Kirjoittaja Aihe: Selkäydinkanavan kysta  (Luettu 40147 kertaa)

Satza

 • Ex-member
Selkäydinkanavan kysta
« : Huhtikuu 10, 2007, 14:39:02 »
Hellouta!

Löysin palstan ja hetimiten pitänee kysyä teiltä, onko kellä mitä kokemusta selkäydinkanavan kystasta? Osa lausunnoista on vielä postissa, matkalla minulle, kuten esim.röntgenlekureiden sanomiset magneettikuvauksista ja ortopedin lausahdukset.Kipuilu on jatkunut ööö... ???n.3kk.Lantion alueen kipu on pahinta, se säiteilee oikean jalkaan aivan kantapäähän asti ja välillä kipu on niiiiin kovaa, ettei jalkaa voi liikuttaa tai että sille voisi varata!Myös vasempaan polveen asti joskus vihleksii.Lisäksi selkä on alhaalta,ristiselästä ihan kosketusarka ja kun siitä painaa, niin tuntuu, kuin neuloja työnnettäisiin selkään, lisäksi tällä alueella on tunto/lämpöhäiriötä..Muita "häiriöitä" ja olotilojakin onmm.ongelmia rakon - ja suolen toiminnassa.Muistaakseni muutokset kuvissa näkyi siellä alhaalla?!Lannerangan-alueella.Oisko ollu L-4 tai L-5 kohdilla.Lisäksi on pientä rappeumaa kuulema myös...Ikää on alle 30 vee,ettei tässä nyt hirmuisesti voi tuon ikääntymisen piikkiin laittaa.Jostain löysin juttua, missä kerrottiin, että tälläinen kysta voi tulla tapaturman yhteydessä.Olen kaatunut vuodenvaihteessa.Tätä ei lääkärit huomioineet millään tavalla...tutkimukset jatkuu ja en anna periksi, yhdessä lausunnossa puhutaan seuraavaksi Neurokirurgin konsultaatiosta ja tätä aion myös vaatia :happy: Kertokaa jutuistanne tai jos tiedätte hyviä linkkejä. Ja kysykää lisäkysymyksiä, jos en tähän nyt kaikkea tajunnu laittaa...

Rijoka

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 414
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #1 : Kesäkuu 15, 2007, 13:25:13 »
Hei Satza

Ei ne selkäviat ikää katso. Minä olin n.12 v kun selkä eka kerran vei jalat alta. 31 v. jouduin emsimmäiseen selkäleikkaukseen. Minulle on jo ehtinyt tullä ikää toinen mokoma lisää ja selkä leikattu kolmen kertaan ja niska kerran.
Viimeiset leikkaukset tehtiin 11 vuotta sitten. Viime syksynä kuvattiin selkä uudelleen juuri noiden sinun mainitsemiesi oireuden takia. Minulla vaan lääkärit antoivat mennä sen niin pitkälle, että vasen jalka on polveen asti puuduksissa ja kävely on veikeaa. Joudun käyttämään kyynärsauvaa tukena.
Niin ne kuvat. Niistä löytyi kystinen muutos ja arpikudosta erittäin paljon. Tämä kaikki on L4-L5 nikamien välissä ja siellä ovat juuri nuo hermot jotka säätelevät virtsarakkoa, peräsuolta ja muutakin suolistoa. Onneksi minulla vielä kaikki ne toimii kunnolla.

Toivottavasti sinulta, Satza, voidaan poistaa tuo kysta joko leikkauksella tai muulla tavalla. Olet niin kovin nuori, että toivon koko sydämestäni, että paranet kokonaan. :thumbsup:
Niin pitkiä ovat päivät, kun odotan luokseni ystävää jonka nimi on :Kivuttomuus
Sairaus: Selkäydinkanavan ahtautuma, synnynnäinen ja periytyvä, 3 selkä- ja 1-niskaleikkaus. Krooninen neuropatia, TOS-oireyhtymä. Kilpirauhasen vajaa toiminta. 2:s tyypin diabetes.

Satza

 • Ex-member
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #2 : Lokakuu 23, 2007, 17:56:37 »
Kiitos Rijokalle vastauksesta. En ole hirmuisesti käynyt kirjuuttelemassa, kun tässä on tätä vaivan selvittelyä odoteltu ja odoteltu...

Nyt olen menossa leikkaukseen, jossa kysta poistetaan. Osaatteko te selkäleikatut kertoa, että mitä se käytännössä tarkoittaa, kun mennään puukon kanssa heilumaan selkäydinkanavaan ja jotain se lekuri selvitti myös, että hermojuuri vapautetaan?Onko toipuminen millaista?Kipuja, kuinka paljonkin? Leikkausta ennen juttelen toki tohtorin kanssa, mutta tässä odotellessa olis kiva kuulla muilta kokemuksia.Kysta poistetaan ja kunto pitäisi tulla ennalleen.Kysta siis painaa hermojuurta L-5 kieppeillä.

uralrane

 • Ex-member
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #3 : Lokakuu 23, 2007, 23:34:47 »
Selän leikkaukset ovat suhteellisen yksinkertaisia verrattuna vaikkapa päähän kohdistuviin leikkauksiin tai sydänkirurgiaan. Toki aina on omat riskinsä olemassa. Leikkauskokemuksia voit lukea vanhemmista ketjuista. Esimerkiksi minulta on yksi nikamaväli luudutettu, josta juttua TÄÄLLÄ... keinovälilevyjäkin asennellaan josta juttua TÄÄLLÄ. Toki on kyse tykkänään eri asioista, mutta välillä on hyvä lukea "selviytymistarinoitakin".

sirpa

 • Ex-member
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #4 : Lokakuu 24, 2007, 16:35:21 »
satza: multa on leikattu hermojuuriaukkoa 2 kertaa, molemmin puolin LV:sta. tähystyksellä tehdään ja tulee vain parin sentin haava. seur.päivänä pystyyn, kivut oli aikamoiset noin viikon, pahimmat pari ekaa päivää. eka vuorokausi menee kipupiikeillä ok, mutta sitten kun ne loppuu, on kipeä. mutta taisin jo 2 viikon päästä tehdä pieniä kävelylenkkejä...aika nopee siitä kuitenkin toipui. mulla vaan toisesta leikkauksesta jäi paha paikallinen kipu selkään ja säteilykivut jalkaan. toinen puoli onnistui, vaikka sama lekuri leikkas molemmat. hyvä yleiskunto ja lihaskunto nopeuttaa paranemista.

Rijoka

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 414
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #5 : Marraskuu 03, 2007, 12:54:04 »
Saza, onko sitä kystaa yritetty hoitaa mitenkään ennenkuin tehtiin tuo leikkauspäätös? Minulta sitä ei enää voida edes yrittää poistaa joten joudun hyväksymään sen, että jalat puutuvat pikkuhiljaa ja ihon tuntomuutokset vain pahenevat. Ainoa hyvä puoli on se, että kivut vähenee. En tiedä pystynkö kävelemään koko loppu elämäni ajan.
Toivottavasti leikkaus sinulla onnistuu ja saat elää elämääsi kunnolla olethan vielä kovin nuori. Minulta leikattiin selkä eka kerran 31-vuotiaana. Sen jälkeen minnulla ei ole ollut kivutonta päivää.Pidän sinulle  :thumbsup: :thumbup: ja yritän lähettää parantavia ajatuksia :hoiva:
Niin pitkiä ovat päivät, kun odotan luokseni ystävää jonka nimi on :Kivuttomuus
Sairaus: Selkäydinkanavan ahtautuma, synnynnäinen ja periytyvä, 3 selkä- ja 1-niskaleikkaus. Krooninen neuropatia, TOS-oireyhtymä. Kilpirauhasen vajaa toiminta. 2:s tyypin diabetes.

erhut

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 63
 • Periksi ei anneta!
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #6 : Marraskuu 20, 2007, 09:30:12 »
Tervehdys Satza :)!
Joko selkäsi on leikattu ja miten voit?
Minulle tehty L4-5 avarrus ja luudutus, sekä poistettu selkäytimeen kiinnittynyt kysta n.9 kk sitten. Kivut ovat nykyään siedettävät, mutta muita vaivoja yhä edelleen on.
Siksi olisin kovin kiinnostunut tietämään, millaisia rakko- ja suoliongelmia Sulla on? ::)
Tämähän on kuitenkin aika arkaluontoinen aihe, joten jos haluat vaihtaa kokemuksia, niin voit viestiä vaikka privasti...
Terveisin uusi tulokas tällä foorumilla :thumbsup:

jaffa

 • Ex-member
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #7 : Syyskuu 02, 2008, 14:47:55 »
Hellou, vaikkei tähän ole pitkään aikaan kukaan enää kirjoittanut koitan onneani..

Itsellä on löydöksinä ns. Tarlowin kystat joista ylempi on th12-L1 tasolla luisessa juurikanavassa ja toinen on S3-tasolla oikealla. Löydöt on tehty jo viime vuosituhannen puolella ja toistaiseksi on ollut ns. konservatiivinen hoito. Kuntoutuksia jne.

Olisinkin kysynyt tuosta Tarlowin kystasta, onko kenellekkään teille muille diagnosoitu tuota?

Niin, ja jossain vaiheessa olen kuullut, että tuollaisen kystan syntymisellä ja synnytyksen aikaisella epiduraali-puudutuksella saattaisi olla jotain tekemistä keskenään (?).

Kommentoikaa... niin pääsen mäkin tähän juttuun mukaan  :vihellys:

Kaustinen

 • Administrator
 • ******
 • Viestejä: 1145
 • Elä elämäsi hymyillen, hymyillen läpi kyynelten!
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #8 : Syyskuu 02, 2008, 15:01:20 »
Tämä ohjelma voisi kiinnostaa?? Toivoa tulevasta??  :-\

http://terveyskeskus.net/forum/index.php?topic=2031.0

Muoks: linkki uusiksi : ) Nyt pitäisi näkyä..
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 02, 2008, 15:20:56 kirjoittanut Kaustinen »
"Älä sinä tyttö koskaan katkeroidu, sillä sitten ei enää mikään auta!"
- mummu -

Psoriasiartropatia/moninkertainen sekundäärinen nivelrikko
HMS/EDS
Määrittämätön nikamasairaus
Kiertäjäkalvosinoireyhtymä
Kilpirauhasen vajaatoiminta
Uniapnea
Metabolinen oireyhtymä
Essentiaalinen verenpainetauti

Kipee

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 208
 • "Ei oo pakko jos ei taho!"
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #9 : Elokuu 07, 2017, 10:11:17 »
Tervehdys kaikille!  :vrolijk_26:

Olen aivan uusi palstalainen. Löysin tieni tänne, kun yritin epätoivoisesti löytää tietoa omasta vaivastani. Tämä ketju näyttää hiljentyneen jo aikoja sitten, mutta ehkä saan puhallettua uudelleen henkiin..

Minulle ilmestyi hyvin yllättäen kesäkuussa vasemman jalan varpaiden ja jalkaterän puutuminen joka helpottui istuessa. Muutaman päivän kuluttua puutumista seurasi todella kova kipu säären ulkosyrjään. Tuska pakotti minut makaamaan - aikaa ja paikkaa katsomatta. Olen maannut kaikkien huoneiden lattialla, suihkussa ja pihamaallakin.  :doh:

Kävin lukuisia kertoja yleislääkäreillä jotka uskoivat, että minulla on "vain" välilevyn pullistuma. Sain joka kerta erilaisia kipulääkkeitä. Kipu ei lähtenyt niillä vaan kipu laajeni alaselkään. Lopulta menin päivystykseen jossa sain vakuutettua lääkärin ettei kyseessä ole välilevyn pullistuma. Pääsin magneettikuvaukseen.
Viime viikolla sain kuulla puhelimitse tulokset. Kaikki mitä ymmärsin on tämä: Minulla on normaalia iän tuomaa kulumaa ja selkäydintä painava kysta 4-5 nivelten välissä.

Tällä hetkellä olen sairauslomalla ja odotan ortopedille pääsyä. Etsin epätoivoisesti tietoa kystasta ja olen kauhuissani tilanteesta.  :-[ Viime yönäkin heräsin hiestä märkänä nähdessäni unta leikkaukseen menosta.

Tilanteeni vaihtelee päivittäin. On päiviä jolloin pystyn kävelemään vain kymmenen minuutin pätkiä. Eilen kävelin jopa puoli tuntia ja aloin haaveilemaan siitä, että ehkä kysta voi kutistua itsekseen....? Suomenkielisiltä sivuilta näyttää olevan vaikeata löytää tietoa tästä vaivasta.

Vaihdan mielelläni ajatuksia aiheesta mikäli joku tänne keskusteluun eksyy. :)hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1712
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #10 : Elokuu 07, 2017, 23:12:37 »
Älä Kipee vaivu epätoivoon vaivasi kanssa!  :hoiva: Ihmisen kehossa voi olla melkein missä vain kystia eli nesteen täyttämiä "pusseja" kuin pienen pieniä kasvaimia. Tavallisimmin niitä löytyy rinnoista ja munasarjoista, joissa ne eivät yleensä haittaa elämää. Munasarjakystien kasvua pitää kuitenkin seurata, mutta monesti ne katoavat itsestään

Selkäydinkanavan synoviaalikystat (yleisimmät kystat) ilmenevät poikkeuksetta lannerangassa ja siellä juuri L4-L5 -välissä. Sinun kystasi painaa MRI-kuvan mukaan L5 -hermojuurta ja kuten jo tiedät, oireesi ovat tuon hermon hermottamalla alueella. Eivät siis ole leviämässä ympäri kehoasi!  :thumbup: Kystat aiheuttavat samoja oireita kuin spinaalitenoosi eli selkäydinkanavan ahtauma. Tämä sairaus johtuu kulumamuutosten aiheuttamasta liikakasvusta rangan luisissa osissa. Oireina ovat sairauden edetessä kivun lisäksi kävelymatkan lyheneminen, koska liikakasvua ei voi pysäyttää. Kysta puolestaan ei välttämättä kasva lainkaan, jolloin oireetkaan eivät lisäänny. Fysioterapiassa sinulle voidaan opettaa keinoja helpottaa oireitasi. Tilasi on hyvin asentoriippuvainen, joten pienikin muutos rangan asennossa harjoittelun myötä voi hyvinkin helpottaa oireitasi. Kystan pääasiallisena hoitona ovat pistokset lannerankaan vähentämään kipua ja tulehdusreaktiota. Toimiessaan niistä voi saada pitkänkin helpotuksen. Niillä ei voida kuitenkaan saada kystaa pienenemään. Vasta, jos oireet jatkavat etenemistään hoidosta huolimatta, voidaan harkita leikkausta! Mikrokirurginen säästävä operaatio on kuin pullistuman poistoleikkaus eli toipuminen on nopeaa. Kysta saattaa kuitenkin uusia, joten tietyissä tapauksissa tehdään samalla nikamavälin luudutus, jolloin kyse on isommasta leikkauksesta.

Toivottavasti pystyin antamaan sinulle edes vähän toivomaasi lisätietoa! Tilanne ei ole lainkaan niin toivoton kuin sinusta ymmärrettävästi tiedon aivan yllättäen saatuasi tuntuu. Ymmärrän hyvin panikointisi, sillä vaikeat kipuoireet pelottavat aina eikä sinulle selvästikään annettu riittävästi tietoa tilanteestasi. Valitettavasti suomenkielisiltä sivustoilta löytyy myös hyvin niukasti informaatiota. Omat tietoni poimin pääosin engl.kielisiltä sivustoilta. Odottele kaikessa rauhassa aikaa ortopedille ja huolehdi sitä ennen, että saat mahdollisimman hyvät lääkkeet kipujesi hoitoon! Tarvitset hermokipulääkkeitä!  :hali:

Muutama foorumin aktiivikäyttäjä kertoo sinulle varmasti omista kokemuksistaan!

Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

Kipee

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 208
 • "Ei oo pakko jos ei taho!"
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #11 : Elokuu 08, 2017, 07:31:12 »
Kiitos hiker vastauksesta  :hali:

Suurta pelkoa ja kauhua minulle aiheutti yksi keskustelu jonka löysin aiheesta. Se ei ollut tällä palstalla!!! Siinä keskusteltiin kystan poistoleikkauksen todennäköisesti tuomista osittaisista halvauksista joita ei voitane välttää mikäli halutaan koko kysta pois.  :o Olen siis nähnyt tulevaisuuteni melkoisen huonona.

Kipulääkkeitä olen syönyt, mutta ne eivät ole auttaneet. Lopulta päätin olla ilman niitä sillä olen pärjännyt ilman. Olen istunut suosiolla, kun puutuminen ja kipu ovat käyneet sietämättömiksi. Yleislääkäri antoi viimeksi Lyrica-reseptin. Sitä en ole uskaltanut hakea. Minua pelottaa se, että miten pahoja oireita saan. Minulla on nimittäin jo epilepsialääkitys.

Pärjäilen tosiaan tässä sairaslomalla ollessani ihan ilman lääkkeitäkin. En vaan voi tehdä kuin pieniä hommia jatkuvia taukoja pitäen. On niin hiton turha olo, kun en tiedä miten itseäni auttaisin. Töihin ei ole asiaa, koska se on seisomatyötä jossa on mahdotonta ottaa istumataukoja kymmenen minuutin välein. Monta kertaa olen sinne meinannut lähteä yrittämään sillä tunnollisuus aiheuttaa valtavaa syyllisyyttä. Minulla on sairauslomaa 20.8.asti. Ortopedille menen 25.8. Saas nähdä tungenko itseni työpaikalle siinä välissä...

Vaikeinta tässä lienee nyt tämä epätietoisuus mitä tuleman pitää.

Peikko

 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 2516
 • :)
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #12 : Elokuu 09, 2017, 03:01:14 »
Onko sinulle selvinnyt tarkemmin että mitä kystia sinulla on?
Suurin osa lääkäreistä on sitä mieltä ettei nuo kystat aiheuta mitään oireita, osa on eri mieltä,
sillä olen hiukkan utelias asiasta.
Missä lääkärin luona olet käynyt noiden kystien vuoksi? kun olet saanut tiedon leikkauksesta, moni niitä ei ala leikkaamaan,
tai riippuu varmaan siitäkin että mitä kystia ovat.
Minulla on Tarlovin kystia ja läkäri mainitsi myös minulle tuosta mahdollisuudesta,
että joskus niitä leikataan, mutta silloin menetetään joku hermo.
Koska minulla ne on kuulemma tosi hankalassa paikassa,
niin ne leikataan vasta kun on pakko.
Toivottavasti leikkauksesi menee hyvin ja saat siitä apua  :thumbsup:
rikki niskasta varpaisiin

Kipee

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 208
 • "Ei oo pakko jos ei taho!"
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #13 : Elokuu 09, 2017, 07:36:53 »
Hei Peikko

Minun vaivani on tuore enkä ole päässyt vielä ortopedin luokse. Magneettikuvia minulle on tulkannut yksi ortopedi puhelimessa ja yksi yleislääkäri vastaanotolla. Ortopedille menen 25.8.

Yllättäen alkaneet oireeni ovat olleet todella hankalat ja kävin hakemassa viikon välein sairauslomaa ja eri lääkkeitä terveyskeskuslääkäreiltä. Jalan puutumista ja sitä seurannutta säären erittäin kovaa kipua oli vaikea todistaa heille. Se johtui siitä, että vastaanotolle mennessäni sain istua tuolissa pitkän aikaa ja sain tilanteen rauhoittumaan. Kivuttomana hetkenä kerroin lääkäreille mistä puutuu ja minne sattuu. He eivät pitäneet oireita vakavina. Sanoin, että antakaa minun kävellä kymmenen minuuttia ja tutkikaa sitten, kun makaan lattialla huutaen. He sanoivat, että välilevyn pullistuma oireilee ihmisillä erilailla. Kerran meni hermot ja sanoin, että "Voiko pullistumapotilas tehdä näin ja näin ja näin..." ja taivuttelin kroppaani kaikkiin mahdollisiin asentoihin. Silloin lääkäri oli hetken hiljaa ja sanoin ettei kyseessä voi olla välilevyn pullistuma....

Pääsin sisukkuudellani hyvin nopeasti magneettikuvaukseen. Tiesin ettei minulla ole mikään pullistuma. Monta viikkoa olin lukenut netistä erilaisista selkäkipua aiheuttavista sairauksista. Oireeni kävivät vain kahteen: selkäydinkanavan ahtaumaan ja kasvaimeen. Todella jännittyneenä odotin magneetin tuloksia.

Tänään olen menossa fysioterapeutin luokse. En ole koskaan ollut liikunnallinen ihminen joten tarvitsen apua tässä tilanteessani.

