terveyskeskus.net

Terveyskeskustelu => Reumasairaudet => Aiheen aloitti: sormunen - Helmikuu 01, 2014, 21:01:40

Otsikko: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: sormunen - Helmikuu 01, 2014, 21:01:40
Olen alle 40-vuotias perusterve liikunnallinen ja normaalipainoinen nainen ja sairastunut äkisti ilmenneeseen ja ilmeisen rajusti tai pitkälle edenneeseen sormien (ja myös varpaiden, kipua lisäksi jo ranteissa ja kyynärpäissä) nivelrikkoon. On patit kärkinivelissä, leposärkyä, vaikeuksia selvitä joistakin päivittäisistä toimista, röntgenissä muutoksia. Ensioireet huomasin aivan marraskuun lopussa!

Sain arvauskeskuksen kautta perustutkimusten jälkeen ajan kolmen kuukauden päähän vasta erikoistuvalle reumatologille. Aion kuitenkin mennä parhaalle asiantuntijalle (ja sivunmennen sanottuna kokeilla kaikki mahdolliset uskomushoidot).

Kysymys kuuluu: kuka on paras (pk-seutu)? Pitäisikö ylipäätään varata aika reumatologille, fysiatrille (vai peräti käsikirurgille)? Olen tuntikausia guuglannut enkä löytänyt asiantuntijoita kuin Hämeen korkeudelta. X:n olisi kai, mutta sinne on vähän hankala pääsy. Muita? Kokemuksia?
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: rane - Helmikuu 02, 2014, 12:55:30
Tervetuloa mukaan. Korjasin viestiäsi, joten luehan ohjeet täältä: http://terveyskeskus.net/forum/index.php?topic=7.0 (http://terveyskeskus.net/forum/index.php?topic=7.0)

Tämä foorumi ei ole kovin kaksisesti vihkiytynyt noihin foliohattutouhuihin, joten niistä löydät paremmin tietoa enemmän kaupallisilta foorumeilta.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: rane - Helmikuu 02, 2014, 17:10:38
..ja siirsin tämän tänne reumaan, kun kerran reumaan viittaavasta sairaudesta kyse.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Mila - Helmikuu 12, 2014, 11:29:09
Hei, täällä myös yksi nivelrikkopotilas. Polvesta on sellainen löydetty GR I-III ja tuntemuksen mukaan voisi olla lonkassakin. Itselleni yllätyksenä niverikko löytyi myös joistakin varpaista alle vuosi sitten. En pidä varpaiden nivelrikkoa vielä kovin kiusallisena vaivana, se äityy välillä ja kiusaa eniten öisin. Parasta hoitoa tuntuu pikkunivelille olevan tilanteen mukaan villasukat ja lämmin tai ihan kylmä (lumessa seisominen paljain jaloin)  ;D Öisin asentoa voi korjata tyynyillä. Lonkan ja polven kipuun tarvitaan kunnon kipulääke.

Käsiä ei ole kuvattu, mutta särkyjä on sormissakin joskus. En ihmittelisi, vaikka nivelrikko olisi löytänyt sinnekin. Kutimukset pysyvät käsissä ja niillä on tarkoitus neuloa pahojen hetkien varalle reumalangasta kynsikkäät.

Tablettimuotoisesta glukosamiinista ei ole ollut hyötyä.

Mila
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Terri - Helmikuu 12, 2014, 19:04:20
Mulla nivelrikko on löytynyt reuman seurauksena joka nivelestä joka on kuvattu...

Lumessa seisominen kuulostaa kivalta, sitä voisi koittaakin nyt kun on mahdollista, kun päkiät välillä aivan tulessa.

Toi on jännä mikä soveltuu nivelsärkyihin, toisilla kylmä ja toisilla lämmin. Ite kuulun tuohon lämpimään porukkaan. Reumatologi aikoinaan sanoi että sen löytää kokeilemalla.
Toki jos nivel nyt on aivan tulikuuma ja siinä selkeästi on kuumetta, saatan silloin laittaa kylmää mutta yleensä laitan mieluummin lämpötyynyn tai vastaavan. Vaikkakin, että lämpö aktivoi tulehdusta mutta se särky vie järjen ja invalidisoi.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: nappis - Helmikuu 12, 2014, 19:45:32
Mulle oli lonkkien nivelrikko yllätys.Kymmenisen vuotta kärsin nivuskivuista ja hoidin sitä pinteenä.Lonkkani jäykistyi ja oli kovia yösärkyjä.
Sitten kun kipu tuli myös toiseen nivuseen,menin ortopedille.
Samalla käynnillä kuvat ja diaknoosi,pitkälle edennyt nivelrikko molemmissa lonkissa.
Oli elokuu,,yhdeksän kk diaknoosista,toisessa lonkassa keinonivel,4kk myöhemmin toisessa. :(
Viime keväänä sain  tietää,että myös toisessa polvessa nivelrikko...
Jos nivelrikko alkaa isoista nivelistä,sitä ei yleensä pikkunivelissä ja toisinpäin.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 12, 2014, 21:23:40
Hei vaan, molemmissa jaloissa on varpaiden nivelissä nivelrikkoa (reuman seurauksena) ja oikeassa ranteessa samoten oli, se luudutettiin 2009. Glukosamiinia söin kans, muttei siitä oikein ollut hyötyä. Työkaverillani todettiin lonkissa nivelrikkoa ja hän (ainakin väitti) kertoi saaneensa jonkinsortin apua glukosamiinista..
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Mila - Helmikuu 20, 2014, 19:14:22
Heippa vielä

Olen käsittänyt niin, että isojen nivelien rikkoon liittyy usein ylipainon rasitus -tietysti myös geneettinen alttius- , mutta pienten nivelten rikko olisi ainoastaan perinnöllistä alkuperää. Näyttäisivät ainakin minulla kulkevan sujuvasti samassa ruodossa  ::)

Vielä pärjäilen kipulääkkeellä, mutta lonkan kipu on sitä lajia, että siitä tulee vielä ongelma. "Kaikki loppuu aikanaan, vaan konsanaan ei milloinkaan."

