Vakuutusyhtiöiden lääkärien nimet ovat nyt julkisia

"Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu vakuutuslääkärien nimien julkisuudesta on selkeä, ja olen varma, että jatkossa vakuutusyhtiöt toimivat sen mukaisesti. Ratkaisu vahvistaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä lakisääteisissä vakuutuksissa. Ymmärrän kuitenkin hyvin myös vakuutusyhtiöiden huolen, koska vakuutuslääketieteen asiantuntijat saavat paljon palautetta ja jopa uhkailuja", kommentoi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko

Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti tänään, että vakuutusyhtiöiden palveluksessa olevien vakuutuslääketieteen asiantuntijoiden (nk. vakuutuslääkärit) nimet ovat julkista tietoa, koska he käyttävät julkista valtaa osallistuessaan vakuutusyhtiöissä päätöksentekoon kansalaisten lakisääteistä vakuutusturvaa koskevissa asioissa.  

Vakuutusyhtiöt ovat olleet huolissaan siitä, millaisia rekisterejä nimilistoista muodostettaisiin ja miten niiden henkilötietolain mukainen hallinnointi varmistettaisiin.

"Potilaalla itsellään on tähänkin asti ollut aina oikeus tietää, ketkä osallistuvat hänen asiansa ratkaisemiseen vakuutusyhtiössä. Kiista on koskenut ainoastaan vakuutuslääkäreiden nimien julkistamista yleisenä listana, jonka saisi pyytämällä vakuutusyhtiöstä ilman yhteyttä yksittäiseen korvausasiaan", ministeri Risikko selventää.

Ministeri Risikon johtama vakuutuslääkärijärjestelmää kehittänyt työryhmä ehdotti parannuksia järjestelmään viime tammikuussa. Työryhmä ei ottanut vakuutuslääkärien nimien julkisuuteen kantaa, vaan halusi odottaa korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua.  

Lähde: http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1883505#fi

Uusimmat viestit

Yhteystiedot

palaute [ät] terveyskeskus.net