Hups, tulipas pitkä stoori. Olen puhelias ihminen ja se saattaa näkyä täälläkin.  ;)

Olen lukenut Tarlovin kystista. En tiedä onko minulla sellainen. Pakko sanoa, että pelkään kuollakseni. Elämäni on ollut ilman tätäkin melkoista myllerrystä viime vuosina. Olen saapumassa jonnekin isoon risteykseen..

Pyörin kyllä palstalla jatkossakin joten käyn kertoilemassa tilanteestani tässäkin keskustelussa.  :)

hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1712
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #14 : Elokuu 09, 2017, 09:27:31 »
Älä turhaan pyytele anteeksi vuolauttasi tekstin suhteen!  :) Tämä on paikka, jossa ei mittailla mittatikulla vaan jokainen saa kirjoittaa kaiken haluamansa ja tarvitsemansa. Epätietoisena ja peloissaan uuden edessä on helpottavaa, jos voi antaa tuntojensa tulla ulos ja saada vastakaikua ihmisiltä, jotka ymmärtävät, koska ovat kokeneet samoja tunteita.  :hoiva:

Kuulostaa hienolta, että jaksoit olla päättäväinen ja vaativa, jotta sait vihdoin lääkärin uskomaan sinua!  :thumbsup: Kuten Peikko mainitsi, niin lannerangassa voi olla monenlaisia kystia, joista esimerkiksi ottamani synoviaalikysta on yleisin ja juuri L4-L5 -välissä. Yritä olla pyörimättä netin kauhutarinoissa, sillä niitähän keskustelut ovat pullollaan. Toivon todella, että saat tällä foorumilla kaipaamaasi vertaistukea!  :hali: Yritä keskittyä nauttimaan kesäpäivistä, vaikka istumalla kahvilla kirjan kanssa (Minä istun piirtäen ja kuunnellen äänikirjoja.) tai tee mitä tahansa sinulle mielenkiintoista, joka vie ajatuksesi hetkeksi pois odottelusta ja epätietoisuudesta.  :hali:
Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

Peikko

 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 2516
 • :)
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #15 : Elokuu 10, 2017, 04:00:17 »
Hikeriltä saitkin jo hyviä neuvoja selviytyä eteenpäin..
Ei tosiaankaan kannata kaikilla nettipalstoilla lukea mitä sattuu,
monessa on musta tuntuu juttuja ja niillä vaan pelottelee itseään..
Täällä on selkeästi jokainen kertonut vaan omia kokemiaan asioita
ja lääkärissä esiintuotuja faktoja.
Hyvä että pääsit pian kuviin ja kunnon lääkärille,
ei tarvii pitkään miettiä  mikä on vikana.
Löydöksien perusteella sinut sitten tutkii paremmin joko ortobedi tai neurokirurgi.
Hyvä näitä höyryjä on jossain päästellä pihalle omasta päästään,
se helpottaa oloa, kuten kaikki pikku puuhastelu.
Kannattaa kuitenkin yrittää liikkua päivittäin minkä pystyy,
karhunpalvelus itselle on jos jää ihan sängynpohjalle.                                               
rikki niskasta varpaisiin

Kipee

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 208
 • "Ei oo pakko jos ei taho!"
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #16 : Elokuu 10, 2017, 07:47:06 »
Kiitos taas teille sanoistanne  :)

Tällä palstalla teidän ja muiden vaivoista lukiessa sain oman pääkoppani kummasti rauhoittumaan. Omat ongelmani kutistuivat. Tai eivät ne oikeastaan kutistuneet vaan tajusin, että nyt ei pidä panikoida näin hirveästi. Panikoida voin sitten taas, JOS tulee huonoja uutisia ortopedilta. Nyt pitää olla pirun tyytyväinen, että pääsen taas kävelemään - vaikkakin lyhyitä matkoja. Tiedä sitä vaikka olo kohentuisi tästä päivä päivältä.  :)

Eilinen fysioterapeuttikäynti oli kyllä aivan turha. Odotin saavani jotakin jumppaohjeita. Fyssari sanoi, että nyt ei pidä tehdä mitään jumppaliikkeitä. Sain vain kaksi asentoa joissa voin rentouttaa vartaloa ja siten poistaa kipua. Kaikki muu paitsi kävely ja pyöräily oli kiellettyä . Hän puhui koko ajan pullistumasta vaikka hän oli saanut ohjeet minut viimeksi tavanneelta lääkäriltä.

Ensimmäinen kuvat tulkinnut kirurgian poliklinikan lääkäri puhui minulle selkäydinkanavan ahtaudesta.
Toinen kuvat tulkinnut lääkäri puhui neljännen ja viidennen nikaman välissä olevasta kystasta.
Fysioterapeutti puhui pullistumasta.

Ou nou!  :doh: Nyt en enää tiedä mikä minulla on!
En tiedä mikä parantaa ja mikä pahentaa tilannettani. En tiedä onko vaivani pikkujuttu vai vaikeampi tapaus. Sen vuoksi aion nyt tehdä sitä mitä pystyn sen kummemmin ajattelematta onko se hyväksi vai pahaksi. Kipua en aio teoillani lisätä, mutta en sitä myöskään pelkää. Ensi viikon olen vielä sairaslomalla. Seuraavalla viikolla menen töihin mikäli minulle pystytään järjestämään työtä jota voin tehdä.