Mila
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 21, 2014, 08:51:44
^no aika hyvin toi pitäs kutinsa, meillä on suvussa äidin JA isän puolella reumaa ja nivelrikkoa ja esim. äidillä pelkästään sormissa selkeästi havaittua eroosiota. Ei ylipainoa. Ehkä jos olis ylipainoa, tulisko sitä sitten helpommin sitä nivelrikkoakin polviin ym. Ehkäpä.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Huhtikuu 26, 2014, 13:58:35
Nyt taas en tiedä, miks vasemman jalan päkiä (oikeestaan koko jalkaterä + se pottuvarpaan viereinen vasaravarvas) on ihan pirun kipeä tänään. Aamulla huomasin ensinnä että sukan kanssa ei jalka meinannut sopia crocsiin samalla lailla kuin vasen ("lievästi turvoksissa") ja nyt päivän mittaan on kipeytynyt, kävely tekee vähän huonoa ja varvas "tuntuu" koko ajan tuolta kengästä. Saattaahan tuo olla rasituksen aiheuttamaa, häätyy nyt tarkkailla pari pvää, mille se alkaa.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Tammikuu 24, 2016, 16:46:29
Jaa, edelliset teesit olen näemmä itte tänne naulannu ;) No, vasen päkiä on tänä pänä ihan OK, oikea sen sijaan ei. Paketti on ollu kohtuukasassa mutta nyt tän pvän ja kuluneen viikon perusteella taitaapa olla aika varata kortisonipiikkiä. Piroxinia meinasin solvata nyt ens hätään. Lenkillä alkoi kipuilla tänään niin pahasti että purskahdin itkuun ja lenkkaria kun otin pois jalasta - sama homma :( Eipä sitä olekaan niin voittamaton kuin on välhiin kuvitellu. Jääkiekkoreeneissäki alkanu oireilla, vaikka ei ole tosiaan aikoihin oireillu pahastikaan, väliaikasesti vaan ja ohimenevästi.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Peikko - Tammikuu 31, 2016, 23:06:52
yksi vaihtoehto on kihti,
jos kipu on ukkovarpaassa enemmän  ~:/
jos ei omin konstin rauhoitu,
kannattaa käydä näyttämässä lääkärille,
kihti selviää verikokein.
Lepoa ja jaksamista  :hoiva:  :hali:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Jussi - Helmikuu 01, 2016, 09:11:33
Eikös (?) kihti jos on se ilmene enimmäkseen ukkovarpaan paksussanivelessä eikä kärsi edes peittoa nukkuessa pitää varpaan päällä myös voi olla sorminivelissä ja polvessakin sekä nilkassa.Siihenhän liittyy vielä tiettyjen ruokien syöntikielto,mullahan on ukkovarpaan paksussanivelessä todennäköisesti nivelrikko ja on välillä hankala mutta aina parempi jos ei tarviis leikellä. ~:/
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 01, 2016, 09:55:15
Joo ei tää oo kihtiä (siis jos Peikko mulle olit kommentoinu), ei oo pottuvarpaassa mitään häikkää, vaan kun tuossa tuota reumatologin epikriisiä luin parin vuoden takaa, "MTPIII-nivelessä selkeitä erosiivisia muutoksia ja kauttaaltaan synoviittinen" - eli nivelrikkoa tunkee nyt II- ja III-niveleen, mikäli ihan oikein ymmärsin lääkärilatinan tuolta.. Kihtiä ei oo missään vaiheessa ees epäilty kautta arveltu mun kohallani, molemmissa jalkaterissä on tuota samaa eroosiota ja synoviittia laajalti.
Geelipohjalliset tuli eilen tilattua, jospa se jeesais juoksuhommissa, muutenhan nivelrikolle en juuri mitään voi kuin yrittää vaan stopata sen eteneminen ja koittaa lievittää kipuja..

Työkaveri kärsii kihdistä, ei kuulosta kyllä kivalta sekään.. :(
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Mintsi - Helmikuu 01, 2016, 13:51:47
Kihti voi iskeä myös muihin niveliin kuin ukkovarpaan tyveen. Näin käy naisilla useammin kuin miehillä. Kihtikipu alkaa tyypillisesti nopeasti ja voimakkaana esimerkiksi kylmän vaikutuksesta.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 11, 2016, 15:25:23
Tulin juoksemasta ekan flunssan jälkeisen lenkin, testissä oli myös geelipohjalliset, jotka asettelin paikalhen kieli keskellä suuta. Tais vaan ärsyttää oikeessa jalassa noita kahta varvasniveltä, sen verta kipeetä teki jo kohtuuella alkumatkasta. :( En sitte tiiä pittääkö nuihin TOTTUA paremmin, nyt tuntuu eri tavalla pohkeissa(kin) ja päkiät on valeltu Piroxinilla.

Vasemman jalan varvasnivelet tuppaavat nyt sitten aamusin levon jälkeen olemaan ajetuksissa (pikkuvarpaasta seuraavat 2, samat kuin oikeessa..) Täl hetkellä sisätossut jalassa pehmentämässä käppäilyä. Aikaa lekurille en ole vielä saanu hommattua.. laiskuuttani.. saamattomuuttani. Prioykköseksi sen kyllä vois kohta asettaa ens viikon to-do-listalle..

Terveisiä kipuilijoille.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Kipuava - Helmikuu 11, 2016, 15:48:46
Voi ei, ei tainnut geelipohjista olla apua  :doh: Koitahan trochanter päästä lekurille  :hoitoon:

Kovasti jaksamista sinnekin  :hoiva:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 11, 2016, 18:30:40
No siltähän se piru vie vaikuttaa.. kiitos myötäelämisestä Kipuava!
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Mintsi - Helmikuu 11, 2016, 22:31:50
Onkos sulla trochanter tukipohjalliset käytössä?

