Kirjoittaja Aihe: Selkäydinkanavan kysta  (Luettu 40058 kertaa)

Peikko

 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 2516
 • :)
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #15 : Elokuu 10, 2017, 04:00:17 »
Hikeriltä saitkin jo hyviä neuvoja selviytyä eteenpäin..
Ei tosiaankaan kannata kaikilla nettipalstoilla lukea mitä sattuu,
monessa on musta tuntuu juttuja ja niillä vaan pelottelee itseään..
Täällä on selkeästi jokainen kertonut vaan omia kokemiaan asioita
ja lääkärissä esiintuotuja faktoja.
Hyvä että pääsit pian kuviin ja kunnon lääkärille,
ei tarvii pitkään miettiä  mikä on vikana.
Löydöksien perusteella sinut sitten tutkii paremmin joko ortobedi tai neurokirurgi.
Hyvä näitä höyryjä on jossain päästellä pihalle omasta päästään,
se helpottaa oloa, kuten kaikki pikku puuhastelu.
Kannattaa kuitenkin yrittää liikkua päivittäin minkä pystyy,
karhunpalvelus itselle on jos jää ihan sängynpohjalle.                                               
rikki niskasta varpaisiin

Kipee

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 204
 • "Ei oo pakko jos ei taho!"
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #16 : Elokuu 10, 2017, 07:47:06 »
Kiitos taas teille sanoistanne  :)

Tällä palstalla teidän ja muiden vaivoista lukiessa sain oman pääkoppani kummasti rauhoittumaan. Omat ongelmani kutistuivat. Tai eivät ne oikeastaan kutistuneet vaan tajusin, että nyt ei pidä panikoida näin hirveästi. Panikoida voin sitten taas, JOS tulee huonoja uutisia ortopedilta. Nyt pitää olla pirun tyytyväinen, että pääsen taas kävelemään - vaikkakin lyhyitä matkoja. Tiedä sitä vaikka olo kohentuisi tästä päivä päivältä.  :)

Eilinen fysioterapeuttikäynti oli kyllä aivan turha. Odotin saavani jotakin jumppaohjeita. Fyssari sanoi, että nyt ei pidä tehdä mitään jumppaliikkeitä. Sain vain kaksi asentoa joissa voin rentouttaa vartaloa ja siten poistaa kipua. Kaikki muu paitsi kävely ja pyöräily oli kiellettyä . Hän puhui koko ajan pullistumasta vaikka hän oli saanut ohjeet minut viimeksi tavanneelta lääkäriltä.

Ensimmäinen kuvat tulkinnut kirurgian poliklinikan lääkäri puhui minulle selkäydinkanavan ahtaudesta.
Toinen kuvat tulkinnut lääkäri puhui neljännen ja viidennen nikaman välissä olevasta kystasta.
Fysioterapeutti puhui pullistumasta.

Ou nou!  :doh: Nyt en enää tiedä mikä minulla on!
En tiedä mikä parantaa ja mikä pahentaa tilannettani. En tiedä onko vaivani pikkujuttu vai vaikeampi tapaus. Sen vuoksi aion nyt tehdä sitä mitä pystyn sen kummemmin ajattelematta onko se hyväksi vai pahaksi. Kipua en aio teoillani lisätä, mutta en sitä myöskään pelkää. Ensi viikon olen vielä sairaslomalla. Seuraavalla viikolla menen töihin mikäli minulle pystytään järjestämään työtä jota voin tehdä.