Ortopedikäynnin jälkeen palaan sitten kertomaan onko minulla todellakin kysta vai jotakin ihan muuta.  :vrolijk_26:


hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1712
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #17 : Elokuu 10, 2017, 09:37:33 »
Hyvä asenne Kipee!  :thumbsup: Itsesääliin vaipuminen ei vie asioita eteenpäin vaan tulee takapakkia sekä fyysisesti että psyykkisesti. Jokainen äkisti ja yllättäen sairastunut näkee aluksi vain, mihin ei kykene tai mitä ei voi enää tehdä. Kannattaa ehdottomasti keskittyä katsomaan, mitä voi ja saa edelleen tehdä!  :hali: Aikanaan saat tietää tarkemmin, mikä oireesi aiheuttaa. Tällä hetkellä tiedät jo tarpeeksi osataksesi elää oireittesi kanssa. Joku kaventaa selkäydinkanavaasi, mutta tarkempi tieto vielä puuttuu. Noudata ohjeita, joita olet saanut! Liiku, minkä voit kävellen ja pyöräillen, yritä välttää kipuja provosoivia tekemisiä ja ja käytä rentouttavia asentoja.  :hali:

 Minulle itselleni pyöräily oli henkireikä vastaavassa tilanteessa. Hieman etukeno istuma-asento oli ainoa siedettävä asentoni ja käveleminen oli mahdotonta, koska L5-hermo oli puristunut (välilevy repesi) vieden hallinnan niin jalastani kuin lantiostanikin. Sain pantua jalan kiinni pyörään lukkopolkimella ja toinen jalka teki työn. Oli kaunis syyskuu ja ajelemalla joka päivä ympäriinsä (tasamaata) pysyin fyysisesti kunnossa ja psyykkisesti kasassa!  :)
Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

Kipee

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 208
 • "Ei oo pakko jos ei taho!"
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #18 : Elokuu 15, 2017, 15:09:41 »
Helou, täällä taas!  :)

Sellaista olen tässä ihmetellyt, että voiko kystan omaava olla ajoittain toooooodella kipeä ja joinakin päivinä sitten taas lähes kivuton?  ~:/ Olen ainakin käsittänyt niin ettei kysta voi hävitä minnekään itsekseen. Vai miten on...?

Peikko

 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 2516
 • :)
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #19 : Elokuu 17, 2017, 04:14:32 »
Juu, oikein olet ajatellu, ei ne mihinkään katoa ilman kirurgin veistä,
ovat vaan aika nihkeitä niitä leikkaamaan,       
Minulle ainakin sanoi  neurokirurgi, että viimeisenä leikataan jos ei ole muuta tehtävissä,
ovat hankalia leikata ja huonoja sulkea.
Kiputilanne vaihtelee päivittäin moneen kertaan, eli samanlaisia tuntemuksia täälläkin.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
rikki niskasta varpaisiin

Kipee

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 208
 • "Ei oo pakko jos ei taho!"
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #20 : Syyskuu 04, 2017, 11:07:22 »
Ihan unohdin, että minun piti kertoa täällä tarkempi diagnoosi, kun saan sen.

Tällainen on kirjoitettu B-lausuntoon: M51.1. Morbositates discorum intervertebralium lumbalium et aliorum cum radiculopathia.

Lääkäri on kirjoittanut mm. tällaista: magneettitutkimuksessa L4/L5 välissä facet artroosiin liittyvä sentraalinen kysta vasemmalla recessitasossa painaa vasenta L5 hermojuurta MRI:n perusteella kystassa on paljon nestemäistä sisältöä ja ilmeisesti turvotus on alkanut lähtemään pois, siitä tullut potilaalle helpotusta. Jatkossa tarvittaessa voidaan miettiä TT-ohjattua kortisonipistosta.

Mikäli nyt oikein ymmärrän niin kyseessä ei olekaan selkäydinkanavan kysta. Mikäli tämä on pienempi juttu niin mikä voisikaan olla parempi uutinen.  :) Tällä hetkellä pystyn pyöräilemään ongelmitta. Kävelemään ja seisomaan pystyn vain lyhyitä pätkiä jalan puutumisen ja selkään ilmaantuvan kivun vuoksi. Liikun päivisin niin paljon kuin hyvältä tuntuu. Iltaisin selkä on jumittaa ja rutisee. Kotona pärjäilen, mutta töihin ei kyllä ole mitään asiaa tässä kunnossa.

hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1712
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #21 : Syyskuu 04, 2017, 23:03:35 »
Kuulostaa siltä kuin kystasi olisi hyvin paljon samoin käyttäytyvä kuin pullistumakin ja voi siis kuivua kokoon. Painaa myös samaa kohtaa eli hermojuurta. Etukumarassa asennossa kysta ei selvästikään paina hermoa, joten hyödynnä pyöräilyä mahdollisimman paljon! On äärettömän tärkeää saada aineenvaihdunta toimimaan mahdollisimman tehokkaasti!

Vastaavassa tilanteessa pullistuman revettyä samassa välissä, sain luvan ajaa pyörällä tasamaata päivät pitkät. Jälkikäteen arvon lääkärit ja fyssarit ovat pitäneet ihmeenä välilevyn sisällön nopeaa kuivumista kasaan sekä hermon heräämistä pikkuhiljaa taas toimimaan. Syyksi he päättelivät juuri tuon pyöräilyn!