Riippuu toki tilanteesta, mutta minulla ne ovat vähentäneet tosi paljon juuri päkiöiden kipuja, kun jalka toimii oikein. Reumaatikkojen pitäisi saada ne kunnan laskuun ja uusituttaakin kerran vuodessa.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 12, 2016, 09:38:14
No eihän mulla semmossii oo.. olen kyllä joo kuullu mutta aina jääny hommaamatta yms. Kun sitten aina välillä koivet on taas ihan "normaalit", niin sitä aattelee ettei oo tarvettakaan semmosille.. Täytyy panna to-do-listalle tämäkin.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Hortensia - Helmikuu 12, 2016, 15:00:32
Mä olen myös saanut tukipohjallisista ison avun, nilkkavaivoihin tosin.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 12, 2016, 15:07:53
 :thumbup: Hortensia. Sain soitettua itteni lääkärin jonotuslistalle. Eli postia seuraavaks oottelleen.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: VilleJuhani - Helmikuu 26, 2016, 14:16:15
Ootko, trochanter, jo päässyt lääkärillä käymään? Tuon asian puitteissa...
Mulla on kovia rannesärkyjä. kova särky on parempi sana kuin kipu... varsinkin iltaisin ja öisin häiritsee kovasti. menin yksityiselle reumalääkärille, kun ei muuten pääse. se katsoi kai ultralla, kun laittoi geeliä käsiin ja ranteisin. röntgenkuvattiin myös. noh, ranteissa ja sormissa ei nyt ollut synoviittia, mikä on tietenkin hyvä. arat ne toki painellessa on. nivelrikkoa sen sijaan löytyi. Mikähän tuohon olis paras apu? nivelrikkolääkettä ei vielä määrännyt. mikähän sellainen lääke esim. olisi...  :haukoitus:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: OP - Helmikuu 27, 2016, 06:26:30
Minulla selvisi ranteiden ja sormien nivelten kivut, ehkä. Reumalekuri arveli niiden johtuvan kolestrolilääkkeestä, Simvastatin. Kehoitti kokeilemaan lääkkeen vaihtoa. Syön entiset loppuun ja sitten kokeillaan.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 27, 2016, 17:10:34
VilleJuhani, lääkärijonossa edelleen..  :( toivottavasti alkais pian tuleen. Nyt on juoksulenkkien jo alkumatkalla kipeytynyt ja turvonnut tuo päkiä että vähän tarttis sitä lekurin jeesiä jo.. ja aamusin tuppaavat molemmat päkiät usseesti olemaan kankeat ja ajetuksissa.
Hmm harmi että sinulla löytyi nivelrikkoa ja vissiin molemmista ranteista? En nivelrikkolääkkeestä osaa sanoa, onko semmosta olemassakaan paitti tulehus/-+kipulääkkeet.. Ittelläni nivelreuman aiheuttama nivelrikko tuhosi aikanaan oikeen ranteen.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: VilleJuhani - Helmikuu 27, 2016, 17:43:06
Hmm.. on se tuo jonottaminen aika syvältä kyllä... jännä, että taas kolesterolilääke voi vaikuttaa. näin niillä vaan vaikutuksia näkyy olevan. joo, molemmissa ranteissa mulla oli tuota nivelrikkoa. se reumalääkäri on aika hyvä suustaan. tuumas tosiaan, että hän määrää mulle nivelrikkolääkkeet.  :)  mutta eipä vielä mtn uutta määrännytkään...
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: MaKo - Helmikuu 27, 2016, 18:53:29
On kuulemma sellaista lääkettä nivelrikkoon, joka vissiin lisää/estää häviämästä sitä ainetta nivelissä, tai jotain sellaista  ~:/
Ei tietenkään paranna, mutta saattaa helpottaa oireita ja hidastaa etenemistä.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: VilleJuhani - Helmikuu 28, 2016, 15:13:09
Ok. Jännä, ettei lekuri mulle sitä määrännyt, vaika uhkasi ennen röntgeniä, jos tarvis on. Enkä hölmönä tajunnut kysyäkään... Pitääpä ottaa puheeksi kun ens kerralla ko. reumalääkärillä käyn. Eihän tuo haittaisi, jos vaikka "taudinkulku" hidastuisi...  :vihellys:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Peikko - Helmikuu 29, 2016, 02:51:07
Toiset määrää Glukosamiinipillereitä, samantyylistä on kaupasta saatava hainrustouute,
jotkut uskoo näiden hillitsevän nivelrikkoa, mutta ei kaikki lääkärit..
Nivelrikkoa hoidetaan esim, Mobic täsmälääkkeillä
ja tulehduskipulääkeistä varmaan yleisin on Arcoxia, sama jota reumaan käytetään,
eipä siihen sen kummempia lääkkeitä ole., opioidit kovaan kipuun..
Parantaahan sitä ei voi joten jaksamista tarvitset  :hoiva:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: erin56 - Helmikuu 29, 2016, 06:03:21
Myös Mobic on tulehduskipulääke...
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 29, 2016, 06:44:27
Joo, glukosamiini on mun korvaani enempi luontaiskaupan kamaa ja vähä semmosta placeboa; ei auttanu meikäläistä vaikka sit taas tuttavani sanoi kipujen hellittäneen.. pitäs ehkä kokkeilla uuelleen.  ~:/
VilleJuhani, joo, jonottaminen on kyllä syvältä..!
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: MaKo - Helmikuu 29, 2016, 11:49:39
Vähän epämääräistä, mutta mulle lääkäri olis kesällä antanut kokeilupakkauksen jotain uutta lääkettä nivelrikkoon. Jos ymmärsin oikein, niin se oli sellainen ihan uusi lääke, joka siis on yleisesti kokeiluasteella......ja hyviä kokemuksia kuulemma oli ollut toisilla.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 29, 2016, 12:40:39
MaKo, et maha muistaa tuon lääkkeen nimeä?
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Mintsi - Helmikuu 29, 2016, 15:42:06
Minunkin suhtautumiseni hainrustouutteisiin ja muihin vastaaviin on ollut erittäin kriittinen. En usko niiden tehoon kuin plaseboefektin verran.

Minä sain kuitenkin polvileikkauksen jälkeen kondromalasiaan Cartexan kuurin ja ihmeekseni se toimi ja on toiminut sen jälkeenkin useampaan otteeseen. Oli vaikutus totta tai kuviteltua, käytän sitä silti kuureina. Ortopedi sanoi, että siitä olisi vahvempi tutkimusnäyttö kuin aikaisemmista tuotteista. Se on kuulemma jopa kasvattanut uutta rustoa. Ihan tuollaisiin ihmeisiin en usko, mutta koska se vähentää minulla selvästi sekä opiaattien että tulehduskipulääkkeiden tarvetta, käytän vähiä rahojani mielelläni siihen. Esimerkiksi kuurin aikana polvikivut loistavat poissaolollaan.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: MaKo - Helmikuu 29, 2016, 16:14:04
No enpä muista nimeä, kun en sitä ottanut.
Voisi kyllä olla toi Mintsin mainitsema, jotenkin tutun kuuloinen. Ja sitä syötiin kanssa kuureina..
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Helmikuu 29, 2016, 18:04:04
Okei, kiitti Mintsi. Joo ittekkään en kyllä kauheen hanakasti ois eurojani pistämässä glukosamiiniin/hainrustotuotteisiin (maistui muuten ihan hirveältä ainakin se versio, mitä joskus kokeilin)..
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Kaustinen - Maaliskuu 01, 2016, 00:00:16
Menee nyt ot:ksi, mutta en malta olla mainitsematta.. Minä syötän glukosamiinia meidän nivelrikkoiselle koiralle. En tiedä mikä ero on eläimille tarkoitetussa jauheessa, mutta kyllä tuon tassuttelu muuttui notkeammaksi  :thumbsup: Itse en sitä käytä, vaikka monenlaista nivelrikkoa onkin. Riittää, että taloudessa yksi syö (muun lääkityksen ohessa), on se sen verran kallista  ;D
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Peikko - Maaliskuu 01, 2016, 01:48:24
se koirille tarkoitettu on kuulemma ihan ihmisten syötävää,
kokeilin joskus meidän toiselle koiralle kun siitä tuli vanha,
silloin apteekissa totesi farmaseutti että jos ei koiralle kelpaa syö itse  ;D
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Maaliskuu 02, 2016, 09:35:24
Jaa no saattaa olla kohtuuella tehokkaampaa kun on eläimille tarkotettua :) Näin on ainaki biotiinin kohalla (ostelin sitä aikoinaan omaan käyttööni kun piti saada tukka kasvamaan pitkäks ja kauniiksi :D ) Pittää tsekata minkä hintasta tuo sitten on jos vaikka kuurina kokeilis. Vaikkakaan eipä lyhkäsillä glukosamiinikuureilla ole mitään virkaa, oon kuullut että sitä pitäs vähintään vuosi vetää että huomais muutoksia / apua..  ~:/
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: MaKo - Maaliskuu 02, 2016, 12:43:02
Trochanter, saitko haluamasi hiukset  8)
Mun omat on  aina olleet ihan ohkaset ja "luirut", eikä syöpäkaluuden jälkeenkään kasvaneet sen kummemmiksi, vaikka NIIN toivoin saavani paksut ja kiharat uudet hiukset  :doh:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Maaliskuu 02, 2016, 13:50:59
Mako, nyt on pitkä (puoleen selkään yltävä), paksu ja kiiltävä fleda - tosin tuo kuontalo on aina ollu -kiitos äidin!- paksua kamaa :D en tiiä oliko biotiinilla sen kummempaa vaikutusta mutta ainakin nopeutti jonnin verran uuden tukan kasvamista. Todella OT tähän topicciin.. anteeksi!

Niin ja topicciin liittyen: edelleen siinä lekurijonossa, ei muutoksia. Tänään juostiin alle kympin lenkki aamusella ja tilanneppa ei ole sen kummempi kuin aiemminkaan, kipiänä on päkiä aina ja ikuisesti aamen.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Kaustinen - Maaliskuu 02, 2016, 23:29:57
Mulla on nuo molemmat ranteet vihotelleet aina käytön mukaan. Huomasin myös, että toinen peukalo ei enää taivu "keskelle kämmentä" ja sitä yrittäessä taipuu etusormi alaspäin. Lämpö helpottaa jonkin verran ja nytkin laitoin yöksi kynsikkäät. Ilman miitä heräilen öisin särkyyn.. tuo apneavekotin kun puhaltaa tietyissä nukkumisasennoissa uloshengitysilman kylmästi suoraan käsiin. Kaikkea sitä  :vihellys:

Nilkat toistaiseksi pelittää (mitä nyt vinksahtelee välillä), mutta pitävät melko rutinaa..

Trexan aloitettiin aikanaan sormisärkyihin. Oireista voisi päätellä, että lienee alkanut ilmaantua toleranssia  ~:/
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Maaliskuu 12, 2016, 14:20:01
Eilen 15 kilsan lenkki (juosten siis), tänään 11 km. No, eilen alkoi päkiä temppuilla 10 kilsan kohalla ja tännään 9 kilsan. Lenkkarin poisottaminen jalasta alko taas kans itkettää. Jalkapohjan puolelle tullee se kipu ihan tolkuksi ja päälypuolelle noiden varpaiden väliin kasvaa hillitön patti. Olen varmuuen vuoks ottanu koivista kuvia et voin sitte lekurin vastaanotolla esittää ne "todistuskappaleina"; koipi kun ei välttämättä päiväsaikaan ole sen kummemmin ajetuksissa.
 ~:/
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Jussi - Maaliskuu 14, 2016, 08:48:05
Kyllä se vaan hiljaista juimia pitää kyynärpäissäkin ja ranteissa,samoin nilkat on keljuna no perjantaina näkee mitä tohtori sanoo toivottavasti sais ratkaisevaa apua,koitahan trochanter jaksella. :hoiva:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Maaliskuu 15, 2016, 13:30:41
Kiitti Röllimetsän Jussi   :hali: koitellaas kaikki jaksella. Illalla taasen lenkille. Eilinen meni lepopäivää pietellen.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Toukokuu 15, 2016, 09:38:01
Maanantaina saan sitten kortisonipiikin päkiään näin ens hättään ja kunnon reumatologilta (ennenkin pistänyt) :) Omakustannehintaan yksityiseltä. Tk:lekuri saa sitten määrätä minut uusiin r-kuviin tilanteen selvittämiseksi.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Elokuu 23, 2016, 14:45:38
Pitäs kai tsekkaa tuo omakannassa ollut kirjoitus tarkemmin, mutta siis (enkä kyllä tiä onko se vielä tullut sinne ees mutta eniveis..) :) Erosiiviset reumamuutokset kolmos-nelos-varpaan tyvessä alkaneet laajeta ja pahentua (siitä kun ne viimeksi on rönkattu eli 10 vuotta sitten). En oo nähny kuvia enkä tiiä mikä tilanne sielä kaiken kaikkiaan on, mutta ortopedin jonoon mut nyt on tyrkätty ja aikaa tässä oottelen. Tipahtaa postista kun tipahtaa.  ???
Piti muuten ihan googlettaa, mitä ortopedin alaan /alueeseen kuuluu  ;D
Semmosta päivitystä. Eilen saatu vielä 1 kortisonipiikki tulehtuneeseen nelosniveleen.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Syyskuu 18, 2016, 13:29:19
Niin. Päivitetään nyt tännekki. 8.9. ortopedi, joka kommentoi mun jalasta otettua r-kuvaa adjektiivilla "surullinen". 3-varvas on kauttaaltaan nivelrikkoutunut (kai noin voi sannoo  ~:/ ? ) ja enempiä jaarittelematta sano laittavansa lähetteen OYS:n reumakirurgille. Aikaa ootellessa siis. Tulehtunut patti 3-4- varpaan välissä on kutistunut lähes huomaamattomaksi mutta kipu on entisenlaisensa. Tästä etteppäin! :)
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Iines - Syyskuu 19, 2016, 09:41:56
Voi hittolainen, trochanter  :( Sinä kun olet niin kovin liikunnallinen, niin ilmeiseti reumajalkasi ovat tehneet stopin. Toivottavasti väliaikaisesti. Kuulostat vielä siltä, ettet oikein malta olla liikkumattakaan   :vihellys: joten aikamoinen noidankehä sinulla meneillään. Harmien harmi.

Itse kävin ratsastamassa (törkeän hintavalla tunnilla tuossa Ruskeasuolla) ja järkytyksekseni huomasin, etteivät nilkkani kestäneet touhua lainkaan. Ohjaaja kehoitti useasti laskemaan kantapäät alas, mutta en kivulta vaan voinut. Olen muutenkin ratsastanut vuosia suorilla nilkoilla, koska yliliikkuvat nilkkani lörähtävät aivan epänormaaliin asentoon jalkustimissa, joka kipeyttää nilkat. Vaan eihän tuo ohjaaja sitä voinut tietää.

Nyt tuskailen sen ajatuksen kanssa, etten enää koskaan ratsasta, koska esim.  köpöttely maastossa ei minulle riitä. Toivon, että reumapolin aika tuo jotain valaistusta elämääni, kenties apuakin ja voisin taas harrastaa ja liikkua.

Jottei menisi aiheen ohi, epäilen omissakin varpaissani nivelrikkoa. Kävely on ajoittain tuskaa, varpaat kipuilevat ja ovat osittain päällleikkäin. Krampit hävisivät, kun laitoin varpaiden väleihin nauhan, joka pitää ne pois toistensa päältä. Tunnen itseni 80-vuotiaaksi noine nauhoineni  ???

Tsemppiä trochanter jalkaongelmiesi kanssa. Toivon, että niihin löytyy apua ja saat jatkaa liikunnan parissa  :D
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Syyskuu 26, 2016, 11:26:40
Oi ei Iines  :( eipä kuulosta mukavalta sinunkaan tilanteesi! Koska sulle on aikaa tulossa reumatologille? Joo, juoksenhan minä koko ajan edelleenkin, kattella nyt tuo kirurgin käynti että saisko se vaikka aikaseksi mulle pohjallisia juoksutossuihin. Nyt ei vielä viitti niitä hankkia itte saatika uudenlaisia juoksutossuja ennenkun on tuo käynti plakkarissa ja asiassa ois sitä kautta viisaampi. Muutenhan tuota saattaa ostaa ihan vääränlaiset tossut.

Jaksamisia sinullekin! Toivomma että saamma jatkaa rakkaitten harrastusten parissa.  :thumbsup: :)
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Iines - Syyskuu 26, 2016, 23:00:34
Toivottavasti saisit trochanter maksusitoumuksen pohjallisiin ja voisit niiden myötä taas juosta ja harrastaa  :-*

Reumapolin aika on kolmen viikon päästä. Ensi viikolla verikokeet ja lannerangan röntgen. Kortisoni on pitänyt rungon suht kuosissa, nuo jalkaterät vaan kipuilevat kovin. Harkinnassa on siis reumalääkityksen aloitus, koska kortisonin purkamisen jälkeen loppukesästä olin kuin rautakanki ja kyynärpäät + nuo jalkaterät tulehtuivat. Tässä vaiheessa olen halukas ihan mihin lääkkeeseen tai vaikka kirveeseen  :kipee:

Vieläkös trochanter pelaat lätkää?
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Syyskuu 28, 2016, 14:32:14
Reuma-ajalle  :thumbsup: jospa se lääkityksen alotus sais hyvää aikaseks sulle Iines  :) pellaan joo lätkää, kahet reenit vkossa :) siinä tuo koipi ei ota ollenkhan niin pahasti onkeensa ku juoksussa mut ymmärtäähän sen kun jäällä ei tuu niveliin samanlaista iskutusta :) mites sinä, ootko miettiny sopivia pohjallisia?
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Jussi - Lokakuu 16, 2016, 12:58:43
Joskus kokeillut geelipohjallisia ja oli kuin olisi kävellyt vesisängyllä mutta varmaan nekin ovat niistä ajoista muuttuneet. ~:/
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Lokakuu 18, 2016, 15:34:03
Välillä vasemman käden rystyset on turvoksissa ja kippeet  >:( tullee mielhen oma äiti ja hänen nivelrikkoset kätensä. Nyt toi vasen oli eilisen taas ajetuksissa mut tännään ei. Ihme jojoilua!
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Peikko - Lokakuu 19, 2016, 01:31:53
Tuttua minullekin,
kipeät kohdat joskus vaihtuu päivittäin,
mutta nuo muutama vaivaisempi kohta on melkein koko ajan kipeitä.
Pahimpina päivinä olen voidellut tulehduskipugeelillä ja lisäksi otan Tramalin,
se auttaa parhaiten.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Lokakuu 21, 2016, 11:59:09
Peikko  :hoiva:

Mulla harmittaa kun mistään ei tunnu irtoovan tietoa noista nivelrikkoisten varpaiden / sormien puhdistuksista  ??? Semmonen kun nyt on ilmeisesti yhtenä vaihtoehtona (jos siitä nyt mitään apua on, kuulenpa sitte marraskuussa..) Mutta ei niitä vissiin kokemusten tasolla löydy täältäkään foorumilta?
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Kaustinen - Lokakuu 21, 2016, 13:01:32
Mulla on ollut sellainen käsitys, että puhdistusleikkaus on lähinnä väliaikaisesti helpottava toimenpide ja ettei sitä siksi kovin paljon tehtäisi  ~:/

Hain ajatukselle vahvistusta ja löysin tämän linkin.
Duodecin/Peukalon tyven ja sormien nivelrikko (http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/kokoelmat?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_lifecycle=0&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_doAsUserId=lmvaygeewqdukb&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_p_frompage=uusinnumero&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tunnus=duo10088)

Sieltä löytyy paljon tietoa. Mm. Tämä:

"Sormen kärkinivelen (DIP-nivel, peukalon IP-nivel) nivelrikossa oireita voidaan joskus lieventää alkuvaiheessa puhdistusleikkauksella eli poistamalla luukyhmyjä (Heberdenin kyhmyt), tekemällä synovektomia ja poistamalla mahdollinen mukoosikysta (Kaufmann ym. 2010). Puhdistusleikkauksen edellytyksenä on, että nivelrikko ei ole edennyt kovin pitkälle eli nivel on stabiili ja nivelpinnan muoto on säilynyt. On muistettava, että puhdistustoimenpiteet suovat korkeintaan väliaikaisen helpotuksen. Pitkälle edenneessä nivelrikossa kärkinivelen luudutuksella (luudutuskulma 0-5°) saadaan pysyvä ja kivuton tulos. Luudutus tehdään yleensä joko metallisilla piikeillä, jännitesidoksella tai kannattomalla ruuvilla. Kärkinivelen luudutus ei aiheuta merkittävää toiminnallista haittaa, jos muut sorminivelet toimivat hyvin."

Reumaliiton sivuilta reuma-aapisesta tasolta "leikkaukset" löytyi myös tietoa joidenkin nivelten puhdistusleikkauksista.