Ortopedikäynnin jälkeen palaan sitten kertomaan onko minulla todellakin kysta vai jotakin ihan muuta.  :vrolijk_26:


hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1709
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #17 : Elokuu 10, 2017, 09:37:33 »
Hyvä asenne Kipee!  :thumbsup: Itsesääliin vaipuminen ei vie asioita eteenpäin vaan tulee takapakkia sekä fyysisesti että psyykkisesti. Jokainen äkisti ja yllättäen sairastunut näkee aluksi vain, mihin ei kykene tai mitä ei voi enää tehdä. Kannattaa ehdottomasti keskittyä katsomaan, mitä voi ja saa edelleen tehdä!  :hali: Aikanaan saat tietää tarkemmin, mikä oireesi aiheuttaa. Tällä hetkellä tiedät jo tarpeeksi osataksesi elää oireittesi kanssa. Joku kaventaa selkäydinkanavaasi, mutta tarkempi tieto vielä puuttuu. Noudata ohjeita, joita olet saanut! Liiku, minkä voit kävellen ja pyöräillen, yritä välttää kipuja provosoivia tekemisiä ja ja käytä rentouttavia asentoja.  :hali:

 Minulle itselleni pyöräily oli henkireikä vastaavassa tilanteessa. Hieman etukeno istuma-asento oli ainoa siedettävä asentoni ja käveleminen oli mahdotonta, koska L5-hermo oli puristunut (välilevy repesi) vieden hallinnan niin jalastani kuin lantiostanikin. Sain pantua jalan kiinni pyörään lukkopolkimella ja toinen jalka teki työn. Oli kaunis syyskuu ja ajelemalla joka päivä ympäriinsä (tasamaata) pysyin fyysisesti kunnossa ja psyykkisesti kasassa!  :)
Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

Kipee

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 204
 • "Ei oo pakko jos ei taho!"
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #18 : Elokuu 15, 2017, 15:09:41 »
Helou, täällä taas!  :)

Sellaista olen tässä ihmetellyt, että voiko kystan omaava olla ajoittain toooooodella kipeä ja joinakin päivinä sitten taas lähes kivuton?  ~:/ Olen ainakin käsittänyt niin ettei kysta voi hävitä minnekään itsekseen. Vai miten on...?

Peikko

 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 2516
 • :)
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #19 : Elokuu 17, 2017, 04:14:32 »
Juu, oikein olet ajatellu, ei ne mihinkään katoa ilman kirurgin veistä,
ovat vaan aika nihkeitä niitä leikkaamaan,       
Minulle ainakin sanoi  neurokirurgi, että viimeisenä leikataan jos ei ole muuta tehtävissä,
ovat hankalia leikata ja huonoja sulkea.
Kiputilanne vaihtelee päivittäin moneen kertaan, eli samanlaisia tuntemuksia täälläkin.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
rikki niskasta varpaisiin

Kipee

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 204
 • "Ei oo pakko jos ei taho!"
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #20 : Syyskuu 04, 2017, 11:07:22 »
Ihan unohdin, että minun piti kertoa täällä tarkempi diagnoosi, kun saan sen.

Tällainen on kirjoitettu B-lausuntoon: M51.1. Morbositates discorum intervertebralium lumbalium et aliorum cum radiculopathia.

Lääkäri on kirjoittanut mm. tällaista: magneettitutkimuksessa L4/L5 välissä facet artroosiin liittyvä sentraalinen kysta vasemmalla recessitasossa painaa vasenta L5 hermojuurta MRI:n perusteella kystassa on paljon nestemäistä sisältöä ja ilmeisesti turvotus on alkanut lähtemään pois, siitä tullut potilaalle helpotusta. Jatkossa tarvittaessa voidaan miettiä TT-ohjattua kortisonipistosta.

Mikäli nyt oikein ymmärrän niin kyseessä ei olekaan selkäydinkanavan kysta. Mikäli tämä on pienempi juttu niin mikä voisikaan olla parempi uutinen.  :) Tällä hetkellä pystyn pyöräilemään ongelmitta. Kävelemään ja seisomaan pystyn vain lyhyitä pätkiä jalan puutumisen ja selkään ilmaantuvan kivun vuoksi. Liikun päivisin niin paljon kuin hyvältä tuntuu. Iltaisin selkä on jumittaa ja rutisee. Kotona pärjäilen, mutta töihin ei kyllä ole mitään asiaa tässä kunnossa.

hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1709
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #21 : Syyskuu 04, 2017, 23:03:35 »
Kuulostaa siltä kuin kystasi olisi hyvin paljon samoin käyttäytyvä kuin pullistumakin ja voi siis kuivua kokoon. Painaa myös samaa kohtaa eli hermojuurta. Etukumarassa asennossa kysta ei selvästikään paina hermoa, joten hyödynnä pyöräilyä mahdollisimman paljon! On äärettömän tärkeää saada aineenvaihdunta toimimaan mahdollisimman tehokkaasti!

