Kirjoittaja Aihe: Hermosärkyä, missä vika?  (Luettu 75473 kertaa)

Minnuska

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 131
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #45 : Lokakuu 29, 2018, 22:37:40 »
Hello!

Etsin aihetta, minne kyselyni kirjoittaisin ja tämä tuntui sopivammalta.

Selkä, lanneranka, iskias mikälie, on kiusannut viime vuodesta asti, mutta nyt huhtikuussa paheni.
Viikonlopun työrupeama uuden salin avajaisvkonloppu ja jatkuvaa seisomista, räjäytti iskiaskivun päälle oikealle ja paikallisen kivun vasemmalle.
Vasen puoli rauhoittui kesän aikana, mutta iskiakipu on vaivannut sieltä tähän päivään asti.

Eli 'naru' vetää pakarasta nilkkaa, kävellessä puutuu jalkapohjasta pohkeen puoleen väliin asti ja töissä seistessä puutuu isosta varpaasta ylöspäin pohkeen korkeudelle asti ja tätä nykyä, kiertää pohkeen ympäri. Istuminen poistaa tunteen heti. Jopa 1-2 min paikallaan seisominen aiheuttaa oireen. Istuminen pitkään ei ole hyvä sekään. Alan oleen väsy. Pieni liike koko ajan on hyvä ja väliin istuminen, jolloin olen jopa täysin kivuton. Asiakkaiden palveleminen ei onnistu istuen, joten asiakasrypäs on pahinta tällä hetkellä.
Nukkuminen hankalaa ja väliin töissä muutaman tunnin unilla  :haukoitus:.

Lanneranka kuvattiin keväällä kolmannen kerran (-07, -14 ja -18) ja nyt vasta huomattiin, että siellä onkin lapsuudessa tulleen rasitusmurtuman jälkitila käynnissä.
Alla fysiatrin lausunto keväältä; M43.0 Nikamankaaren valenivel (spondylolyysi)

 • Ls-ranka MRI:ssa oleellinen löydös on L5 nikaman spondylolyyttinen vajaan 5mm:n eteenliukuma, mikä yhdessä juurikanavaan pseudoprolapsi-tyyppisesti työntyvän diskuskudoksen kanssa aiheuttaa vahva asteisen oikean L5 hermojuuren pinteen. Vas:lla tilanne on parempi, mutta liikekuormituksessa L5 nikaman eteen- taakseliike aiheuttanee myös vasemman L5 hermojuuren ärtymisen huomioien myös vasenpainotteisen fasettinivelartroosin. L4/5 diskus on myös pyöristynyt, protruoiva ja tälläkin tasolla on fasettinivelartroosia viitaten myös tämän välin "löystymiseen". L4 nikamakorpus on L5 nähden n. 3mm taakseliukuneen.
 • Hoitolinja on konservatiivinen. Operatiivinen hoito tarkoittaisi kahden välin instrumentoitua deesiä, minkä tulos olisi epävarma. Fysioterapiassa selkäharjoitteet: syvien tukilihasten aktivointi ja vahvistaminen. Tärkeintä on alussa poikittaisen vatsalihaksen löytäminen. Asteittain toiminnalliset, pystyasennon harjoitteet. Huomioitava, että harjoitteissa alaselän nikamat eivät saa liikkua ap-, eivät myöskään kiertosuunnassa.

Nyt tarvitsisin apua teiltä, ystävät hyvät.
Mitä teen? Jatkan sinnittelyä töissä ja alan syömään Lyricaa, joka saattaa auttaa työssä käymistä?
Alan saikutteleen? Kuinka pian hermokipu voi kroonistua? Sitä pelkään eniten.
Työterveyslääkäriin olin yhteydessä nopsasti s-postilla ja hän ehdotti lääkityksen tarkastamista. En syö nyt kuin Buranaa ja öiksi olen ottanyt Lyricaa.
En millään haluaisi siirtyä tilaan, että syön Lyricaa jotta voin käydä töissä  :doh:.
Kauanko hermokivun kanssa uskaltaa 'leikkiä'?

Syviä lihaksia harjoittelen 'maltillisesti', kuten fysiatri sanoi ja aloitin taas, kaularankaepisodin vuoksi lopettamani, Selkäyhdistyksen vesijumpan. Koiren kanssa 10-15 min lenkki aivan tuskaa, joten kävely on pois suljettu tällä hetkellä.

Työterveyslääkärille menen, kun saan päätettyä, mitä siellä vaadin/sanon.

hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1649
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #46 : Lokakuu 30, 2018, 02:00:34 »
Tervehdys Minnuska!  :hali: Kovinpa on kimurantti tuo sinun tilanteesi.  :hoiva: Hoidollisesti olet aika pattitilanteessa. Operoinnin tulos olisi epävarma eikä fysioterapiallakaan voida taata kivuttomuutta kuten olet joutunut jo huomaamaan.
Hermosäryn kroonistuminen tai lisääntyminen ovat selkeät huolenaiheesi.

Niin kurjaa kuin se onkin, ei sinulla ole mielestäni muuta mahdollisuutta kuin yrittää vaimentaa kipua lääkkeillä. Etenkin jos haluat pysyä työkykyisenä, lääkitys on ehdottoman pakollinen. Sairauslomalla lääkitys voisi olla vähäisempää, sillä voisit säädellä tekemisiäsi kivun mukaan. Tilanne olisi kuitenkin monella tavalla elämääsi rajoittava silloinkin yrittäessäsi vältellä koko ajan kipua. Kärvistelemällä kivun kanssa aiheutat itsellesi vain lisäongelmia. Rikkonaisilla yöunilla työssä selviäminen on ilman kipujakin lopulta mahdotonta, saati jatkuvissa kivussa. Burana on yleensä täysin tehoton lääke hermosärkyyn, joten se ei ole ainakaan paras lääke tilateessasi. Toiset vannovat Lyrican nimeen, toisille se on kuin myrkkyä. Hermosärkyyn käytettäviä lääkkeitä on monenlaisia, mutta tehon saa tietää vain kokeilemalla.

Toivottavasti työterveyslääkärilläsi on osaamista kivunhoidon alalla. Tarvitset nimittäin kunnon lääkityksen pitääksesi itsesi työkykyisenä ja minimoidaksesi sairauslomat. Onko lääkkeiden avulla työssä roikkuminen järkevää, onkin sitten täysin toinen kysymys. Minä kysyisin mieluummin, kuinka paljon lääkityksen tulisi auttaa kipuun ja missä määrin sivuvaikutuksia saisi olla, jotta työnteko olisi vielä järkevää. Itse jäisin varmasti ainakin aluksi sairauslomalle, jotta saisin rauhoitettua tilanteen, nukuttua univelat pois, kokeiltua lääkitystä ja nähdäkseni, kuinka paljon nämä asiat vaikuttavat vointiini. Vasta sitten pohtisin asioita jatkon osalta.

Hermosäryn kanssa "leikkiminen" on sekä tyhmää että järjetöntä! Se on nopein ja varmin tapa saada kipu kroonistumaan. Se sekoittaa helposti koko hermojärjestelmän  ja sen jälkeen hermosäryt saattavat nostaa päätään muuallakin kehossasi helpommin kuin aikaisemmin. Minulla on omakohtainen kokemus käteeni säteilleestä hermosärystä ja kuinka vähät välitin siitä. Koska käsi oli "hiljaa" tietyissä asennoissa, niin kyllä voin käydä heiluttelemassa sitä esim. Zumbassa, oli ajatukseni. Viisas fyssarini totesi silloin, että haluanko varmasti, että särky jää päälle 24/7, sillä en voisi tietää, milloin se hetki koittaisi. Särky oli jo tässä vaiheessa lisääntynyt selvästi.

En tiedä, oliko näistä pohdinnoista sinulle apua. Toivon todellakin, että kykenet tekemään itseäsi suojelevia ratkaisuja!  :hoiva: Vain sinulla voi olla tieto omasta olostasi ja kipujesi laadusta sekä määrästä.  :hali:

Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

Minnuska

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 131
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #47 : Lokakuu 30, 2018, 09:34:49 »
Kiitos hiker sanoistasi. Jotain tuollaista oikeastaan kaipasinkin  :hali:.

Työterveyslääkärini ei ole mielestäni asiantuntija kivun hoidon suhteen ja luulenkin, että hän saattaa siirtää asian toiselle lääkärille konsultoimalla. Tiedä sitten. Täytyy varmaan nyt sitten varata se lääkäriaika.

Sen verran olen jo puhunut esimiehelleni, et jos mahdollista, mulle ei laitettais työvuoroja yhteen meidän vilkkaimpaan paikkaan tuon seisomis-asian vuoksi. Hän onneks oli erittäin ymmärtäväinen ja lupasi yrittää tehdä asialle jotain  :thumbup:.

Itsellänikään ei ole kokemuksia muista lääkkeistä kuin Burana, Sirdalud, Tramal, Panacod ja Lyrica. Lyrica oli se mikä helpotti viimeksi kaularanganvälikevynpullistuman kipuun, kun kivut oli niin kovat, et fysiatri oli jo lähettämässä leikkaukseen. Sillä kipu laantui ja leikkausta ei tarvittu. Eli lääke-asiaan kyllä tarvitsisin asiantuntijan. Pahimmassa tapauksessa, työterveys laittaa mut sairaslomalle, kun eivät tiedä miten auttaa  :doh:.

Ongelmana on myös se, etten tiedä mikä hermoa ärsyttää ja mikä ei eli en tiedä mitä pitäisi vältellä ja pitäiskö ollenkaan. Onko hermon ärsyttämisen välttely suositeltavaa  ~:/?

Täytyy oikein pohdiskella asiaa uudelleen.

hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1649
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #48 : Lokakuu 30, 2018, 23:05:09 »
Olen aina ollut intomielinen urheilija ja jumppaaja. Kaularankaepisodeja on tullut minunkin kohdalleni kärvisteltäväksi muutama. Koska fysiatrini tuntee minut läpikotaisin, hän ei suostunut tehostamaan lääkitystäni pahimmalla  kipujaksolla. Hän totesi, että ei anna yhtään lisää lääkkeitä, koska muuten aiheutan vain hallaa hermolle menemällä jumppaan. Komennoksi tuli olla niin paljon kuin mahdollista sellaisissa asennoissa, joissa hermoärsytystä ei tule. Tässä ehkä vastaus pohdintaasi hermon ärsyttämisestä!
Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

satuo

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 2487
 • Aina jossain paistaa aurinko.
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #49 : Lokakuu 31, 2018, 19:20:23 »
Minusta myös kuulostaa siltä, ettei nyt kannattaisi ärsyttää kipuilevaa hermoa. Pinteitä on kuvassa näkynyt ja vaivat selittynee niillä.
Tulee vain mieleen, että kyllähän hermopinteitäkin vapautetaan leikkaamalla. Kyllähän sitäkin pitäisi lääkärien harkita, jos vaivat vain fysioterapiasta huolimatta jatkuvat.
Työn keventäminen kyllä kuulostaa hyvältä. Parempi niin, kuin että kauhealla lääkemäärällä yrittää väkisten raataa...

Vaikeita ratkaisuja, mutta toivottavasti saisit lääkärin, joka osaa niitä kanssasi pohtia!  :thumbsup:

Minnuska

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 131
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #50 : Marraskuu 29, 2018, 01:31:56 »
Eilen sit kävin ENMG:ssä ja juurivauriohan sieltä löytyi. Krooninen/vanha L5 juurivaurio, luki paperissa.
Hermoratatutkimuksen tehnyt lääkäri sanoi, et ehkä tuolle pitää tehdäkin jotain...
Ens viikolla fysiatria tapaamaan, katotaan mitä hää on mieltä.

Lyricaa menee nyt 150+150 ja ehkä hivenen auttaa, mut edelleen on hetkiä, kun koko jalka puutuu/pökkelöityy täysin.
Sit on pakko istua tai mennä kyykkyyn, se auttaa ees hieman. Levossa ei mitään kipuja eli nukun kuin Ruususen unta  :laugh:.
Ja vähä liiankin hyvin :haukoitus:. Tänään heräsin äitini soittaessa ja kauhistuin kun tajusin kellon olevan puoli 2 päivällä  :o.

Perjantaina tapaaminen esimiehen ja työterveyslääkärin kanssa, lekurin ehdotuksesta. Yritetään saada työt hieman helpommiks,
et vois olla töissä. Perjantai on myös vika saikkupäivä ellei tt-lääkäri päätä jatkaa sitä. Työt alkaiskin heti viikonlopulla juuri siinä
salissa, mikä hermoa eniten ärsyttää kun siellä on sitä seisomista niin paljon. Itsenäisyyspäiväkin menis töissä ja het myös toinen
viikonloppu perään eli 4 töitä, 1 vapaa, 5 töitä, 1 vapaa, 3 töitä ja sit viikon loma + jouluvapaat 3 pvää. Aika työvoittoista sit olis.
En kyl tiedä kuinka tuon pinteen ja lääkityksen kanssa jaksaisin tuon rumban  ~:/ :doh:. Jos en jaksa, putoon kelan päivärahoille  :-[.
90 pvää sairauksia tänä vuonna paria päivää vaille täynnä :doh:.
satuo

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 2487
 • Aina jossain paistaa aurinko.
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #51 : Marraskuu 29, 2018, 16:57:12 »
Hyvä, että asiaa selvitellään!  :thumbsup:
Kuulostaa kyllä rankalta tuo työkuvio!  :-\
Kipeänä ja lääkkeitä käytettäessä...
Varmasti kannattaisi odottaa tuohon erikoislääkärin käntiin saakka ainakin!  :hoitoon:

Minnuska

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 131
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #52 : Joulukuu 03, 2018, 02:34:29 »
Ja niin sitten kävikin. Itsenäisyyspäivän vuoksi saikku jatkuu maanantaille 10.12. asti ja silloin työterveyslääkärin kanssa ns. koontitapaaminen. Toivomus on itellä, et 11.12. menisin töihin  :thumbsup:. Neuvottelu meni siis hyvin ja pahin paikka pois multa puolen vuoden ajan.

satuo

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 2487
 • Aina jossain paistaa aurinko.
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #53 : Joulukuu 03, 2018, 11:37:01 »
Hyvä homma!  :thumbsup:
Paras katsoa kunnolla!

Minnuska

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 131
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #54 : Joulukuu 11, 2018, 00:16:30 »
Purin Lyrican pois, ei auttanu yhtään. Keskiviikkona töihin kattoon, pystynkö töitä tekeen.

Fysiatrin kans sovittiin 1-2kk seurantaa ja jos edelleen pahana/huonompana kirurgille leikkausarvioon, johon tosin fysiatri heti perään sano, ettei mua tässä kunnossa kukaan vielä leikkaa. Voimat jalassa vielä niin hyvät :doh:. Leikkauksesta sano, et oletettavasti nippuun laitettas myös seuraava väli eli kaks väliä. Tiedä sit, mikä olis hyväks. Leikkausta en haluaisikaan, mut näinkään en pitkään selviä, kun ei tiedä löytyykö mitään lääkettä kipuun  :doh:.

Näillä eväillä nyt mennään. Hyvää alkanutta viikkoa. Enää 2 jäljellä jouluun.

satuo

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 2487
 • Aina jossain paistaa aurinko.
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #55 : Joulukuu 11, 2018, 10:39:05 »
Toivotaan kovasti, että vaiva helpottaisi ja pärjäisit!  :thumbsup:
Mutta jos se ei kummene, niin kyllähän se leikkaus sitten voisi olla paikallaan.  :hoitoon:
Kuuntele herkästi itseäsi ja lääkäriäsi!

hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1649
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #56 : Joulukuu 11, 2018, 23:27:53 »
Toivottavasti aika parantaa!  :hoiva: Onko sinulla nyt mitään kipulääkettä, kun purit Lyrican pois? Kuten itse varmasti tiedät, kipua pitäisi hoitaa mahdollisimman hyvin ja varhain, ettei se kroonistuisi. Usein siihen tarvitaan pari lääkettä yhdessä. Sitten tuleekin se vaikein eli sivarit ja työ. Harvemmin sopivat yhteen. Minä olen ollut onnekas Lamictalini ja Tradolanini kanssa. Ovat toimineet eikä kummastakaan ole tullut minkäänlaisia sivareita! Sekin on siis mahdollista!  :thumbsup:
Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

Minnuska

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 131
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #57 : Joulukuu 13, 2018, 07:08:04 »
Sen verran 'huijasin', et yöksi otan edelleen lyrican 75mg. Saan siten nukuttua.
Sitten otan tarvittaessa muihin kipuihin ja vaivoihin buranaa, sirdaludia yms. mut ei siis lääkkeitä hermokipuun.
Katotaan nyt mitä vaikuttaa se, et pahin paikka jäi pois työkuvioista eli pääsen tarvittaessa istumaan eikä ylipäätään tarvi seistä juurikaan.

MaKo

 • Klubilainen
 • ******
 • Viestejä: 1238
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #58 : Joulukuu 13, 2018, 17:53:00 »
Minnuska,   :thumbsup:  sille että sun työkuviot muuttuivat parempaan suuntaan.
Pidä kuitenkin itsestäsi huoli, äläkä väkisin ole töissä, JOS kivut jatkuu/yltyy :hali:
Suolistosyöpä 2011-2013
Hermovaurio jalkaan 2012
Työkyvyttömyyseläkkeelle 2014

Minnuska

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 131
Vs: Hermosärkyä, missä vika?
« Vastaus #59 : Joulukuu 13, 2018, 23:13:07 »
Tämän vuoden työvuorot oon ajatellu tehdä ja katsoa sitten miten on mennyt.
Saikkupäivät kun on loppu ja työnantajalta tulee palkka vain jos olen töissä.
Pitäis taas selvitellä, mitä pitää ilmottaa ja minne, noiden 'palkattomien' päivien vuoksi  ~:/.

Tänään isäntä haki mut töistä ja jouduin jonkun matkaa kävelemään ja odottamaan, niin johan otti hermo itteensä.
Tuo kävely yhdistettynä seisomiseen ei vaan käy  :kipee:. Kotona onneks rauhottu.