Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Tules -sairaudet / Vs: Lihasepätasapaino
« Uusin viesti kirjoittanut YIT tänään kello 01:36:26 »
Mielenkiintoista. Minä olen ollut kaksi kertaa Ortonin lääkäreiden pakeilla, kuntoutuskurssien yhteydessä, mutta eivät he nähneet minusta mitään sen kummempaa kuin että taisivat huomata, että selkäni on todella pitkä ja lisäksi suora kuin rautakanki. Mutta sillekään ei voi tehdä kuulema mitään.

En tosin tiedä, mikä oli ko. lääkäreiden koulutus tai että kerrottiinko sitä edes meille, vai lähetettiinko meidät vain "lääkärin" luo.

Sen muistan kyllä hyvin elävästi kun se Ortonin lääkäri sanoi, että hän uskoo, että selkääni särkee. Ko. mies oli kyllä erittäin sympaattinen ja ihan fiksun oloinen ja tajusin selvästi, että hän haluaa vain olla empaattinen. Mutta en mahda sille mitään, että sellainen lausuma oli minusta hyvin hyvin outo ja on sitä mielestäni edelleen. Koska kertomalla minulle erikseen, että hän uskoo minua kun kerrron että selkääni on särkenyt jo monta vuotta putkeen, hän tuli sanoneeksi eli tarkoittaneeksi vähintäänkin, etteivät kaikki lääkärit ehkä uskoisi minua tms.

En vieläkään tajua, mistä tuo uskomisdiskurssi sai alkunsa. Ehkä siitä, että olin nuori, hoikka ja lihaksikas? Mutta jos olisin pienilihaksinen, en olisi voinut mitenkään kouluttautua kirvesmieheksi eli tottakai olin lihaksikas.

Jotenkin minulle välittyi niihin aikoihin sellainen mielikuva, että jotkut ajattelivat, että selkäsärky  johtuu siitä, että ihminen ei  harrasta liikuntaa ja on ylipainoinen. Nythän kuitenkin tiedetään, että liikunta ei suojaa krooniselta selkäkivulta ja että nimenomaan rakennustyöläiset ja muut raskaan työn tekijät ovat suurimmassa riskiryhmässä. (Se tiedettiin jo sillion, koska kuulin sen erään lääkärin suusta.) Ja juuri sen takia tuo vakuuttelu että uskoo minua oli niin asiatonta ja jopa loukkaavaa. Vähän niin kuin jos minä olisin vakuuttanut hänelle, että uskon, että hän on päässyt lääketieteellisen tenteistä läpi lunttaamatta.  ;D
2
Tules -sairaudet / Vs: Lihasepätasapaino
« Uusin viesti kirjoittanut hiker eilen kello 23:08:33 »
Fysiatrin Ortonista ja fyssarini aikoinaan urheilukaverini kautta (oma mies). Tämä fyssari ehtikin sitten hoitaa kroppaani kokonaiset 40 vuotta ennen kuin jäi eläkkeelle viime vappuna. Hän on oppinut tuntemaan kroppani läpikotaisin ja tietää kaikki sen lukemattomat haasteet. Pääsen edelleenkin hänen näppeihinsä tarpeen tullen. Nyt paikka vain on hänen autotallinsa.
3
Tules -sairaudet / Vs: Lihasepätasapaino
« Uusin viesti kirjoittanut YIT eilen kello 02:54:27 »
Hiker, miten löysit kaikki nuo pätevät ammattilaiset?
4
Tules -sairaudet / Vs: Lihasepätasapaino
« Uusin viesti kirjoittanut YIT eilen kello 02:41:01 »
Myöskään SI-nivelestä ei ollut mitään puhetta, vaikka perusongelmani oli toispuoleinen särky.
5
Tules -sairaudet / Vs: Lihasepätasapaino
« Uusin viesti kirjoittanut YIT eilen kello 02:38:24 »
En usko, että kyse on sattumasta, etten ole saanut ammattitaitoista apua. Koska 25 vuotta sitten oli täsmälleen sama juttu, vaikka asuin toisella paikkakunnalla. Ei fysioterapeuttista tutkimusta enkä päässyt kertaakaan edes fysiatrin vastaanotolle. Kukaan ei edes kertonut, että on olemassa fysiatreja!

Sen sijaan minut lähetettiin ortopedille, joka käski minun kävellä varpailla ja taivuttaa sormia lattiaan. Koska läpäisin nämä "testit" lääkärit julistivat minut "terveeksi". Sanoivat toki, että uskovat kyllä, että selkääni särkee, mutta että siellä ei voi kuulema olla mitään, mikä voisi aiheuttaa kipua (vaikka magneettikuvaa ei edes otettu), koska välilevynpullistumani parani kuulema jo aikaa sitten (vaikka magneettikuvaa ei edes otettu).