Vastaavassa tilanteessa pullistuman revettyä samassa välissä, sain luvan ajaa pyörällä tasamaata päivät pitkät. Jälkikäteen arvon lääkärit ja fyssarit ovat pitäneet ihmeenä välilevyn sisällön nopeaa kuivumista kasaan sekä hermon heräämistä pikkuhiljaa taas toimimaan. Syyksi he päättelivät juuri tuon pyöräilyn!

Kuulostaa hyvältä Kipee ja helpotustakin löytyy, jos tilanne ottaa jossain välissä takapakkia!  :hali: Toivottavasti ei ota!  :hoiva:
Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

thoorax

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #22 : Marraskuu 06, 2019, 21:39:03 »
Jos on liian pitkä viesti niin poistakaa ja poistakaa samalla käyttäjätunnus

Tervehdys kaikille terveille sairaille!

Aloitetaanpa vuodatus: Selkä ollut TH6-9 tasolta ja vain oikealta puolelta ongelmallinen 20 vuotta. Alkujaan fasettilukkoja, jotka pystyi laukaisemaan itse (erityisesti aamuisin). V 2005 pahenivat ja muiden apua tarvittiin painamaan "naksauttamaan" lapaluiden alapuolelta selkä kuntoon. TT-lääkärin kuvien perusteella kierteiskolioosia --> 10xOMT. Sanoivat selän olevan tuolta kohdalta olevan 2-akselin suhteen heieman vinossa --> keppijumppaa.  10 vuotta tasaista pahenemista. 2015 en voinut enää esim juosta kun tiilet hakkasivat yhteen rintarangassa. Jumalaton rahina/nitinä/naksunta/pauke kaula- ja rintarangassa - kuin katkoisi ohkaisia liuskekiviä sormilla.
Vuonna 2018 oltiin menty siihen pisteeseen, että huudot ja nukkumattomat yöt tulivat mukaan kuvioon. Vuosi sitten syksyllä kipujaksot alkoivat olla 3-5 viikon mittaisia. Selkä ei kestä selällään oloa laisinkaan ei edes ns. terveinä ajanjaksoina. Esim saunan lauteilla selällään olo on muutaman kerran aloittanut kipujakson. Sängyssä vasemman kautta pyörähtäminen on myös yksi kipujakson aloittaja.
Millaista kipu on? Selkä ja vatsalihakset ovat kauttaaltaan suojakrampissa. Esim virtsaamisen aloittamisessa on tällöin ongelmia, kun lihakset eivät anna myöten. Lisäksi TH6-9 taholla tulee hermosykäyksiä, jollon huudan kivusta - näitä karjahduksia on alkanut tulla nyt kipujaksossa tiheään (yötä/päivää). Kipujakso nouseen huutotasolle 2-3 päivässä. Kipujaksosta 1-2 viikkoa on aivan helvetillistä aikaa, jolloin on zombie olo. Univelkä ja tokkuraisuus ovat sietämättömän kivun ohella elämää pahasti sotkevia seikkoja.

Tammikuussa todettiin terveenä jaksona (hoitoonpääsyviive 1 1/2 kk) magneetissa DISH kaula- ja rintarangassa sekä TH7-8 tasossa hermojuurikanavassa 10x5x6mm perineuraalikysta (Tarlov). Pitihän käydä kuuntelemassa ennen lääkäriin pääsyä fysioterapeutilla 3 x 1 1/2h tarinoita ja keskittymässä alaselän hoitoon - alaselkäni eli lannerankanki ei ole ikinä ollut kipeä! Kunnallinen puoli ei uskonut että on vuosien kuluessa tullut käytyä fysioterapeutit, osteopaatit ja hierojat - ilman juuri minkäänlaista apua.