Toivottavasti, Trochanter, löytyi kaipaamaasi tietoa  :thumbsup:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Lokakuu 21, 2016, 14:36:28
Kiitoksia Kaustinen! :) Näin mieki ymmärsin ja annoin itteni ymmärtää, että aika alkuvaiheessa tuota operaatiota voinee kokkeilla.. Mulle tuskin kirurgi tullee sitä ehottammaan kun koko varvas oli sitä surullista kateltavaa ja kauttaaltaan nivelrikossa.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Peikko - Lokakuu 22, 2016, 02:15:40
Tarkkaan kannattaa käydä ortobedin kanssa tuo luudutus piikin kanssa
ja se että minkä verran kukakin on niitä tehnyt,
kaikilta ne ei tunnu onnistuvan kovin hyvin.
Siskolle tehtiin tuo luudutusleikkaus piikin kera
ja se piikki jäi jotenkin liian pitkäksi, hankasi kovasti kävellessä
ja joutuivat sitten sitä uuselleen repostelemaan.
Ei siitä tullut oikein hyvä vieläkään, vaivaa jatkuvasti.
Eli ei pidä alkaa kenenkään koekaniiniksi.
Toisilla sitten onnistuu heti kunnolla,
joten sellainen kirurgi joka olis tehnyt niitä mahdollisimman paljon.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Lokakuu 22, 2016, 08:40:00
Juu, niinhän se on. Toisaalta jos luudutus on ainoo vaihtoehto sille, että mulla ois mahollista vielä juosta pitkiä matkoja, ei kahta sanaa, suostunko. Toivon kans et OYS:in kirurgi ois aiheessa spesialisti. En kumminkaan kovin helposti suostu, mutta jos sillä on pienikään mahollisuus parantaa tän hetken tilannetta niin.. voi voi. Vaikeeks menee. Mut onneks saa puhuu siitä sit naamatusten ja kunnolla! :)
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Peikko - Lokakuu 24, 2016, 01:15:23
onnea matkaan ja päätöksen tekoon :thumbsup:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Lokakuu 24, 2016, 02:27:55
Kiitos Peikko! Sitä tarvithaan.. ja on tässä tullu usiamman kerran puntaroitua asiaa eri kantilta. Hullua hurskaammaks tulematta!  :D
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: MaKo - Lokakuu 24, 2016, 11:16:15
Onhan sulla Trochaneter isoja asioita mietittävänä  :hoiva:
 Kuinka helppoa se olisikaan, jos kaikilla leikkauksilla, luudutuksilla sun muilla olisi takuu....että tilanne, oli se mikä tahansa, varmasti paranee toimenpiteen jälkeen  :o
Mun nivelrikkoni sormissa on jotain kummallista sorttia. Vaikka se on "vaivannut" jo monta, monta vuotta, ja kai jotenkin edennytkin...ainakin sormet on vääntynyt vähän vinoihin asentoihin ja nivelet paksuuntuneet, niin sellaisa kipuja ei ole koskaan ollut, että lääkettä olisin tarvinnut.
Joskus sormet ovat jäykät ja "koppurat", mutta kun niitä koukistelen ja jumppailen, tilanne helpottaa  :vihellys:
Taitaa olla samaa lajia kuin mun migreeni, jotain oireita on, muttei särkyä  :rohonauru:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Lokakuu 26, 2016, 18:04:07
MaKo, siullekin  :hali: kuulostaa ihan äidin sormilta siun sormesi. Äiti toivoi tässä pääsevänsä jo eläkkeelle kun kivut ovat välillä ihan hillittömät, mutta kortisonipiikkiä oli tuupattu ja käsketty takas töihin vaan.
Joo ja sanoppa se! Oliskin takuu.. sillon tää eläminenki olis helepompaa!
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Wilder - Heinäkuu 16, 2017, 17:12:44
Miten ihmisillä on oireillu polvien nivelrikko? Multahan tosiaan varmaks diagnosoitu ainakin selän fasettiniveles oleva nivelrikko, mutta nyt tässä joku noin 3-4 viikkoa taaksepäin alkanu tuntuu polvien sisäsyrjissä kipua. Lähinnä jos kävelen pitkään, tai kun nousen ylös istumasta. Ja tietyssä kohtaa on molemmat polvet arat, jos niitä painaa. Miettiny eka iha lihaskipua, mutta ei kai sen pitäs näin pitkään jatkua.  ~:/

Soittelen huomenna tk:ooseen, jos sattuis järkevä lekuri kohdalle kun oma lääkäri yksityiseltä on lomalla vielä useemman viikon.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Heinäkuu 16, 2017, 20:29:35
Omakohtaista tuntua polveen tuossa tilassa ei ole, mutta äidillä oireilu ja kivut tuntuivat samanlaisina kuin kuvaat. Jos pötkötteli vaikka sohvalla pitkään tai oli pitkään jalkojen päällä töissä, askel ikäänku "lyheni", meni töpöttävämmäksi ja mm. polven takaosa kipuili. Turvotti ja oli ajetuksissa. Joten tuo kuulostaa hyvinkin mahd kulumalta tai nivelrikon alulta.. näin maallikkona. Hyvä että alat tutkituttaa asiaa! :)
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: MaKo - Heinäkuu 16, 2017, 22:44:11
Mulla polven nivelrikko aiheuttaa Bakerin kystan, joka on polvitaipeessa, siis takana, kivikova, pienen nyrkin kokoinen patti, joka kipeytyy ja vaivaa, joskus paljonkin....ja nimenomaan vaurioitunut nivel kasvattaa sen kystan juuri siihen paikkaan.
Hoitona on....... :doh: ei mitään  :sadattelu:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Wilder - Heinäkuu 17, 2017, 00:42:54
Mulla ei oo turvotusta kummassakaan polvessa, jonka takia en eka niinkää ajatellu et ois rikkoa. Mut ehkä tuo on hyvä tsekata et onks siel mitään. Ja luulis saavan röntgenii lähetteen kun diagnosoitu jo ihan varmaks ainaki yhes kohtaa nivelrikkoa.

Onneks näyttää tulehduskipulääke auttavan parhaiten tohon polvikipuun, oon testaillu  mikä tehoo parhaite ja täl  hetkel  arcoxia tai mobic tehoo hyvin. Ei se nyt kipuna sellain hirvee rajottava oo kun hermosärkyyn tottunu nii tää kipu  ei veä vertoja millään tavalla sille, mutta sen verran se häirihtee et siihe kiinnittää huomiota ettei oo normia.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Peikko - Heinäkuu 17, 2017, 00:52:37
Minulla on valitettavasti omakohtaista kokemusta asiasta,
molemmissa polvissa on nivelrikko.
Polven nivelrikko tulee pikkuhiljaa ei äkillisesti,
parhaiten sen saa selville magneettikuvasta tai rtg kuvasta.
Selkäoireet myös tekee monesti polveen tai lonkkaan kipua.
Etkös sinä ollutkin vasta selkäoperaatiossa,
on mahdollista että kävelyasentosi on sen myötä muuttunut sen verran,
että polvesi rasittuu erikohdasta kuin aiemmin ja se aiheuttaa kivun.
Mikäli kipu jatkuu pidempään silloin kannattaa ottaa ensin rtg, sinne pääsee lähetteellä.
Toivottavasti kipu on vaan rasituskipua ja menee ohi, kunhan kävelyasentosi tasoittuu  :thumbsup:

Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Wilder - Heinäkuu 17, 2017, 07:13:25
Ei tuo oo tullu siinä mielessä äkillisesti, että mun polvet ois ollu totaali  oireettomat tähän asti.  Toinen noista on naksunu pitkään ja joskus harvoin kipuilleet, mutta en  oo sillon niin kiinnittäny huomiota kun oon lähinnä  pistäny hermovaurion piikkii.

Ja ne on  pitkää kipeytyneet hetkellisesti, jos  oon istunu liian kauan nojatuolissa nii et mun jalat on  normisti koukus. Mut jos  oon ollu vaiks sohval jalat suorin ni ei mitää ja se kipu  menny ohi  ku oikassu jalkansa suoriks. Mut lähinnä tälläsiä yksittäisiä  oireita  joita en  oo  oikein mihinkää osannu yhdistää  sen tarkemmin.

Mun kävelyasento  on  nykyään  huomattavan parempi  ollu  leikkauksen  jäljiltä kun tuo hermosärky on nyt ollu tosi vähänen. Selkäoireet on ollu pahat tosin ennen triptylin alottamista.

Enkä oikein keksi  mitään mistä ne ois rasittuneet kun en oo liikkunu tavanomasta enemmän. Jos ois alkanu nyt heti töiden  alotuksen jälkeen niin sit pistäisin pelkän rasituksen piikkiin, mutta alko jo aiemmin.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Heinäkuu 17, 2017, 07:38:44
Mulla polven nivelrikko aiheuttaa Bakerin kystan, joka on polvitaipeessa, siis takana, kivikova, pienen nyrkin kokoinen patti, joka kipeytyy ja vaivaa, joskus paljonkin....ja nimenomaan vaurioitunut nivel kasvattaa sen kystan juuri siihen paikkaan.
Hoitona on....... :doh: ei mitään  :sadattelu:
Tämäkin on muuten äitillä, unohtu mainita. Bakerin kystan todettua polvi tutkittiin paremmin.

Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Peikko - Heinäkuu 18, 2017, 02:33:12
toisessa polvessa  myös minulla
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Heinäkuu 18, 2017, 15:16:40
Itellä (joo, tympii vetää tää minäminä-jutuksi :( ) vasen päkiä kipuillu vlopusta alkaen. Tainnu jäädä lääkityskin noudattamatta täs parit viimiset vkot. Häätyy kattella tarviiko kortisonipistos hakia; viimeks menin "liian myöhään" - lääkärin mukaan. No ja lopputulemanhan muistamme, päkiä operoitiin.
Eli oikeestaan aasinsiltana kaikille; mitä pikemmin tutkituttaa vaivansa, sen parempi  :thumbsup: myös Wilder!
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Peikko - Heinäkuu 19, 2017, 12:03:29
 :thumbsup:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Kipee - Elokuu 23, 2017, 15:08:04
Täällä myös yksi jolla on nivelrikko sormissa.

Kivut iskivät kymmenisen vuotta sitten voimakkaasti sormia rasittavan työn seurauksena. Jouduin nostelemaan painavia tuotteita joita ei voinut kannatella muuten kuin sormivoimin. Sormia särki päivä päivältä enemmän. Olin juuri aloittanut siinä työpaikassa ja halusin pitää siitä kynsin hampain kiinni. Jatkoin työntekoa hampaat irvessä kunnes en meinannut saada sormia enää aamuisin suoriksi. Hakeuduin lääkärille joka teki lähetteen reumalääkärille. Tutkimuksissa selvisi, että minulla oli napsusormi ja nivelrikko. Luulin saavani lääkkeet ja palaavani töihin. Lääkäri teki kuitenkin varsin selväksi sen, että minun oli PAKKO jäädä pitkälle sairaslomalle tai huonosti kävisi... No, huonostihan siinä kävi, kun ilmoitin työnantajalleni pitkästä sairauslomasta. Työpaikka meni.  :(

Tuon jälkeen sormeni olivat kuukausia hyvin kipeät. Nivelet olivat kosketusarat ja pienikin kolhaisu sai vedet silmiin. Puolen vuoden jälkeen kivut olivat ajoittaisia joten uskalsin lähteä etsimään uutta työpaikkaa.

Ensimmäiset vuodet söin apteekista ostamaani glukosamiinia. Kivut pysyivät ajoittaisina ja uskoin sen olevan glukosamiinin ansiota. Kerran sitten minulla ei ollut varaa ostaa uutta pilleripurkkia ja totuin olemaan ilman sitä. Sitten huomasin, että olin ollut melko kivuton ilman sitäkin kuukausia. Mitään "korjaavaa" en ole sen jälkeen ottanut. Tai no, kerran lääkäri määräsi jotakin jauhepussilääkettä joka oli niin hirvittävän pahaa etten saanut juotua vaikka kuinka yritin. Lääke ei mennyt onneksi hukkaan, sillä ystäväni vanhalla nivelrikkoisella koiralla oli sama lääke.  ;D Annoin sen sille ja hyvin kuulemma maistui.  :thumbsup:

Tuosta puolen vuoden vaikeasta kipujaksosta jäi muistoksi kaksi vääntynyttä sormea ja ajoittaiset kivut joita hillitsen tavallisilla särkylääkkeillä.

Nivelrikkoa on todistetusti myös toisessa polvessa, mutta mitä todennäköisesti vähän joka kohdassa sillä onhan tässä kyseessä jo melkoisen iäkäs neitonen.  ;)

Tällä hetkellä nautin tällaisesta rauhallisesta jaksosta jolloin kipuja ei ole ja pystyn tekemään käsitöitäkin.  :)Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Elokuu 27, 2017, 08:50:31
 :thumbsup: Kipeelle, hyvistä hetkistä yläpeukku, toivotaan tilanteen pysyvänkin rauhallisena! :)

Itellä sama juttu. Kortisonipistos laitettiin vasempaan päkiään heinäkuussa ja nyt on ollut ihan rauhallista nivelissä sen jälkeen. :)
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: MaKo - Elokuu 27, 2017, 14:11:23
Mulla on sormissa nivelrikkoa, ollut jo kohta varmaan 20v. mutta ei ole juurikaan vaivannut. Nivelet ovat turvonneet ja pari sormea on jo vääntynyt vinoon. Sormuksista luovuin jo aikaa sitten, ja kun sain lahjakortin aikoinaan tatuointiliikkeeseen, otin "vihkisormuksen" vasempaan nimettömään.
Nyt olen kyllä huomannut, että nivelet kipuilee enemmän, ovat jäykkiä ja menevät lukkoon aika ajoin. Kipulääkettä en ole vielä koskaan joutunut sormiini syömään :thumbsup: Saan niihin "toimintakyvyn" jumppaamalla ja taivuttelemalla, välillä vähän väkisinkin, ja hieromalla niveliä, ja kummasti ne aina vetreytyvät :vihellys: Ainoa haitta toistaiseksi on kynän käyttö, joudun välillä oikein asettelemaan kynän käteeni niin että se myös pysyy siinä  :rohonauru:
Polvien nivelrikko on vähän samanmoisessa jamassa, kipuilee, vaivaa, särkee, mutta vain ajoittain, joten enpä niitäkään mitenkään erituyisemmin hoida. Hevosbalsami toimii mulla hyvin, illalla levitettynä antaaa melko rauhaisan unen  :vihellys: 


*edit* poistettu roppakaupalla tyhjää lopusta...


Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Kipee - Elokuu 28, 2017, 07:23:07
Että muuten voi olla huonoa tuuria, että tällainen muutenkin romuluinen akka sattuu olemaan vielä varsin tapaturma-altis. Olen nimittäin kompastellut milloin missäkin. Nelisen vuotta sitten kompastuin pitkässä heinikossa olleeseen rappurallin. Juu, en tiedä miksi se oli siellä!  :sadattelu: Siinä nyrjähti oikeankäden peukalo ja jouduin pitämään tukea monta kuukautta. Pikkuhiljaa sormi kuntoutui onneksi lähes normaaliksi. Alkuvuodesta kompastuin työpaikalla ja silloin murtui nimetön.  :doh: Sormi ei mene vieläkään täysin koukkuun. Sen viereinen sormi taas murtui kymmenisen vuotta sitten, kun leikin koiran kanssa ja kompastuin pihalaattaan....  :laugh:

Enpäs muuten ole tullut kokeilleeksi hevosvoidetta. Paljon olen kuullut siitä kehuja mutten ole tiennyt ostaako lämmittävää vai viilentävää.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: hiker - Elokuu 28, 2017, 23:35:00
Täällä toinen, joka on murtanut kolme kertaa sormensa! Onhan se vaikea ymmärtää, kuinka sormen voi murtaa jumppatunnilla pyörähtäessään ja osuessaan naapuriin. Hän ei edes huomannut, että kroppamme olivat ihmeemmin kohdanneet. Muistona on nivelrikkoiset pahkurat. Muita syitä ei ole keksitty kuin täysin joustamattomat ykkösnivelet.
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Kipee - Elokuu 29, 2017, 07:32:48
Täällä toinen, joka on murtanut kolme kertaa sormensa! Onhan se vaikea ymmärtää, kuinka sormen voi murtaa jumppatunnilla pyörähtäessään ja osuessaan naapuriin. Hän ei edes huomannut, että kroppamme olivat ihmeemmin kohdanneet. Muistona on nivelrikkoiset pahkurat. Muita syitä ei ole keksitty kuin täysin joustamattomat ykkösnivelet.

Ikävää mutta samalla mielenkiintoista mitä kerroit. Minullakin oli ongelmia sorminivelten kanssa jo kouluaikoina. Muistan kuinka ainakin lentopallon pelaaminen oli mahdotonta sillä sormien kärkiniveliin sattui niin paljon. Minulle neuvottiin miten sormet kannattaa pitää jäykkinä muttei se auttanut mitään. Jouduin pitämään käteni aina nyrkissä. Eipä ole koskaan tullut mieleen, että tuo olisi voinut kieliä jostakin nivelviasta. Ajattelin aina, että mä en vaan osaa...  :(
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: MaKo - Elokuu 29, 2017, 23:25:49
Mulla on sekä viilentävää että lämmittävää, vaihtelen niitä aika ajoin. En osaa sanoa kumpi on parempaa, mutta eivät ne kylläkalliitakaan ole, muutaman euron purkki  :vihellys:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Syyskuu 30, 2017, 08:49:54
Suosittelen kans hevoslinimenttiä. On edullista ja löytyy melkeen mistä tahansa marketista. Ja toimii. :) Jos ei itte osaa bongata, niin kassalta kysymään, taatusti tietävät mistä aineesta on kyse jo kun mainittee hevoslinimentin. :)
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: trochanter - Lokakuu 20, 2017, 16:08:20
Päivitystä omaan tilanteeseen. Oikean putsatun päkiän kipuilu on taas välillä alkanut. :( Eli sillon tällön paineen tunnetta, kipua, levossakin; kävellessä molemmissa päkiöissä - ja varsinkin aamuisin! - kankeutta, vasemman jalan alla tuntuu olevan se kuuluisa golfpallo. Vertyy siinä aamun aikana kyllä, kummatkin, aika nopeastikin.
Tulee fiilis, että näinköhän joudutaan jossain vaiheessa varpaita luuduttamaan.. kuitenkin. :( Mutta en vielä heitä kirvestä kaivoon. Turvotusta siinä ei ole näkynyt lainkaan, jotain positiivista. :) :thumbsup:
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: Kipee - Heinäkuu 06, 2020, 07:22:38
On tässä taas tullut etsittyä tietoa sormien nivelrikosta.. En kuitenkaan saanut selvyyttä siitä voiko ns. napsusormi aiheutua ihan vaan nivelrikosta. ~:/  Sormien lukkiutumisen syynä kerrotaan yleisesti olevan rasitus ja jännetuppitulehdus. Minun pikkusormeni ei joudu koskaan mitenkään erityiseen rasitukseen, mutta se on jumittanut jo useamman vuoden. Viime kuukausina tilanne on vain pahentunut ilman mitään näennäistä syytä. Etenkin aamuisin sormi jumittuu ihan jo hammasharjaa tai kahvikuppia kädessä pitäessä. Pitäisiköhän mokomaa pikkuvaivaa käydä valittamassa lääkärillä....  :-\
Otsikko: Vs: Käsien (ja jalkojen) nivelrikko
Kirjoitti: akilleija - Heinäkuu 07, 2020, 08:19:12
Mielestäni, jos oireesta on olennaista haittaa niin sitä voisi yrittää selvittää.