Mistään repeämän mahdollisuudesta ei ollut mitään puhetta, eikä varsinkaan siitä, että repeämä ja pullistuma eivät ehkä parane koskaan.
6
Tules -sairaudet / Vs: Lihasepätasapaino
« Uusin viesti kirjoittanut hiker Lokakuu 22, 2020, 23:12:00 »
Harmi, että olet kohdannut ammattitaidotonta hoitohenkilökuntaa. Sinun olisi hyvä nähdä ja kokea, kuinka ammattinsa täysin osaava fysioterapeutti tai fysiatri työskentelee potilaan kanssa. Siinä ei todellakaan ole kyse joistain testiliikkeistä, joiden suorittamista kukaan ei edes kontrolloi. Kyse on täydellisestä ihmisen fysiologian ja anatomian tuntemisesta ja "parantavista" kättentaidoista sekä  potilaan aktiivisesta osallisuudesta fysioterapeutin antamaan hoitoon. Fysiatrini kanssa minulla oli aina tunne kuin hän olisi läpivalaissut minut päästä varpaisiin pelkällä katseellaan. Hän ei ollut päätelmissään eikä diagnooseissaan koskaan väärässä.

Kun ihmisellä on ongelmia omassa kehossaan, hänen on äärettömän vaikea suorittaa annettuja kuntoutusliikkeitä täysin oikein. Jos ei ole tehnyt oman kroppansa kanssa valtavasti töitä ennen sairastumista eli ei ole tietoinen oman kroppansa tavasta toimia tai ei ole kykenevä löytämään esim. syviä lihaksiaan saati antamaan niille oikeanlaisia käskyjä, on lähes mahdotonta tietää, tekeekö liikkeet oikein. Enimmäkseen väärin jo pelkästään siksi, että liikkeiden näyttäjän anatomia, liikkuvuus jne. ovat erilaiset kuin kuntoutujalla.

Olen itse treenannut koko elämäni ja kehonhallintani oli loistavassa kunnossa kunnes... Aivojeni, hermostoni ja lihasteni yhteistyö ei enää sujunutkaan. Esim. seisoin omasta mielestäni tasapainoisesti molemmilla jaloillani. Totuus oli, että toisella vain puolet toisen painosta. Kun painoani siirettiin tasan molemmille, seisoin omasta mielestäni kaltevasti kuin Pisan torni. Fyssarini korjasi muutaman vuoden aikana satoja ja satoja kertoja liikesuorituksiani näyttäen, sanoittaen ja ennen kaikkea ohjaten omilla käsillään. Harjoitellessani itsekseni peilistä tuli paras kaverini. Pari vuotta kului peilin edessä. Yhä edelleen tarvitsen peiliä nähdäkseni, että teen esim. Pilateksessa tai Barressa (baletin kuntoversio) liikkeet varmasti oikein.

Omasta puolestani voin ainakin sanoa, ettei minkäänlaisesta verkkokuntoutuksesta olisi ollut minulle mitään apua. Mitä luultavimmin vain haittaa!
7
Tules -sairaudet / Vs: Lihasepätasapaino
« Uusin viesti kirjoittanut YIT Lokakuu 22, 2020, 00:47:23 »
Hän on kai koulutukseltaan joku personal trainer.

Minä käsitin, että diagnoosi tehdään Harjun ohjelmassa sen  mukaan, miten potilas suoriutuu testiliikkeistä. Ymmärrän toki huolesi, mutta olen silti  sitä mieltä, että itsediagnoosi valmiiden testiliikkeiden avulla on kuitenkin parempi kuin terveyskeskusten ja yksityisten fysioterapeuttien suorittama "haamutesti" joka tehdään vain paperilla. Yksityinen terapeutti ei laatinut käynnistäni muistiinpanoja lainkaan, joten en voi todistaa, ettei minua tutkittu, vaikka hän väittää kotisivuillaan tutkivansa jokaisen asiakkaansa ihan alkajaisiksi.

Myös terveyskeskuksen fysioterapeutti väitti ennen vastaanottoa, että hän tulee tutkimaan minut vastaanoton aikana, mutta näin ei sitten käynytkään.  :(  Eli minun tapauksessani 2 vuotta kroonista ja vahvasti invalidisoivaa selkäsärkyä eikä muuta tutkimusta kuin kuvantamistutkimukset. Niitäkään ei olisi tehty ellen olisi vaatimalla vaatinut...
8
Tules -sairaudet / Vs: Lihasepätasapaino
« Uusin viesti kirjoittanut hiker Lokakuu 21, 2020, 02:13:52 »
Oma omt-fyssarini on hoitanut minua jo parikymmentä vuotta samoin metodein kuin Harju sivuillaan esittelee. Valtavan suuri ja erittäin merkittävä ero vain on siinä, että jokainen keho sekä niiden anatomia ja ongelmat ovat erilaisia ja vaativat henk.koht. tutkimista verkko-opastuksen sijaan. On tarvittu satoja henkilökohtaisia tapaamisia fyssarini kanssa, jotta kehoni on saatu näinkin toimintakykyiseksi kuin se on nykyään. Intensiivisimmän kuntoutuksen aikana minua hoiti kolme eri omt-fyssaria. Heillä kullakin oli oma erityistehtävänsä ja omakohtainen näppituntuma juuri minun kehostani. Olen ikuisesti kiitollinen tuolle upealle kolmikolle, joka otti minun kuntouttamiseni yhteiseksi haasteekseen.

Harjun metodit ovat varmasti ok ja auttavia joillekin. Henkilökohtaisesti en vain voi ymmärtää, että hän "hoitaa" ihmisiä ja selvittää syitä heidän kehonsa ongelmiin verkon välityksellä. Jokaisen kehossa on erityispiirteitä, ovat ne sitten terveyttä tai sairautta. Jokainen keho pitää tuntea tarkkaan ennen kuin voidaan lähteä rakentamaan harjoitus/hoito-ohjelmia.

Lukaisin Harjun sivuja ja ärsyynnyin verkkomyynnistä, jota hän harjoittaa! Onko hänellä jokin alan koulutus?9
Tules -sairaudet / Vs: Lihasepätasapaino
« Uusin viesti kirjoittanut YIT Lokakuu 21, 2020, 01:42:21 »
Toisaalta Harju kirjoittaa myös nuoruuden painonnostoharrastuksistaan: "olin kyllä vetänyt vatsaa sisään, ja tehnyt suorille sekä vinoille liikkeitä sekä pelannut kiekkoa ja sählyä(---). Ja isoin juttu oli, että se vatsan sisään vetäminen ei todellakaan riitä."

Mitä ihmettä??? Ei kai vatsaa kannata vetää sisään kun nostaa taakkoja??? Vatsalihastenhan kuuluisi antaa tukea selkärangalle. Jos vatsalihaksia vetää sisään, eivät ne voi käsittääkseni tarjota selälle minkäänlaista tukea, koska eivät ole kiinni selkärangassa, vaan vatsapeitteessä. Minä en keksi mitään muuta tapaa tukea selkää vatsalihaksilla, kuin vetää ilmaa alavatsaan ja sen jälkeen jännittää vatsalihaksia (=palleaa?) niin paljon, että vatsalihasten ja keuhkon alaosaan muodostuu paineistettu kova ilmapallo, joka pysyy kovana sen vuoksi, että vatsalihakset puristavat sen vasten selkä/kylki tms. lihaksia. Em. lihasryhmien väliin muodostuu tällöin paineistettu ilmaontelo, joka antaa tukea selkää tukeville lihaksille.

Jos vetää vatsalihaksia kohti selkärankaa ilman, että keuhkojen alaosassa on ilmaa, niin eihän ne vatsalihakset mitenkään voi ulottua selkärangan viereen, jotta voisivat oikeasti antaa suoraa lihastukea selkärangalle. Jo senkin takia, että siinä välissähän on kaikenmaailman suolistoa ja kohtua ja munasarjoja/eturauhasta. Eli ei vatsalihaksia voi siis mitenkään ulottaa selkärankaan asti, vaikka kuinka vetäisi vatsaa sisään.  ;D

Minä olen aina kyennyt litistämään vatsani poikkeuksellisen litteäksi niin että vatsaan muodostuu järkyttävän suuri kuoppa, mutta ei tulisi mieleenikään tehdä mitään selkää rasittavaa siinä asennossa, koska selkärangalta puuttuu siinä asennossa tuki lähes kokonaan, hyvä kun pysyn silloin edes pystyssä.
10
Tules -sairaudet / Vs: Lihasepätasapaino
« Uusin viesti kirjoittanut YIT Lokakuu 21, 2020, 00:49:42 »
Jukka Harju kirjoittaa lihasepätasapainon hoitamisesta näin: "vasen ja oikea puoli treenataan eri tavalla. Valmiiksi jäykkää lihasta ei saa alkaa vahvistamaan eikä heikkoa ensisijaisesti venyttämään."

Voimakkaampaa puolta jumpataan siis vähemmän kuin heikompaa.

Lisäksi Harju kirjoittaa, että toisen puolen lihaksen heikkous johtuu yleensä siitä, etteivät aivot hermota heikommalta tuntuvaa lihasta normaalisti. Lihas on siis tarpeeksi iso, muttei toimi normaalisti.

https://www.aft.fi/toiminnallinen-selkatreeni
Sivuja: [1] 2 3 ... 10