Venäläinen fysiatri sanoi että ei voi tehdä mitään - syö vaan pregabaliinia ja tarvittaessa hakeudu yksyiselle puolelle?? No söin sitten sitä Pregabaliinia/Lyricaa: 5vk keväällä +13kg painoa, kesällä 2vk +6kg. Lisäksi pregabaliini aiheuttaa sumeaan epätodellisen ja epämiellyttävän olon - kuin muisti/kokemus siirretty jonkin muun ihmisen kroppaan. Lisäksi syyskuun alussa alkaneessa viimeisimmässä kipujaksossa sillä ei ollut enää vaikutusta. Tramalit, panacodit syöty - ei juurikaan vaikutusta. Sirdalud auttaa nukahtamisessa - ei muuta vaikutusta esim kramppeihin.

Syyskuussa siis alkanut viimeinen kipujaksi kesti vajaat 5vk pahimmillaan mutta makuulla ollut selkäkipu päättyi vasta viime viikolla eli 2kk tuli nukuttua pätkissä tuskissa. Taas kuvattiin magneetti vakio hoitoonpääsyviivellä 1 1/2 kk, jollon selkä oli melko kivuton (paitsi öisin). Kävin nyt venäläisen fysiatrin sijaan suomalaisella ortopedilla ja hän vain totesi että on varmaan lihaskipua ja sanoi että mene fysioterapiaan vahvistamaan selkääsi. Tuli mieleen että oliko lukenut historiaa lainkaan ja katsoi vaan juuri otettuja magneettikuvia. Todella nöyryyttävä käynti. Kysta täyttää koollaan hermojuurikanavan mutta päättyy juuri ennen ydintä (ei paina sitä). Eli suunnilleen luulosairas tässä ollaan. Oxynormia määräsi, kun pyysin (saanut sitä sairaalassa umpparileikkauksen jälkeen - tehosi) ja käski vastaisuudessa syödä sitä kipuun. On aika tyhjä puulla päähän lyöty olo. Ortopedi oli vaihtunut ja aikaisempi oli lähtenyt mehiläiseen (asioin hänen kanssaa polven sivusiteen reisiluukiinnityksen luutumisen vuoksi urheiluvamman seurauksena --> tyypillinen seuraus DISH) joka oli laittanut maininnan siitä, että selkä voitaisiin puuduttaa tt-ohjauksessa. Tämän lääkärin mukaan tarlovin kystat eivät oirehdi, vaikka se on juuri siinä kohdassa missä kipu on ja on ollut jo 20 vuotta. Koska rintarangan oikella puolella 6-9 tasossa on fasetti- ja kostovertebraalinivelissä on piparkappumaiset reunukset, joka kertoo niiden artroosista ja kipu johtuu niistä. Lisäksi väitti että rintarankaan ei voida pistää - eikä muka ollut kuullukkaan siitä että fasettikipua voidaan hoitaa puuduttamalla ns. medial branch. Sanoi vaan että kun ei tiedetä mistä fasetista kipu johtuu niin turha on sitä edes yrittääkään. Sanoin että on vain kaksi tasoa mistä valita, kun kipukohta on selässä niin selkeä. Mielestäni kysta on syntynyt tälle ongelmalliselle kohdalle mekaanisen rasituksen vuoksi. Erikoista on myös se, että selkä oirehtii noissa 3-5 viikon pätkissä - fysiatrin mielestä kysta voi muuttaa kokoaan.

Se, että selkä oli oireeton (niin kivuton kuin se vaan voi olla) lääkärissä käynnilä on varmasti vaikutusta tilanteeseen. Mutta kun kipu on päällä niin silloin ei pääse erikoislääkäriin, vaikka omalääkäri (opiskelijaterveydenhuolto) yritti viikon soitella keskussairaalaan. Se, että olen opiskelemassa tällä iällä johtaa siihen, että asit tyssäävät siihen. Jos olisin työssä (tai siis enemmän kuin puolet vuodesta sairaslomalla) asiat etenisivät toisella tavalla. Sovittiin opiskelijaterveydenhuollon lääkärin kanssa kun seuraava kipujaksi alkaa niin menen keskussairaalaan päivystyksen muutaman kerran viikkotahdissa. Jospa sitä sitten pääsisi johonkin hoitoon millä tämä asia saataisiin parempaan kuntoon - kuulin vasta että juuri kipupoli on se paikka jossa tehdään näitä puudutuksia - jos olisin tietänyt niin olisin vaatinut lähetettä sinne.

Esim nielussa on 7-8mm eteenpäin pullistuvat osteofyytit - ei ihme että hegitys pätkii ja kaikki meneen väärään kurkkuun. Lisäksi polvet ovat muuten ok (nivelet) mutta lumpioissa on 2cm ostefyytit molempien jänteiden kiinnityskohdissa (yht 4cm jatko lumion läpimitalle) ja tämö tekee nousut ja kyykyt tuskaliaan muljahteliviksi. Ainoa kunnollinen vika löytyi magneetista niskan välilevypullistumana, joka tosin on oireeton.

Mitä ehdottaisitte miten edetä - valituksetkaan eivät auta? Fysioterapiaan en enää mene vaikka lapun lätkäisi kouraan. Yksityiselle menisin mutta ei ole rahaa. Muihin sairaanhoitopiireihin hakeutuminen? (Naapurilla ortopedinen vaiva - keskussairaala "ei sulla mitään ole" yksitysellä vikä löytyi joka leikattiin myös yksityisellä puolella ja parantui).

Apinaa on nyt koijattu

PS. Sekä fysiatri että ortopedi käskivät hakeutumaan yksityiselle Mehiläiseen - tällä tavoin julkinen sairaanhoito toimii

hiker

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 1709
 • I'm Okay. My biggest lie.
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #23 : Marraskuu 06, 2019, 22:36:42 »
Tällä foorumilla ei ole mitään tekstin pituuskriteeriä. Pitkä tai lyhyt, kaikki kelpaa. :thumbsup:

Kinkkinen tuntuu olevan sinun tilanteesi ja hoito on ollut olematonta.  :hoiva: Tarlovin kystat eivät ole kuulemieni tarinoiden mukaan helppoja hoidettavia. Jollakin oli imetty tyhjäksi ja saatu aikaan hermovaurio. Tyhmäkin tajuaa, että kysta täyttyy uudestaan. Kuten jo olet kuullut kahdelta taholta kunnallinen ei tarjoa sinulle mitään hoitoa vaan pitäisi mennä yksityiselle. Valitettavasti tämä on nykyterveydenhoidon tila. Opiskelijaterv.hoidon lääkäri voi kuitenkin tehdä sinulle lähetteen kipupolille, jotta saisit edes lääkityksen kuntoon. Hän kun on ainoa, joka on nähnyt kipusi.

Tsemppiä avun etsimisern!  :hoiva:
Lanne- ja kaularangan ongelmat hermojuurivaurioiden kera
Polven artrofibroosi
Kolmoishermosärky ja -vaurio
Mieliala- ja syömishäiriö

satuo

 • Global Moderator
 • ******
 • Viestejä: 2592
 • Aina jossain paistaa aurinko.
Vs: Selkäydinkanavan kysta
« Vastaus #24 : Marraskuu 07, 2019, 21:05:08 »
Kuulostaapa hankalalta!  :hoiva:
Mulla on monet kokemukset kipupolilla ja siellä ei nykyään hoideta lääkitystä. Vain lääkkeetöntä kivunhoitoa. Varmaan kannattaa mennä päiivystykseen, niin tulee kipukohtaus "todennettua". Jotenkin tuntuu vaan, että joutuu niin paljon vaatimaan, että saa tarvitun hoidon...  ::)

Tsemppiä! Koeta jaksaa vaatia hoitoa!  :thumbsup: