Kirjoittaja Aihe: Kortisonipiikillä  (Luettu 90786 kertaa)

Eliiza

 • Hero Member
 • ****
 • Viestejä: 777
Kortisonipiikillä
« : Toukokuu 08, 2007, 17:28:30 »
Hei.

Kuinka Teillä lääkärit neuvoo toimimaan kortisonipistosten jälkeen, täyslepo vai pientä puuhailua?
Toki piikityspaikalla on varmaan merkitystä. Olen luullut, että yleisesti suositellaan jopa ihan lepoa.
Pari kuukautta sitten sain kortisonipiikin SI-niveleen ja nyt trokantteriin. Lääkäri puhui tänään bursiitista sekä insertiitistä ja sanoi, että voit mennä töihin, kunhan et lenkille lähde  ;) . Viimeksi sanoi samoin ja hyvin kyllä piikki on auttanut 2 kuukautta.

Nyt en jäänyt virumaan ja odottelemaan, että sykkivä ja jomottava kipu lähtisi omin konstein. Sen verran hankaloitti lähes viikon ajan elämää reisiluun yläpään eli kropan sivulla, "jalan juuressa" oleva kipu.
Tämä vaiva oli elänyt hieman hiljaiseloa. Viime vuonna samoihin aikoihin vaiva oli kunnolla päällä, kun olin kuntoutustutkimuksessa Turussa. Aiemmin oli pitkällinen ja ainahan tämä tosi tympeä vaiva, joka hankaloittaa kävelemistä, ylipäätään pystyasennossa olemista, mutta myös istumista. Vaan jospa nyt helpottaisi, SI-nivelen piikitys on ainakin auttanut 2 kk. Tosin onhan mulla reumalääkitys muiden troppien ohella.

Koitin tilata tiistai-iltapäiväksi tai perjantaiksi ajan työkokeiluani takia, mutten saanut haluamaani aikaa, joten kävin tänään aamusta piikillä. Vointi oli aamusta muutenkin tympeä, mutta kävin töissä kuitenkin hoitamassa tärkeimmät päivän asiat, jonka jälkeen olikin pakko lähteä lepäämään. Liekö osasyynä ollut tuo piikityskin, mutta huonovointinen, kipuinen sekä väsyttävä päivä on ollut. Onneksi kotiin tultuani sain hieman nukuttuakin takaraivo- ja olkapääsäryltäni.

trokantteri, trochanter, sarvennoinen = reisiluun yläpään kyhmy
bursa = pussi, säkki, limapussi
bursiitti = limapussintulehdus
Entesiitti tai  insertiitti = jänteen kiinnittymiskohdan tulehdus


Eliiza
Diagnoosi - M45 Selkärankareuma, HLAB27-posit., spondylartroosi

Tiibet

 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 1339
 • Myönteinen ajattelu, rakkaus ja nauru auttavat ♡
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #1 : Toukokuu 08, 2007, 19:24:55 »
Minua on kehotettu yleensä ottamaan rauhallisemmasti piikin jälkeen, jos nyt jotain siitä on sanottu.
Eikä lonkan bursaan, olkapäähän tai kyynärniveleen pistosta yleensä ole mitään ihmeempiä seurannut, vaan kivut ovat vain rauhoittuneet.
Viimeisellä kyynärpiikillä kyllä tuli reippaampi kipu pariksi päiväksi, mutta sitten kortisoni vaikutti ja se rauhoittui. En kyllä muista, että olinko sitten huhkinut enemmän heti pistoksen jälkeen, vai mikä se tilanne oli.
Kerran sain myös päkiään pistoksen puudutuksineen ja silloin lääkäri erikseen mainitsi, että kannattaa vältellä kävelemistä. Sillä kerralla en sattunut piittaamaan ohjeesta. Kun päkiä oli puuduksissa, niin oli niin mukava touhuta, kun ennen piikitystä liikkuminen oli ollut surkeaa. Seuraavat päivät oli hirvittäviä! Jalkaa oli pidettävä kohoasennossa, jotta jotenkin pystyi olemaan vaikka söi voimakkaita särkylääkkeitä. Se oli painajasmainen jysäri - kuin hammaspakotus - päkiässä. Vast´edes tiedän varmasti olla rauhassa silloin kun en puudutukselta kipua huomaa.

Piti oppia kantapään kautta, tai siis tässä tapauksessa päkiän kautta  ;D


« Viimeksi muokattu: Toukokuu 08, 2007, 21:31:07 kirjoittanut Tiibet »
Fibromyalgia ja välilevyn pullistuma 2001, vähän nivelrikkoa, TOS 2006, EDS tai HMS 2008, refluksitauti ja ruokatorvitulehdus, pallea- ja napatyräleikkaukset 2015, uniapnea 2019

Tuuli

 • Hero Member
 • ****
 • Viestejä: 794
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #2 : Toukokuu 08, 2007, 20:11:16 »
Mulle ei ole pistetty koskaan kortisonia, mutta olen pari kertaa tiedustellut miten niiden kanssa meillä päin toimittaisiin. Kädet ja jalat olisi voitu pistää ihan yleislääkärin toimesta ja lepoa mahdollisuuksien mukaan sitten sen päälle (mutta olisi voinut töissä käydä jne). Mut SI-niveleen täällä meillä pistävät ilmeisesti vain sairaalassa ja sen jälkeen pari päivää kotona lepoa. Kovin kipeät oisivat ottaneet osastolle ja laittaneet kävelykieltoon, jotta aine varmasti pysyy nivelessä. Eli ilmeisesti eri käytänteitä tässä asiassa. Tai sitten mulle on annettu ihan väärää tietoa, jotta en vaan kävisi piikkiä hakemassa :laugh:

Oletko Eliiza kuullut kidekivusta?

Lainaus
Puudutuksen häviämisen jälkeen "näppituntumalla arvioituna" noin 30 % voi saada noin 2-4 päivään kestävän aikaisempaa voimakkaammankin kivun vaikka injisointi olisikin tehty teknisesti oikein johtuen siitä, että injisoitu synteettinen kortisoni on rakennettu kiteiseksi ( kiteistä aine vapautuu hitaasti ja tasaisesti päivien kuluessa ), jolloin nämä lääkkeen kiteet ärsyttävävt osalla potilaista kudksiin ohimeneveän tulehduskipureaktion. Kun kide-kipu tulee hoidetaan sitä tarvittaessa kipulääkkeillä ja kylmäpakkauksilla - sitä voi jossain määrin ennaltaehkäistä ottamalla jo injektiopäivän aikana tulehduskipulääkitystä.
http://www.katajanokanfysiatriasema.com/Kortisoniinjektioina.html


Eliiza

 • Hero Member
 • ****
 • Viestejä: 777
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #3 : Toukokuu 08, 2007, 20:40:59 »
Tuuli - kyllä olen lukenut tuosta kidekipuaiheesta.
Mullahan tuli pari vuotta sitten tosi kovat kivut SI-nivelen piikityksestä. Se kortisoni oli vahvaa tai ainakin jälkeen päin sain kuulla, että siihen kortisoniin tarvitaan erikoislupa. Kun tulin tosi kipeäksi, niin pengastin netistä aiheeseen liittyvää tietoa. Otin sitten yhteyttä lääkäriin ja hän kehoitti ottamaan pari viikkoa kevyemmin. Tämä oli yksityisen kautta.
Nyt kävin tk:lla ja olen sairaalan reumahoitajalta kuullut, että yleensä tk:lla käytetään miedompia kortisoneja. Viime kerralla pyysin lääkäriltä tiedot tuosta saamastani piikkiaineesta, sain lääkkeen päällä olleen pakkauksen sekä selosteen mukaani. Lisäksi lääkäri sanoi, että tämä on samaa ainetta kuin käytän tabletteina. Piikillä vaan tulee kerta-annos suuremmaksi sekä täsmähoitona haluttuun paikkaan. Viime kerralla ei ainakaan tullut tästä aineesta mitään sivuvaikutuksia. Tosin taisin piikitysillan silloinkin makoilla väsyneenä.
Jos on piikitettävän paikan hoito-ohjeissa eroja niin on aineissakin sekä sivuvaikutuksissa.

Tällä hetkellä piikitetty kohta tuntuu huomattavasti mukavammalle kuin eilen tai aamulla, mutta tänään on ollut kipeitä paikkoja pitkin kroppaa. Mutta eiköhän tämä tästä.

Eliiza
Diagnoosi - M45 Selkärankareuma, HLAB27-posit., spondylartroosi

Muumi

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 61
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #4 : Toukokuu 20, 2007, 01:18:37 »
Minä joudun enemmän ja vähemmän säännöllisesti juosemaan reumapolilla hakemassa piikkiä lonkan limapussin tulehdukseen. Ja joskus alue ärsyyntyy ja kipu äityy pistoskohdassa, ja kestää pari päivää ennenkuin kipu laantuu kokonaan. Yleensä lääkärit ei ole sanoneet oikein mitään rajoittavia juttuja, kunhan ei heti lähde lenkille, eli piikkipäivänä sillälailla hissunkissun oloa.

Sen olen oppinut että kun kipu lonkassa alkaa vaivata niin ettei oikein voi nukkua kipeällä kyljellä ja aamulla
kipu on kova jos lonkkaa yrittää suoristaa, kannattaa hakea siihen piikki ajoissa. Nimittäin jos sen kanssa pitkään vetkuttelee, niin kipu on vaikeammin hoidettavissa.

Jos jossain nivelessä on nestettä ja siihen annetaan kortisonipiikkiä, silloin kehoitetaan pitämään raaja levossa
jonkin aikaa. Jälkihoito-ohjeet on niin erilaisia eri piikitysalueissa ja riippuu paljon siitä, kuinka raju tulehdus on päällä.

Meiju

 • Ex-member
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #5 : Toukokuu 20, 2007, 17:40:01 »
Itselläni on tohon lonkan bursiittiin pistetty kortisoonipiikkiä aika usein. Useimmiten lekuri on kehoittanut ottamaan muutaman päivän vähän rauhallisemmin, mutta yleensä lonkan alue on ollut niin kipeä ennen kortisoonin vaikutusta, että muutenkin se "hyppiminen" on jäänyt vähän vähemmälle.
Viime vuonna, kevät-kesään mennessä olin saanut lonkaan bursiittiin jo neljä piikkiä - joten tilanne meni sellaiseksi, ettei enää uskallettu pistää. Siis ainut keino oli lepo eli kuukauden köllöttely saikulla. Lopullisesti vaiva helpotti vasta, kun jouduin työttömäksi viime vuoden kesäkuussa ja sain lepäiltyä koko syksyn ja liikkua voimieni mukaan.
Tälläkin hetkellä toista lonkkaa jomottelee ja olenkin jo miettinyt, että mitä tekis? Odottelisinko vaivan paranemista vai kertoisinko lekurille? Onneksi kyseessä on toinen lonkka kuin viime vuonna - vaihtelu virkistää nääs :rohonauru:

Muumi

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 61
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #6 : Toukokuu 25, 2007, 01:10:18 »
Olen aikoinaan itse yrittänyt odotaa vaivan paranemista, kiputulehduslääkkeen avulla. Kissan viikset, se on vain tullut pahemmaksi.
Senkin olen huomannut, että jos yrittää vetkutella vaan, niin bursiittia ei saadakkaan yhdellä kortisonipiikillä kuriin
vaan se on vaatinut kaksi piikkiä parin viikon välein.
Mielummin menen hakemaan piikin ajoissa, koska nukkumisesta ei tahdo tulla mitään kun unissaan kääntyy kipeälle kyljelle ja aamulla sattuu riivatusti kun yritän päästä liikkeelle, jalkaa ja lonkkaa ei kärsisi ollenkaan liikuttaa.

Nämä onkin viheliäisiä juttuja, kun yksi paikka paranee, toinen alkaa kipuilemaan, koskaan ei ole ihan normaalia tilaa :-\.

Eliiza

 • Hero Member
 • ****
 • Viestejä: 777
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #7 : Toukokuu 26, 2007, 12:43:26 »

Niinpä se tahtoo olla, että monesti miettii kannattaako lähteä piikille vai kärsiä.
Nyt diagnoosin myötä kortisonipiikkien saaminen on helpottunut. Kevään aikana olen käynyt kahdellä piikillä eri paikkoihin ja tuntuu, että molemmista oli apua.
Tämän viimeisimmän piikin jälkeen tuntui, ettei siitä olisi apua, mutta nyt tuntuu, että kyllä onneksi helpotti.

Omasta mielestäni olen kuitenkin päässyt vähillä piikeillä ja sitä myöten vähäisemmillä vaivoilla tämän alkuvuoden.

Eliiza
Diagnoosi - M45 Selkärankareuma, HLAB27-posit., spondylartroosi

Tiibet

 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 1339
 • Myönteinen ajattelu, rakkaus ja nauru auttavat ♡
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #8 : Toukokuu 26, 2007, 16:29:25 »
Ei nuo ongelmat pelkillä kipulääkkeillä mihinkään häviä. Asia vain pitkittyy.

Olen tilannut ensi viikolle ajan lääkäriin, jotta ainakin kyynärpäähän saisin taas helpotusta. Tilanne on just niinkö Muumi mainitsi lonkasta, joka sekin mulla vaivaa. Nukkuminen on pätkittäistä myös, kun käsi menee koukkuun unissaan, niin siihen sattuu sitten kun sitä yrittää oikoa. Mietinkin viime yönä, jotta olisikohan viisasta pistää siihen side, niin etten vedes saisi sitä koukkuun. Pitääpä kokeilla ensi yönä.
Fibromyalgia ja välilevyn pullistuma 2001, vähän nivelrikkoa, TOS 2006, EDS tai HMS 2008, refluksitauti ja ruokatorvitulehdus, pallea- ja napatyräleikkaukset 2015, uniapnea 2019

Eliiza

 • Hero Member
 • ****
 • Viestejä: 777
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #9 : Toukokuu 26, 2007, 16:37:02 »
Tiibet - kirjoitit viestiketjussa http://terveyskeskus.net/forum/index.php?topic=148.msg10192#new sairausepäilystäsi.
Olet menossa ensi viikolla lääkärille hakemaan apua kyynärpääkipuihisi, kuten tuossa edellisessä viestissäsi kirjoitit. Kerro nyt samalla muistakin sinun kiputiloistasi. Josko lääkäri laittaisi sinut tutkimuksiin, jotta todellinen syy vaivoillesi löytyy  :thumbup: .

Eliiza

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 27, 2007, 09:43:59 kirjoittanut Eliiza »
Diagnoosi - M45 Selkärankareuma, HLAB27-posit., spondylartroosi

Tiibet

 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 1339
 • Myönteinen ajattelu, rakkaus ja nauru auttavat ♡
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #10 : Toukokuu 27, 2007, 09:59:04 »
Kiitos Eliiza, yritän puhua lääkärille. Olen niin tylsistynyt syömään noita tabletteja tässä määrin kun tuntuu, että se täsmähoito puuttuu. Ehkä tuo viimeinen, Arthryl, on eniten kuitenkin oikeaan suuntaan sen Celebran lisäksi.

Reumaliiton sivuilla oli ohjeena, että piikitetyn nivelen antaisi levätä ainakin iltaan saakka. Lisäksi mainittiin, että kerralla voisi hoitaa muutaman ison nivelen tai monia pikkuniveliä. Yön pyöriskelyn ja aamun pohdiskelun jälkeen ajattelin kysäistä lääkärikäynnilläni myös noista pikkunivelistä. Olisihan se hienoa jos isovarpaan tyvinivel, samoin kuin toisen jalan pikkuvarpaan, olisi nyt vuosien kuluttua vähän aikaa ilman kipua. Tai polvi, tai sormet, tai...
Lekuri ei pistä mihinkään, jos kaikki toiveeni sanon   8)

http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumalaakkeet/nivelensisainen.pdf
Fibromyalgia ja välilevyn pullistuma 2001, vähän nivelrikkoa, TOS 2006, EDS tai HMS 2008, refluksitauti ja ruokatorvitulehdus, pallea- ja napatyräleikkaukset 2015, uniapnea 2019

Tiibet

 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 1339
 • Myönteinen ajattelu, rakkaus ja nauru auttavat ♡
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #11 : Toukokuu 30, 2007, 19:09:42 »
Sitä saa mitä tilaa. Niinpähän sain piikkini, yhden kyynärpäähän ja parit persuuksiin eri puolille. Tiedä häntä mihin ne meni kun lonkassa niveleen pisto ei kuulema ole helppoa. Toinen tuli ainakin epätyypilliselle alueelle, vaan kun persposki oli siltä kohdalta kipein. Sinnepäin kumminkin. Parin päivän päästä aloitan vielä kortisonitablettaja viikon kuurin kokeeksi.

Ei muuten lääkäri puhunut mitään, että pitäisi olla liikkumatta, mutta kun olen muutenkin kuin piesty nyt, niin enpä hyppele varmasti liikoja.
Fibromyalgia ja välilevyn pullistuma 2001, vähän nivelrikkoa, TOS 2006, EDS tai HMS 2008, refluksitauti ja ruokatorvitulehdus, pallea- ja napatyräleikkaukset 2015, uniapnea 2019

Milla

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 41
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #12 : Kesäkuu 10, 2007, 20:04:11 »
Aina ei lääkärit muista kertoa piikin jälkeisistä kivuista tai siitä, että pitäisi olla enemmälti liikkumatta.

Jos syö reumalääkkeitä, ne tukevat kortisonia. Nivel paranee helpommin.

Ja kortisonia pistettäessä kannattaa pyytää samalla puudutetta, se auttaa pari tuntia piikin jälkeen.
Minua on piikitetty mm. selkään, neurogeeniseen hermoärsytykseen.
Ensimmäinen piikki tuntui järkyttävälle ja sitä seuraavat päivät olivat tajuttoman kauheita...vaikka mitä lääkettä otti, mikään ei auttanut, kivut olivat helvetillisiä  :'( :'( :'(.
Toisen kerran pistettynä, nivel oli rauhoittunut sen verran, ettei tämä kaamea särky päässyt enää niin kovasti päälle.

Pitää tosin olla hyvä pistäjäkin, johon luottaa. Kaikki eivät osaa pistää niin ammattitaitoisesti...ja se kyllä tuntuu  :'(. Ja jos pistetään väärään paikkaan, ei se kyllä sitten autakaan mitään.

Eliiza

 • Hero Member
 • ****
 • Viestejä: 777
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #13 : Kesäkuu 10, 2007, 21:03:48 »
Jos syö reumalääkkeitä, ne tukevat kortisonia. Nivel paranee helpommin.

Tuohan on hyvä tieto.
Aiemmin olinkin tuumaillut;
Lainaus
... Vaan jospa nyt helpottaisi, SI-nivelen piikitys on ainakin auttanut 2 kk. Tosin onhan mulla reumalääkitys muiden troppien ohella...

Tuo bursan kipu helpotti kuten aiemmin keväällä piikitetyn SI-nivelenkin.
Tosin ei paljon saa lenkkeillä tai muutenkaan "ylirasittaa". Ei voi mitään, ettei saa lenkkeillä - hyvä kuitenkin, että kivut on pääsääntöisesti hallinnassa.


Eliiza

Diagnoosi - M45 Selkärankareuma, HLAB27-posit., spondylartroosi

Tiibet

 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 1339
 • Myönteinen ajattelu, rakkaus ja nauru auttavat ♡
Vs: Kortisonipiikillä
« Vastaus #14 : Kesäkuu 13, 2007, 19:21:33 »
Hainpas taas piikin kyynärpäähän. Oli helppoa kun olin jo aikaa tilatessani maininnut, että haluan vain uuden piikin, niin tohtori kysyi, jotta mihin kohtaan eikä mennyt montaa minuuttia kun olin jo taas kotimatkalla. Ehkäpä sitten kohta saa taas tulehduskipulääkkeen tauolle.
Fibromyalgia ja välilevyn pullistuma 2001, vähän nivelrikkoa, TOS 2006, EDS tai HMS 2008, refluksitauti ja ruokatorvitulehdus, pallea- ja napatyräleikkaukset 2015, uniapnea 2019