Kuulostaa hyvältä Kipee ja helpotustakin löytyy, jos tilanne ottaa jossain välissä takapakkia!  :hali: Toivottavasti ei ota!  :hoiva:
Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

thoorax

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #22 : Marraskuu 06, 2019, 21:39:03 »
Jos on liian pitkä viesti niin poistakaa ja poistakaa samalla käyttäjätunnus

Tervehdys kaikille terveille sairaille!

Aloitetaanpa vuodatus: Selkä ollut TH6-9 tasolta ja vain oikealta puolelta ongelmallinen 20 vuotta. Alkujaan fasettilukkoja, jotka pystyi laukaisemaan itse (erityisesti aamuisin). V 2005 pahenivat ja muiden apua tarvittiin painamaan "naksauttamaan" lapaluiden alapuolelta selkä kuntoon. TT-lääkärin kuvien perusteella kierteiskolioosia --> 10xOMT. Sanoivat selän olevan tuolta kohdalta olevan 2-akselin suhteen heieman vinossa --> keppijumppaa.  10 vuotta tasaista pahenemista. 2015 en voinut enää esim juosta kun tiilet hakkasivat yhteen rintarangassa. Jumalaton rahina/nitinä/naksunta/pauke kaula- ja rintarangassa - kuin katkoisi ohkaisia liuskekiviä sormilla.
Vuonna 2018 oltiin menty siihen pisteeseen, että huudot ja nukkumattomat yöt tulivat mukaan kuvioon. Vuosi sitten syksyllä kipujaksot alkoivat olla 3-5 viikon mittaisia. Selkä ei kestä selällään oloa laisinkaan ei edes ns. terveinä ajanjaksoina. Esim saunan lauteilla selällään olo on muutaman kerran aloittanut kipujakson. Sängyssä vasemman kautta pyörähtäminen on myös yksi kipujakson aloittaja.
Millaista kipu on? Selkä ja vatsalihakset ovat kauttaaltaan suojakrampissa. Esim virtsaamisen aloittamisessa on tällöin ongelmia, kun lihakset eivät anna myöten. Lisäksi TH6-9 taholla tulee hermosykäyksiä, jollon huudan kivusta - näitä karjahduksia on alkanut tulla nyt kipujaksossa tiheään (yötä/päivää). Kipujakso nouseen huutotasolle 2-3 päivässä. Kipujaksosta 1-2 viikkoa on aivan helvetillistä aikaa, jolloin on zombie olo. Univelkä ja tokkuraisuus ovat sietämättömän kivun ohella elämää pahasti sotkevia seikkoja.

Tammikuussa todettiin terveenä jaksona (hoitoonpääsyviive 1 1/2 kk) magneetissa DISH kaula- ja rintarangassa sekä TH7-8 tasossa hermojuurikanavassa 10x5x6mm perineuraalikysta (Tarlov). Pitihän käydä kuuntelemassa ennen lääkäriin pääsyä fysioterapeutilla 3 x 1 1/2h tarinoita ja keskittymässä alaselän hoitoon - alaselkäni eli lannerankanki ei ole ikinä ollut kipeä! Kunnallinen puoli ei uskonut että on vuosien kuluessa tullut käytyä fysioterapeutit, osteopaatit ja hierojat - ilman juuri minkäänlaista apua.

Venäläinen fysiatri sanoi että ei voi tehdä mitään - syö vaan pregabaliinia ja tarvittaessa hakeudu yksyiselle puolelle?? No söin sitten sitä Pregabaliinia/Lyricaa: 5vk keväällä +13kg painoa, kesällä 2vk +6kg. Lisäksi pregabaliini aiheuttaa sumeaan epätodellisen ja epämiellyttävän olon - kuin muisti/kokemus siirretty jonkin muun ihmisen kroppaan. Lisäksi syyskuun alussa alkaneessa viimeisimmässä kipujaksossa sillä ei ollut enää vaikutusta. Tramalit, panacodit syöty - ei juurikaan vaikutusta. Sirdalud auttaa nukahtamisessa - ei muuta vaikutusta esim kramppeihin.

Syyskuussa siis alkanut viimeinen kipujaksi kesti vajaat 5vk pahimmillaan mutta makuulla ollut selkäkipu päättyi vasta viime viikolla eli 2kk tuli nukuttua pätkissä tuskissa. Taas kuvattiin magneetti vakio hoitoonpääsyviivellä 1 1/2 kk, jollon selkä oli melko kivuton (paitsi öisin). Kävin nyt venäläisen fysiatrin sijaan suomalaisella ortopedilla ja hän vain totesi että on varmaan lihaskipua ja sanoi että mene fysioterapiaan vahvistamaan selkääsi. Tuli mieleen että oliko lukenut historiaa lainkaan ja katsoi vaan juuri otettuja magneettikuvia. Todella nöyryyttävä käynti. Kysta täyttää koollaan hermojuurikanavan mutta päättyy juuri ennen ydintä (ei paina sitä). Eli suunnilleen luulosairas tässä ollaan. Oxynormia määräsi, kun pyysin (saanut sitä sairaalassa umpparileikkauksen jälkeen - tehosi) ja käski vastaisuudessa syödä sitä kipuun. On aika tyhjä puulla päähän lyöty olo. Ortopedi oli vaihtunut ja aikaisempi oli lähtenyt mehiläiseen (asioin hänen kanssaa polven sivusiteen reisiluukiinnityksen luutumisen vuoksi urheiluvamman seurauksena --> tyypillinen seuraus DISH) joka oli laittanut maininnan siitä, että selkä voitaisiin puuduttaa tt-ohjauksessa. Tämän lääkärin mukaan tarlovin kystat eivät oirehdi, vaikka se on juuri siinä kohdassa missä kipu on ja on ollut jo 20 vuotta. Koska rintarangan oikella puolella 6-9 tasossa on fasetti- ja kostovertebraalinivelissä on piparkappumaiset reunukset, joka kertoo niiden artroosista ja kipu johtuu niistä. Lisäksi väitti että rintarankaan ei voida pistää - eikä muka ollut kuullukkaan siitä että fasettikipua voidaan hoitaa puuduttamalla ns. medial branch. Sanoi vaan että kun ei tiedetä mistä fasetista kipu johtuu niin turha on sitä edes yrittääkään. Sanoin että on vain kaksi tasoa mistä valita, kun kipukohta on selässä niin selkeä. Mielestäni kysta on syntynyt tälle ongelmalliselle kohdalle mekaanisen rasituksen vuoksi. Erikoista on myös se, että selkä oirehtii noissa 3-5 viikon pätkissä - fysiatrin mielestä kysta voi muuttaa kokoaan.

Se, että selkä oli oireeton (niin kivuton kuin se vaan voi olla) lääkärissä käynnilä on varmasti vaikutusta tilanteeseen. Mutta kun kipu on päällä niin silloin ei pääse erikoislääkäriin, vaikka omalääkäri (opiskelijaterveydenhuolto) yritti viikon soitella keskussairaalaan. Se, että olen opiskelemassa tällä iällä johtaa siihen, että asit tyssäävät siihen. Jos olisin työssä (tai siis enemmän kuin puolet vuodesta sairaslomalla) asiat etenisivät toisella tavalla. Sovittiin opiskelijaterveydenhuollon lääkärin kanssa kun seuraava kipujaksi alkaa niin menen keskussairaalaan päivystyksen muutaman kerran viikkotahdissa. Jospa sitä sitten pääsisi johonkin hoitoon millä tämä asia saataisiin parempaan kuntoon - kuulin vasta että juuri kipupoli on se paikka jossa tehdään näitä puudutuksia - jos olisin tietänyt niin olisin vaatinut lähetettä sinne.

Esim nielussa on 7-8mm eteenpäin pullistuvat osteofyytit - ei ihme että hegitys pätkii ja kaikki meneen väärään kurkkuun. Lisäksi polvet ovat muuten ok (nivelet) mutta lumpioissa on 2cm ostefyytit molempien jänteiden kiinnityskohdissa (yht 4cm jatko lumion läpimitalle) ja tämö tekee nousut ja kyykyt tuskaliaan muljahteliviksi. Ainoa kunnollinen vika löytyi magneetista niskan välilevypullistumana, joka tosin on oireeton.

Mitä ehdottaisitte miten edetä - valituksetkaan eivät auta? Fysioterapiaan en enää mene vaikka lapun lätkäisi kouraan. Yksityiselle menisin mutta ei ole rahaa. Muihin sairaanhoitopiireihin hakeutuminen? (Naapurilla ortopedinen vaiva - keskussairaala "ei sulla mitään ole" yksitysellä vikä löytyi joka leikattiin myös yksityisellä puolella ja parantui).

Apinaa on nyt koijattu

PS. Sekä fysiatri että ortopedi käskivät hakeutumaan yksityiselle Mehiläiseen - tällä tavoin julkinen sairaanhoito toimii

hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1712
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #23 : Marraskuu 06, 2019, 22:36:42 »
Tällä foorumilla ei ole mitään tekstin pituuskriteeriä. Pitkä tai lyhyt, kaikki kelpaa. :thumbsup:

Kinkkinen tuntuu olevan sinun tilanteesi ja hoito on ollut olematonta.  :hoiva: Tarlovin kystat eivät ole kuulemieni tarinoiden mukaan helppoja hoidettavia. Jollakin oli imetty tyhjäksi ja saatu aikaan hermovaurio. Tyhmäkin tajuaa, että kysta täyttyy uudestaan. Kuten jo olet kuullut kahdelta taholta kunnallinen ei tarjoa sinulle mitään hoitoa vaan pitäisi mennä yksityiselle. Valitettavasti tämä on nykyterveydenhoidon tila. Opiskelijaterv.hoidon lääkäri voi kuitenkin tehdä sinulle lähetteen kipupolille, jotta saisit edes lääkityksen kuntoon. Hän kun on ainoa, joka on nähnyt kipusi.

Tsemppiä avun etsimisern!  :hoiva:
Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

satuo

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 2595
 • Aina jossain paistaa aurinko.
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #24 : Marraskuu 07, 2019, 21:05:08 »
Kuulostaapa hankalalta!  :hoiva:
Mulla on monet kokemukset kipupolilla ja siellä ei nykyään hoideta lääkitystä. Vain lääkkeetöntä kivunhoitoa. Varmaan kannattaa mennä päiivystykseen, niin tulee kipukohtaus "todennettua". Jotenkin tuntuu vaan, että joutuu niin paljon vaatimaan, että saa tarvitun hoidon...  ::)

Tsemppiä! Koeta jaksaa vaatia hoitoa!  :thumbsup: