, 2019, 10:18:14
Tässä sitä ollaan taas matkalla hammaslääkäriin. Tällä kertaa on ollut pelko päällä jo kotoa lähtiessä.Mietin sitä miten kipukohtaus saattaa iskeä, kun lääkäri iskee piikkinsä hampaisiin. Täytyy toivoa, että kohdalleni osuu lääkäri kuuntelee, kun kerron mihin kohtaan sattuu eniten. Ellei siltä alueelta löydy vikaa niin minun on paras menmä jonkin eri alan lääkärille..
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Lokakuu 23, 2019, 15:23:11
Toivottavasti oli hyvä käynti!  :hoiva:
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Kipee - Lokakuu 23, 2019, 20:27:32
No jaa.. Nyt revittiin eri hampaan paikka irti. Ehkä syyllinen kipuun. Lääkäri sanoi: Tämä on nyt vähän tällaista lottoarvontaa...  :doh:
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: hiker - Lokakuu 23, 2019, 22:09:38
Lottoarvonta on juuri sitä, mitä ei saa tehdä näissä kasvojen alueen ja suun kivuissa!  >:( Mihinkään ei tule hampaistossa kajota ilman varmaa tietoa viasta! Lottoarvonnalla kipu saattaa vain räjähtää käsiin 24/7 hermosäryksi!  :hoiva:
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: akilleija - Lokakuu 24, 2019, 09:57:14
Olen Hikerin kanssa samaa mieltä. Itse suosittelen, että tilaat ajan yleislääkärille ja  pyydät niin sanotun ortopantomografian eli koko hampaiston ja leuan rtg-kuvauksen, siihen voisi saada lähetteen hammaslääkäriltäkin, kannattaa ainakin kysyä. Ei kannata kovinkaan pitkään jatkaa tätä "hammaslottoa". Ja mahdollisesti voisit ottaa puheeksi tuon kolmoishermosärynkin mahdollisuuden.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Kipee - Lokakuu 24, 2019, 10:41:28
Kiitos neuvoista ja tuestanne! :hali: Olen aika epätoivoinen tilanteeni takia. :'( Tämä ketju on nyt vähän väärä asiani puimiseen. Pomppaan jonnekin muualle kunhan löytyy aikaa ja voimia.
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: satuo - Lokakuu 24, 2019, 12:46:55
Tämä ketju kyllä käy ihan hyvin. Älä siitä ota paineita!  :hoiva:

Kuvaus tulisi kyllä tarpeeseen, niin näkisi kunnolla tilanteen. Meillä kyllä hammaslääkärit laittaa kohtu helposti koko suun röntgenkuvaukseen.
Kannatta kysyä sitä!  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Kipee - Huhtikuu 03, 2020, 07:36:28
Eilen kävin taas vaihteeksi hammaslääkärissä. Oli ihan kamala pelko päällä taas sinne mennessä siksi, kun en tiennyt millainen lääkäri minua on hoitamassa. Alkuvuodesta sain vakkarilääkärin hoitamaan mystistä kipuani, mutta sitten hän jäi pois töistä kuukausiksi. :'( Pelkäsin, että kerran minua hoitanut "lottotyttö" olisi minua odottamassa. Ei ollut onneksi. Eilinen lääkäri paneutui tarkasti minulla yli puotta olleisiin jatkuviin kipuihin ja niiden poistamiseksi tehtyihin hoitoin. Pelkoani hän ei vähätellyt ja antoi pyynnöstäni kunnon puudutuksen ennen kuin aloitti muut toimenpiteet. Puolitoista tuntia olin suu auki!!! :o Nyt taas odotellaan tepsivätkö uudet konstit...
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: hiker - Huhtikuu 03, 2020, 22:27:08
Onko hampaasi kuvattu kunnolla ja mielellään useamman kerran ortopantomogafialla ja sen lisäksi ennen toimenpidettä, josta ei olla aivan varmoja, pienellä paikallisella parin hampaan röngenillä? Ennen kuin lähdetään tekemään mitään toimenpiteitä, on nähtävä silmin tai todettava jollakin kuvantamisella, että toimenpidettä tarvitaan. Kuten jo aikaisemmin olen sanonut , arvuuttelulla aiheutetaan vain turhia toimenpiteitä, kivut voivat räjähtää ja ainakin tuhotaan vielä ehjää hammasluuta.  :hoiva:

Minulle on tehty yksi ainoa juurihoito ja sekin terveeseen hampaaseen, kun kolmoishermosärkyä kuviteltiin hammasperäiseksi. Vajaa kuukausi sitten tämä hammas halkesi kuten juurihoidetuille usein tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. Sitä ei kannattanut enää korjata vaan päätettiin ottaa pois. Onnekseni menin minua jo moneen otteeseen hoitaneelle suu- ja leukakirurgille, jolla on tieto kolmoishermosärystäni ja hermovauriostani juuri tuolla puolella kasvojani. Piti olla ihan normipoisto, mutta hommasta kehkeytyi lääkärille todellinen urakka. Hän teki hikipäässä töitä tunnin saadakseen jokaisen leukaluuhun tiukasti luutuneen juuren porattua ja vääntämällä väännettyä irti. Onneksi en tajunnut, ettei hän porannut hammasjuuria vaan leukaluutani!  :D

Selvisin ilman mitään jälkiseuraamuksia, vaikka lääkärikin oli varma, että toipumisesta tulee tuskallista. Halusi määrätä jopa lääkkeen  läpilyöntikipuihin! Nyt ei ole muuta ongelmaa kuin, kuinka purra toisella puolella. Alaseiska oli muuten terve, mutta halkesi pystysuunnassa kahtia ja yläkutonen otettiin pois nyt. Molemmilta takahampailta puuttuu siis vastapari!  ~:/
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: Kipee - Huhtikuu 05, 2020, 08:12:52
Kiitos taas vastauksestasi hiker. :) Hampaistani on otettu pieniä parin hampaan röntgenkuvia ja niiden lisäksi myös kartiokeilatietokonetomografia. Ensimmäiset minua hoitaneet lääkärit hutkivat ja repivät innolla paikkoja ja sanoivat juurihoitojen olevan edessä. Minä sanoin ei! Kaksi viimeistä minua hoitanutta lääkäriä ovat sanoneet ettei juurihoitoihin lähdetä ilman perusteita. Hoidossa ollaan edistytty. Karmeimmat kivut ovat ohi. Nyt ollaan hiottu kiskoa ja paikkoja joita minulla on suu täynnä. Kipu on paikallistunut yhden hampaan alueelle aikaisemman laajan säteilevän kivun sijaan. Sen hampaan paikka uusittiin. Lupaavalta näyttää. Nyt tarkkaillaan tilannetta ja joku päivä sitten taas marssin puntit tutisten hammashoitolaan toivoen saavani minua ķuuntelevan ja fiksuja ratkaisuja tekevän hammaslääkärin....
Otsikko: Vs: Hammaslääkäripelko
Kirjoitti: trochanter - Huhtikuu 11, 2020, 04:56:19
Voi ei Kipee, voimia!!  :hoiva:
Itekin aina PALJON mieluummin olisin missä tahansa muualla vastaanotolla kuin hammaslääkärissä...